Mana Zilnica

Mana Zilnica

5 Mai 2020

DOMNUL ESTE APROAPE

Și fiii lui Israel au scos baalii și astarteele și au slujit numai Domnului. Și Samuel a zis: „Adunați pe tot Israelul la Mițpa și eu mă voi ruga Domnului pentru voi”. Și s-au adunat la Mițpa și au scos apă și au vărsat-o înaintea Domnului și au postit în ziua aceea și au spus acolo: „Am păcătuit împotriva Domnului!”.

1 Samuel 7.4-6Calea către restabilire (2)

Samuel a accentuat nevoia de a dori restabilirea cu toată inima. Dovada realității acestei dorințe este îndepărtarea tuturor dumnezeilor falși. Poporul a făcut acest lucru, fiindcă tânjea cu adevărat după Domnul. Ei s-au întors la El din toată inima lor. Acesta a fost momentul când au devenit pregătiți să învețe câteva adevăruri cardinale. Să notăm câteva dintre lucrurile importante din 1 Samuel 7.5-13:

Rugăciunea de mijlocire: Deși Samuel știa că ei îndepărtaseră dumnezeii străini, s-a rugat totuși ca ei să fie și mai credincioși în a-L urma pe Domnul. Și noi trebuie să facem rugăciuni de mijlocire pentru alți credincioși, în special pentru cei care sunt în procesul de restabilire, după o cădere spirituală. Nu trebuie să-i privim niciodată de sus. „Fraților, chiar dacă va fi căzut un om în vreo greșeală, voi, cei spirituali, îndreptați pe unul ca acesta cu duhul blândeții, fiind atent la tine însuți, ca să nu fii ispitit și tu” (Galateni 6.1). Cu toții apreciem foarte mult lucrarea de mijlocire pe care Domnul o face pentru fiecare dintre noi.

Recunoașterea slăbiciunii totale a cărnii: vărsarea apei pe pământ înaintea Domnului reprezintă, în acest capitol, o recunoaștere a faptului că, prin noi înșine, nu putem întreprinde nimic de valoare înaintea lui Dumnezeu. Câtă vreme avem încredere în carne, vom cădea repetat în aceleași păcate. Este bine să ne aducem aminte de cuvintele Domnului Isus: „Fără Mine nu puteți face nimic” (Ioan 15.5) și, de asemenea, de ceea ce Pavel spune: „Cel care gândește că stă în picioare să fie atent să nu cadă” (1 Corinteni 10.12).

A. M. Behnam

SĂMÂNȚA BUNĂ

Fiți treji și vegheați, pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcnește și caută pe cine să înghită.

1 Petru 5.8Să rămânem pe cale!

Vechiul nostru dușman, Satan, este atât de viclean, încât nu avem, omenește vorbind, absolut nicio șansă să-i rezistăm. Singura metodă de a scăpa de atacurile sale este să ne ținem picioarele pe calea strâmtă pe care Cuvântul lui Dumnezeu ne-a marcat-o. Dacă rămânem pe calea Domnului, vrăjmașul nu ne poate atinge!

John Bunyan a ilustrat într-un mod remarcabil acest lucru în cartea sa, „Călătoria creștinului”. Creștinul, aflat în călătoria sa către cetatea cerească, a auzit la un moment dat înaintea lui răgetele cumplite ale unor lei. El și-a spus: „Cu siguranță, n-am nicio șansă!”. Dar, când și-a consultat harta care-i trasa foarte exact drumul pe care trebuia să meargă, a descoperit cu uimire că leii era legați fiecare cu câte un lanț a căror lungime nu le permitea să ajungă să-l apuce pe cel ce respecta cu strictețe traseul indicat. Leii puteau să ragă cât voiau, căci de atins nu-l puteau atinge!

