Mana Zilnica

Mana Zilnica

3 August 2019

DOMNUL ESTE APROAPE

 

Și a fost așa: după câteva zile, pârâul a secat … Și cuvântul Domnului a fost către el, zicând: „Ridică-te și du-te la Sarepta Sidonului și locuiește acolo, pentru că, iată, am poruncit acolo unei femei văduve să te hrănească”.

1 Împărați 17.7-9


Deși era singur și liniștit la pârâul Cherit, Ilie nu era lipsit de exercițiile adânci de suflet care decurg dintr-o viață trăită prin credință. Este adevărat că, în ascultare de porunca divină, corbii îi aduceau mâncare în fiecare zi, iar pârâul curgea neîntrerupt, însă Ilie ar fi putut uita că nuiaua judecății lovea țara.

Credința lui Ilie trebuia deci pusă în continuare la încercare. Copilul lui Dumnezeu trebuie să treacă prin școala lui Hristos, iar după ce, prin har, trece un test, este chemat să facă față altuia. Prin urmare era necesar ca sufletul profetului să fie pus la test, pentru a se vedea dacă era dependent de Cherit sau de Domnul. În consecință, „după câteva zile, pârâul a secat„.

Suntem întotdeauna, din cauza slăbiciunii cărnii, în pericolul de a ne sprijini credința pe împrejurări, iar când acestea sunt favorabile, credem că, de asemenea, credința noastră este puternică; și viceversa. Credința însă nu privește niciodată la împrejurări, ci privește direct la Dumnezeu și se preocupă doar cu El și cu promisiunile Lui. Așa au stat lucrurile cu Ilie. Conta mai puțin pentru el dacă pârâul continua să curgă sau nu, fiindcă Dumnezeu era izvorul lui, un izvor inepuizabil. Nicio secetă nu-L poate afecta pe Dumnezeu. Credința lui Ilie trebuia să se bazeze în continuare pe aceeași temelie sigură – „Am poruncit”. Ce binecuvântare conțin aceste cuvinte! Împrejurările se schimbă, lucrurile omenești eșuează, pâraiele seacă, însă Dumnezeu și Cuvântul Său rămân mereu: ieri, astăzi și pentru totdeauna.

C. H. Mackintosh

SĂMÂNȚA BUNĂ

Dobândește înțelepciune, dobândește pricepere; nu uita cuvintele gurii mele și nu te abate de la ele. N-o părăsi, și ea te va păzi.

Proverbe 4.5,6


Stropi de înțelepciune

Nimeni nu este atât de mare, încât să nu poată da o mână de ajutor celorlalți! Doar oamenii nesiguri sunt trufași, sperând că imaginea pe care o promovează va fi acceptată de ceilalți.

Oamenii cu inimă largă și credință în Dumnezeu caută soluții, și nu laude; iubesc oamenii, și nu mulțumirile lor.

Prietenii se sfătuiesc reciproc și se ajută reciproc. Prietenii dăruiesc, se îngrijorează pentru celălalt și sunt întotdeauna gata să dea o mână de ajutor.

Lumea poate da naștere la necazuri în vreme de pace, însă Dumnezeu poate crea pace în necaz.

Dacă vrei să faci lucruri mari, trebuie să rămâi mic.

Ușor este să condamni pe cineva, dar greu este să te condamni singur.

Dacă nu pornești la drum, cu siguranță nu vei ajunge la țintă.

Cine încalcă o promisiune o va încălca și pe a doua.

Nu judeca în grabă, căci vei regreta repede!

Remediul nedreptăților suferite este uitarea.


CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

NU DA VINA PE ALȚII (1) – Fundația SEER

„Fiecare din noi are să dea socoteală despre sine însuși…” (Romani 14:12)


 Ai văzut vreodată un aruncător de flăcări, măcar în vreun film? Acest lansator de foc este menit să-i distrugă pe oameni. Ei bine, acuzatorii fac exact același lucru. Când viața nu merge așa cum vor ei, în loc să-și asume responsabilitatea pentru deciziile și faptele lor, dau vina pe alții. Și de țapi ispășitori nu ducem lipsă! De exemplu: „Afacerea mea ar fi avut succes dacă banca mi-ar fi dat un împrumut mai mare. Am vrut să fac parte din echipa de slujire, dar soțul meu nu a agreat ideea” etc. Însă când vorbim despre învinovățirea altcuiva, Scriptura este foarte clară: „Fiecare din noi are să dea socoteală despre sine însuși lui Dumnezeu.”

Problema cu învinovățirea altora este că te împiedică să ai o atitudine constructivă și să mergi mai departe în viață. Așa cum psihologul Brenda Shoshanna remarca: „Fiecare persoană pe care dai vina se ține cu dinții de o părticică din puterea ta personală și din stima ta de sine. Asumarea responsabilității pentru ceea ce se întâmplă în viața ta este unul dintre lucrurile cele mai motivatoare pe care le poți face. Ai la îndemână noi alegeri. Mânia ta e tot mai mică. Vezi oamenii și evenimentele cu alți ochi.” Nu uita: responsabilitatea poate fi înțeleasă ca abilitatea de a da un răspuns sau iscusința de a răspunde și nu de a reacționa. Fără îndoială – te poți simți intimidat la gândul că trebuie să-ți iei viața în mâini, dar vei fi uimit de bucuria și libertatea pe care ți-o aduce. Vei face greșeli pe drum? Firește! Te vei împiedica oare și vei cădea? Desigur! Dar nimic nu se compară cu sentimentul umblării prin credință și cu noul pas pe care îl poți face cu ajutorul lui Dumnezeu.


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

2019 de Jean Koechlin

Numeri 4:16-33


Dacă am putea compara slujbele stabilite pentru cele trei familii ale leviţilor cu principalele forme de slujire în adunare: profeţi, păstori, învăţători … (Efeseni 4.11), cei dintâi Îl prezintă pe Hristos în raport cu cerinţele pustiei (chehatiţi); cea de-a doua familie, ocupându-se de strângerea învelitorilor, sugerează responsabilitatea adunării pentru mărturia practică (gherşoniţi); cei din urmă, răspunzând de structura de rezistenţă, spun despre bazele credinţei (fiii lui Merari). Pentru a completa construcţia, cele trei familii trebuia neapărat să colaboreze. Un chehatit putea fi folosit pentru a duce chivotul, în timp ce un merarit nu avea în grijă decât poate un simplu colac de frânghie.

Dar înaintea Domnului nu contează importanţa sau aparenta nobleţe a misiunii, ci credincioşia (1 Corinteni 4.2). Fie că a primit doi talanţi, fie cinci, robul, „credincios peste puţine” va fi pus „peste multe” (Matei 25.20-23). Să ne abţinem de la gelozie în ce priveşte slujba altuia sau de la tendinţa de a subestima cuiva importanţa. Cine suntem noi, ca să judecăm „pe slujitorul altuia?” (Romani 14.4). Numai adevăratul Aaron are competenţa „să-i aşeze pe fiecare la lucrul său şi la îndatorirea sa” (v. 19). Ce siguranţă pentru levit! Îndrumat de preot, el ştia ce să facă şi cum să facă.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: