8 Martie 2021
L-a numit Nehuștan.
2 Împărați 18.4
În pustie, Domnul i-a spus lui Moise să facă un șarpe de aramă și să-l pună în vârful unei prăjini (Numeri 21.7-9). Orice israelit care privea la acest șarpe era vindecat de mușcătura șerpilor veninoși și trăia. În Evanghelia după Ioan, Domnul Isus amintește această întâmplare din pustie ca pe o imagine a lucrării Sale de la cruce: „Cum a înălțat Moise șarpele în pustie, așa trebuie să fie înălțat Fiul Omului” (Ioan 3.14).
În 2 Împărați 18 îl vedem pe împăratul credincios Ezechia, al cărui duh a fost mișcat pentru a curăța Iuda și Ierusalimul de toții idolii așezați acolo de împărații precedenți. Unul dintre idolii pe care i-a distrus a fost chiar șarpele de aramă pe care Moise îl înălțase în pustie. Ceea ce fusese un mijloc de eliberare în trecut devenise obiectul unei închinări idolatre. Ezechia l-a numit „Nehuștan”, care înseamnă „bucată de aramă”. El l-a numit potrivit cu exact ceea ce era: doar o bucată neînsuflețită de metal.
Aceasta este istoria poporului lui Dumnezeu, pe care o vedem repetându-se încontinuu. Tendința inimii omului este să-L uite pe Dăruitorul binecuvântării, să abandoneze credința vitală în Dumnezeul cel viu și să idolatrizeze instrumentul eliberării (Judecători 8.24-27). Vedem acest lucru peste tot în jur, fie în Scriptură, fie în istoria Bisericii. Dacă privim la istoria Bisericii, vedem locuri sfinte pe pământ, relicve religioase, simboluri și chiar „sfinți” care au devenit obiecte deșarte ale închinării. Simbolul crucii înseși este idolatrizat, fără o credință vie în ceea ce Mântuitorul a împlinit acolo pentru păcătoși. Cât de minunat este că Dumnezeul cel viu a trimis un Mântuitor real, care să fie înălțat murind pentru păcătoși! Să privim întotdeauna la El! „Copilașilor, păziți-vă de idoli” (1 Ioan 5.21)!
B. Reynolds
Fiul meu, păzește sfaturile tatălui tău și nu lepăda învățătura mamei tale.
Să cinstești pe tatăl tău și pe mama ta este cea dintâi poruncă însoțită de o făgăduință, ca să fii fericit și să trăiești mulți ani pe pământ.
Proverbe 6.20; Efeseni 6.2,3
Imagini din natură
Influența unei mame
Prin comportamentul ei, mama exercită în familie fie o influență bună, fie una rea. Felul ei de a se comporta lasă în inimile copiilor ei o impresie adâncă și le modelează viața.
O mamă temătoare de Dumnezeu simte nevoia rugăciunii personale. Ea Îi cere înțelepciune lui Dumnezeu, pentru ca exemplul ei în viața de fiecare zi să reflecte ceea ce-și dorește ea de la copiii ei. Ea se străduiește să organizeze treburile gospodărești în așa fel, încât citirea Bibliei și rugăciunea împreună cu toată familia să nu fie neglijate din lipsă de timp.
O mamă înțeleaptă nu le va porunci sau interzice copiilor ei ceva fără să cugete mai întâi. Dar, dacă va cere ceva de la copiii ei, ea va insista cu bunătate, dar și cu perseverență, ca ei să urmeze cererea ei.
Ea nu va amenința pripit, ci se va întreba mai întâi dacă își va putea pune în aplicare amenințarea în caz de neascultare.
O mamă sensibilă își va pedepsi copilul când știe sigur că el merită pedeapsa. Mai întâi va asculta ceea ce-i va spune copilul, dar, dacă este neapărat necesară pedeapsa, nu o va aplica în prezența altora. Ea nu-și va dezamăgi niciodată copilul, ci își va împlini cu conștiinciozitate promisiunea făcută.