Această hartă este o ilustrație a Cuvântului lui Dumnezeu care este îndrumătorul nostru. Biblia ne atenționează că vrăjmașul nostru, Satan, ne dă târcoale ca un leu care răcnește și caută pe cine să înghită. Dacă ne ținem picioarele pe cărarea însemnată de Cuvântul lui Dumnezeu, vom scăpa de atacurile dușmanului nostru. Aceasta este o lucrare a credinței, după ce ne-am predat viața în mâinile Mântuitorului. Istoria biblică ne dezvăluie faptul că cei mai redutabili învingători au întâlnit obstacole de nedescris înainte de a triumfa.

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

PRIVEȘTE LA DOMNUL ISUS, NU LA OAMENI – Fundația SEER

„Petru… I-a zis lui Isus: „Doamne, dar cu acesta ce va fi?” (Ioan 21:21)


 Ioan scrie către finalul Evangheliei sale (Ioan 21:20-23): „Petru s-a întors, şi a văzut venind după ei pe ucenicul pe care-l iubea Isus, acela care, la cină, se rezemase pe pieptul lui Isus, şi zisese: „Doamne, cine este cel ce Te vinde?” Petru s-a uitat la el şi i-a zis lui Isus: „Doamne, dar cu acesta ce va fi?” Isus i-a răspuns: „Dacă vreau ca el să rămână până voi veni Eu, ce-ţi pasă ţie? Tu vino după Mine!” Din pricina aceasta, a ieşit zvonul printre fraţi că ucenicul acela nu va muri deloc. Însă Isus nu zisese lui Petru că nu va muri deloc, ci: „Dacă vreau ca el să rămână până voi veni Eu, ce-ţi pasă ţie?””

Când L-a întrebat pe Domnul Isus: „Doamne, dar cu acesta ce va fi?”, Petru se referea la apostolul Ioan, „ucenicul pe care-l iubea Isus”. Iar Mântuitorul a răspuns: „Nu te mai uita la Ioan, ci la Mine! Urmează-mă pe Mine și vei avea și tu o relație apropiată cu Mine.”

Oamenii te vor dezamăgi, la fel cum și tu îi vei dezamăgi pe ei, dar Domnul Isus nu te va dezamăgi niciodată dacă privești țintă la El și dacă Îl urmezi. Chiar și cu cele mai bune intenții, oamenii îți vor da sfaturi greșite și tu le vei da sfaturi greșite. Dar nu și Domnul Isus. El nu numai că știe calea, ci Se recomandă: „Eu sunt calea” (Ioan 14:6)… și mai spune: „cine Mă urmează pe Mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii.” (Ioan 8:12). Așadar, cuvântul pentru tine astăzi este unul fundamental pentru viața creștină: Ia-ți ochii de la oameni și privește țintă la Domnul Isus!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

2 Samuel 21:1-11


La sfârşitul cap. 19 am văzut luând naştere o confruntare între Iuda şi seminţiile lui Israel. Şeba, un nou vrăjmaş, a profitat de aceasta pentru a antrena poporul la revoltă (cap. 20). Este felul în care procedează Satan în cele mai multe dintre disputele noastre, bucurându-se de dezacordurile care survin între copiii lui Dumnezeu.

Odată ce Şeba este mort, ordinea este restabilită. Structura împărăţiei din cap. 8.15-18 se reface (20.23-26), cu diferenţa că fiii lui David nu mai sunt oficialităţi principale. După problema cu Absalom putem înţelege motivul.

Lectura noastră ne mai pune înainte încă un episod trist. Saul călcase pactul pe care Israel îl jurase gabaoniţilor mai înainte (Iosua 9.15). La mult timp după aceea, crima lui este reamintită, cerându-se răzbunarea potrivit cu Numeri 35.19. Să fim siguri că timpul nu şterge vina păcatelor comise; Dumnezeu le are mereu înainte. Dar, pentru credincios, sângele lui Hristos a făcut să dispară toate păcatele în întregime. Atârnat pe lemn (Fapte 5.30; 10.39), purtând blestemul, Domnul Isus ne-a curăţit de păcatele noastre – El, „Cel drept, pentru cei nedrepţi“ (1 Petru 3.18). A Lui să fie recunoştinţa şi adorarea noastră, de acum şi pentru eternitate!

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: