Mana Zilnica

Mana Zilnica

2 Mai 2021

DOMNUL ESTE APROAPE

Faceți aceasta spre amintirea Mea.

1 Corinteni 11.24


Aceste cuvinte aduc înaintea noastră trei lucruri instructive pentru orice credincios.

În primul rând, Cina Domnului este doar pentru cei mântuiți, pentru cei care au fost spălați de păcatele lor. Acest lucru este evident, fiindcă doar un copil al lui Dumnezeu își poate aminti de Domnul Isus. Cum ar putea o persoană nemântuită să-și amintească de ceva despre care nu știe nimic?

În al doilea rând, Domnul Isus este punctul central al Cinei, fiindcă El spune: „Faceți aceasta spre amintirea Mea„. Toate aspectele Persoanei Sale binecuvântate trebuie să fie înaintea noastră atunci când ne amintim de El: viața Sa, suferințele Sale, moartea Sa și gloriile Sale. Închinătorii nu sunt obiectul unei astfel de strângeri, ci Hristos este punctul central și singurul Obiect al preocupării lor.

În al treilea rând, cuvântul „amintire” este unul remarcabil, care nu mai apare în Noul Testament decât o dată, în Evrei 10.3 („o amintire de păcate în fiecare an”), unde este folosit pentru a arăta că, în vechime, jertfele erau de fapt o aducere-aminte de păcate. Aceste jertfe anuale de animale aduceau aminte închinătorilor că păcatele lor nu fuseseră înlăturate în anul precedent. Ce contrast cu poziția creștinului! Când venim înaintea Domnului în fiecare zi întâi a săptămânii, o facem pe baza faptului că păcatele noastre au fost pentru totdeauna înlăturate și ne amintim de Cel care, prin jertfa Sa, le-a înlăturat complet. Prin urmare, în astfel de momente ne preocupăm nu cu păcatele noastre (ele s-au dus cu totul), ci cu Cel Binecuvântat, care le-a înlăturat plătind un preț atât de mare.

B. Reynolds

SĂMÂNȚA BUNĂ

Și, după ce a înviat, în dimineața zilei dintâi a săptămânii, S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena.

Marcu 16.9Ziua dintâi a săptămânii

La finalul fiecăreia dintre cele patru Evanghelii ni se vorbește despre acest eveniment unic: învierea lui Hristos! Ziua învierii Sale este ziua de duminică din zilele noastre. În această zi, Domnul a înviat. Ne sunt redate patru întâlniri ale Domnului înviat din ziua învierii Sale.

1. Mai întâi, El a întâlnit în apropierea mormântului o femeie care plângea, pentru că Domnul ei murise. Isus a mângâiat-o pe Maria; i S-a făcut cunoscut și i-a încredințat un mesaj cu totul special (Ioan 20.16,17).

2. Doi ucenici părăsiseră Ierusalimul cu inimi triste. Însă Isus li S-a alăturat pe drum și a început cu ei o discuție de o așa profunzime, încât mai târziu au spus: „Nu ne ardea inima în noi când ne vorbea pe drum și ne deschidea Scripturile?” (Luca 24.32).

3. În seara aceleiași zile, pe când ucenicii erau adunați cu ușile încuiate de teama iudeilor, Isus a stat deodată în mijlocul lor și le-a zis: „Pace vouă!” (Ioan 20.19,20). Domnul le-a adus pacea pe care a realizat-o prin moartea Sa. El este pacea pe care o primesc toți aceia care cred în El, o pace aducătoare de o mare bucurie.

4. Și tot în acea primă zi a săptămânii, Domnul l-a întâlnit pe Petru. Ucenicul care s-a jurat că nu-L cunoaște pe Isus era acum față în față cu Domnul înviat. Legătura distrusă de Petru a fost restabilită de Domnul (Luca 23.24).

Primii creștini au onorat ziua învierii lui Isus, prima zi din săptămână, ca fiind: „Ziua Domnului”. Acum este și privilegiul nostru să o facem, amintindu-ne de Domnul în această zi a biruinței.