Citirea Bibliei: Deuteronom 3.18-29 · Matei 21.12-17
CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI
coordonatori Bob & Debby Gass
DUMNEZEU ȘI BANII (6) – Fundația S.E.E.R. România
„El îţi va da putere să le câştigi”. (Deuteronomul 8:18)
Când vine vorba despre Dumnezeu și despre banii tăi, trebuie să știi că:
1) Dacă faci voia Sa, El te va binecuvânta. De ce? Pentru că faptele tale dovedesc că este mai important să împlinești voia Sa decât propria ta plăcere. „Bine, rob bun şi credincios; ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri” (Matei 25:23). Dar există și cealaltă față a monedei. Când cu bună știință nu faci ceea ce este pe placul lui Dumnezeu, El va înceta să te binecuvânteze. „Luaţi-i, deci, talantul, şi daţi-l celui ce are zece talanţi. Pentru că celui ce are, i se va da, şi va avea de prisos; dar de la cel ce n-are, se va lua şi ce are!” (Matei 25:28-29).
2) Dumnezeu îți va arăta cum să câștigi mai mulți bani. El i-a arătat lui Iosif cum să prospere în mijlocul foametei, și să binecuvânteze astfel mulțimile aflate în nevoie. Iar când plasele de pește au rămas goale, Domnul Isus le-a arătat ucenicilor unde să arunce năvodul pentru a prinde o sumedenie… Odată, au prins un pește care avea în măruntaiele sale suficienți bani ca să-și plătească taxele (vezi Matei 17:27)!
Dumnezeu lucrează prin metode cu șanse mici de reușită, și El dorește să depinzi de El. Dumnezeu este sursa tuturor lucrurilor de care ai nevoie! Biblia ne spune: „adu-ţi aminte de Domnul, Dumnezeul tău, căci El îţi va da putere să le câştigi.” Cuvântul „putere” include idei, strategii, planuri, relații și investiții.
Da, Dumnezeu îți poate trimite un cec neașteptat prin poștă, care îți va rezolva problemele imediate… dar trebuie să crezi că El îți poate da un plan prin care îți vei putea rezolva problemele pe termen lung!
de Jean Koechlin
Psalmul 22:1-21
Poate mai mult ca de oricare altă parte din Scriptură, de Psalmul 22 trebuie să ne apropiem cu „picioarele descălţate„, deoarece el conţine tema cea mai profundă: sentimentele şi rugăciunile Domnului Hristos în ceasurile de la cruce. După ce a fost expus răutăţii oamenilor, suferind pentru dreptate, El cunoaşte în timpul celor trei ore de întuneric profund abandonarea de către Dumnezeul Său puternic. Complet singur, Omul desăvârşit traversează această încercare fără seamăn având numai sprijinul lăuntric al iubirii Sale fără egal. El nu încetează nicio clipă să Se încreadă în Cel care, pentru moment, nuI putea răspunde. Îşi afirmă public slăbiciunea şi ruşinea (v. 1,2,6) şi nu manifestă nicio stare care să semene cu nerăbdarea, cu disperarea sau cu încercarea de a Se apăra.
La cruce, omul a dat la iveală măsura sa întreagă: a arătat până unde este capabil să meargă cu ura sa, cu violenţa sa, cu sfidarea sa, cu josnicia sa morală (v. 68,12,13,1618). Dar, în acelaşi timp, şi Dumnezeu a dezvăluit măsura totală a ceea ce este El: a arătat până unde poate merge şi în dreptatea Sa perfectă împotriva păcatului, şi în dragostea Sa desăvârşită pentru păcătos. Crucea a proiectat totul la adevărata scară. Ah, fie ca această contemplare a Domnului Isus murind pentru noi să producă tot mai mult în sufletul nostru umilinţă şi recunoştinţă, respect şi adorare!