Citirea Bibliei: 1 Samuel 2.1-11 · Efeseni 4.11-16

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

ÎNVIEREA DOMNULUI – Fundația S.E.E.R. România

„Am fost răstignit împreună cu Hristos…” (Galateni 2:20)


Crucea trebuie să devină o parte vitală a vieții tale.

De ce?

Pentru că ai trei dușmani neobosiți pe care trebuie să-i învingi în fiecare zi: păcatul, Satan și sinele.

Cum îi poți învinge?

Prin Hristos care te întărește.

Apostolul Pavel scrie: „Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.”

Tu spui: „E prea greu să trăiesc o viață de creștin!”

Nu, nu e greu… e imposibil! Singura cale este să lași puterea și persoana lui Hristos să trăiască prin tine! De aceea apostolul Pavel a scris: „departe de mine gândul să mă laud cu altceva decât cu crucea Domnului nostru Isus Hristos, prin care lumea este răstignită faţă de mine, şi eu faţă de lume!” (Galateni 6:14).

După ani de zile petrecuți într-un lagăr de muncă din Rusia, Aleksandr Soljenițîn a ajuns atât de deprimat încât dorea să moară. Și-a aruncat lopata, s-a îndreptat spre o bancă și s-a așezat, știind că în orice moment gardianul putea să treacă pe acolo și să-l bată cu propria lui lopată, până la moarte… În acel moment, un coleg de muncă a luat un băț și a desenat pe nisip, la picioarele lui Soljenițîn, semnul crucii. Când s-a uitat la el, i s-a schimbat întreaga perspectivă. Înțelegând că crucea lui Hristos reprezintă cea mai mare putere din univers, s-a ridicat încet, și-a luat lopata și s-a întors la muncă… sub semnul crucii!

Și tu trebuie să faci la fel: în fiecare zi, reamintește-ți: „Domnul Isus a murit pentru mine. Eu am murit împreună cu El. Când mor față de mine însumi, El locuiește în mine. Când El locuiește în mine, pot să trăiesc pentru El!” Acesta este secretul unei vieți creștine victorioase.

Așadar, fii plin de bucurie astăzi! „Hristos e viu, și vii sunt toți aceia ce cred în jertfa Sa!”


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

Isaia 6:1-13


Într-o viziune glorioasă, tânărul Isaia se găseşte dintr-o dată în prezenţa Dumnezeului preasfânt. Solemnitatea acestei prezenţe are ca urmare convingerea cu privire la păcat, ceea ce îl determină pe profet să pronunţe un nou „vai…”; de data aceasta însă, vai-ul este îndreptat împotriva lui însuşi: vai de mine…” (v. 5; comp. cu Luca 5.8). Harul lui Dumnezeu poate satisface exigenţele propriei Sale sfinţenii, pentru că, alături de tron, se află altarul. Curăţirea păcătosului este deci posibilă, prin jertfa Domnului Hristos, despre care ne vorbeşte altarul. Este de remarcat cu ce zel se prezintă Isaia, îndată, pentru a-I sluji Celui care ia înlăturat păcatul. Suntem noi dispuşi să răspundem în acelaşi fel chemării Domnului: „Iată-mă, trimitemă”?

Misiunea pe care o primeşte pentru început tânărul profet este una ciudată: de a spune acestui popor că Dumnezeu le va da un mesaj de neînţeles. Împietrirea la care se face deseori referire (Matei 13.14…) le va fi însă trimisă după ce poporul va respinge cu dispreţ Cuvântul Sfântului lui Israel (5.24); iar Dumnezeu va permite aceasta, pentru ca şi naţiunile să poată avea parte de mântuire (Romani 11.25).

Anul morţii împăratului Ozia a fost unul hotărâtor pentru tânărul Isaia. Există şi în viaţa voastră o astfel de dată decisivă? Vă întrebăm despre momentul întâlnirii cu Domnul Isus Hristos…

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: