Mana Zilnica

Mana Zilnica

30 Iunie 2019

DOMNUL ESTE APROAPE

 

După toate acestea … Neco, împăratul Egiptului, s-a suit să lupte împotriva Carchemișului, la Eufrat; și Iosia i-a ieșit în întâmpinare.

2 Cronici 35.20


Iosia (4) – După toate acestea

Versetul citat începe prin cuvintele: „După toate acestea”. O expresie scurtă, într-un context poate considerat lipsit de importanță, însă lucrurile nu stau deloc așa. De fapt, acest verset este unul dintre cele mai triste versete din Biblie.

Împăratul Iosia a fost unul dintre cei mai mari împărați ai lui Iuda. Înainte de domnia lui, poporul căzuse într-o stare de idolatrie vecină cu apostazia. Neglijarea Cuvântului lui Dumnezeu și a templului erau dovezile triste ale acestei realități. La o vârstă fragedă, Iosia s-a angajat la o lucrare de reformare și de trezire. Cuvântului lui Dumnezeu i s-a dat locul central cuvenit, templul a fost curățit și închinarea către Dumnezeul lui Israel a fost restabilită la sărbătoarea Paștelui. Reformele lui Iosia sunt o imagine a ceea ce s-a întâmplat în Biserică atunci când Dumnezeu a ridicat oameni care au scos la lumină și au afirmat cu tărie adevărurile din Cuvântul Său.

S-a întâmplat însă un lucru ciudat după toate aceste lucrări minunate ale lui Iosia. S-a ivit o împrejurare în care el a acționat într-un fel nepotrivit caracterului său. Nu este vorba de căderea în vreun păcat moral sau în idolatrie, ci de o acțiune pripită. Neco, împăratul Egiptului, a venit să lupte împotriva împărăției Babilonului, care în vremea aceea începea să se ridice, iar Iosia a vrut să-i ajute pe babilonieni. Dumnezeu însă nu-i ceruse acest lucru. El s-a amestecat într-un conflict care nu-l privea și a plătit acest lucru cu viața (2 Cronici 35.23,24). Aceasta este o lecție și pentru noi. „După toate acestea”, după toată lucrarea binecuvântată de readucere la lumină a adevărurilor lui Dumnezeu, acționăm noi împotriva caracterului nostru? Ne angajăm noi în lupte care nu sunt ale noastre, precum luptele politice pentru îmbunătățirea acestei lumi? Prin harul Domnului, Iosia a fost scutit să fie martor al cuceririi țării sale de către babilonieni și a fost luat astfel dinaintea răului care avea să vină (Isaia 57.1). Să luăm seama la lecțiile pe care ni le oferă viața lui Iosia!

B. Reynolds

SĂMÂNȚA BUNĂ

 

Nici argintul, nici aurul lor nu va putea să-i scape, în ziua mâniei Domnului.

Țefania 1.18


Banii

Se spune că „banii conduc lumea”. Dar numai lumea! Chiar având bani nu poți obține toate de pe pământ. Iar în viața de dincolo, banii și aurul sunt „în afara cursului”. Cineva care călătorește într-o țară depărtată trebuie să aibă bani în moneda țării, altfel are probleme dacă vrea să plătească acolo ceva.

Iar când cineva trece granița timpului și merge în veșnicie nu poate lua nici măcar un singur ban cu el sau să schimbe bani. Acolo nu există bancă și nici birou de schimb. „Noi n-am adus nimic în lume și nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea” (1 Timotei 6.7).

Deci omul trece pragul în veșnicie cu mâinile goale sau, mai bine spus, singurul lucru pe care îl poate lua cu el sunt păcatele lui, dacă nu a căutat și nu a găsit înainte iertarea la Dumnezeu. Așa cum este, trebuie să se înfățișeze înaintea lui Dumnezeu, înaintea Judecătorului tuturor oamenilor.

Moartea! Judecata! Veșnicia! Ce adevăruri serioase sunt acestea!

Domnul Isus Hristos a pus odată întrebarea: „Ce ar da un om în schimb pentru sufletul său?” (Matei 16.26). Poate că un om ar fi dispus să-și vândă sufletul pentru bani, dar, pentru scăparea unui suflet din puterea lui Satan și a păcatului, banii sau aurul nu valorează nimic. Singurul preț de răscumpărare este prețiosul sânge al lui Hristos.


CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

NUMELE LUI DUMNEZEU (4) – Fundația SEER

„Eu voi fi cu tine, şi vei bate pe Madian… Fii pe pace, nu te teme” (Judecători 6:16, 23)


Astăzi vom vorbi despre numele Iahweh-Shalom: „Domnul este pacea mea!” Acest nume a fost descoperit de Ghedeon când Dumnezeu i-a zis să-l conducă în luptă pe Israel împotriva Madianiților – o funcție pe care o considera mult peste capacitățile sale. „Cu ce să izbăvesc pe Israel?… eu sunt cel mai mic din casa tatălui meu.” (v. 15). Iată cum a răspuns Domnul: „Eu voi fi cu tine, și vei bate pe Madian… Fii pe pace, nu te teme. Căci nu vei muri”. Un Ghedeon înspăimântat L-a crezut pe Dumnezeu, și înainte ca măcar să înceapă lupta sau să fie câștigată, prin credință, el a văzut deja pacea asigurată. Așa că a zidit un altar în cinstea lui Iahweh-Shalom, „Domnul este pacea mea!”

Deseori presupunem că vom avea pace numai dacă situația noastră se schimbă.

Apoi, asemenea lui Ghedeon, învățăm că pacea lăuntrică nu depinde de modificarea circumstanțelor noastre exterioare, ci ea depinde de credința că Dumnezeu este cu noi și de trăirea cu El în fiecare zi. Domnul Isus promite: „Vă las pacea, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea. Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte.” (Ioan 14:27).

Indiferent cât de nepregătit te simți pentru a face față provocărilor de astăzi, adu-ți aminte de cuvintele Domnului Hristos: „V-am spus aceste lucruri ca să aveți pace în Mine. În lume veți avea necazuri; dar îndrăzniți, Eu am biruit lumea.” (Ioan 16:33). Așa că, datoria ta este să îndrăznești, și să-L lași pe Iahweh-Shalom să Se ocupe de restul!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

2019 de Jean Koechlin

Levitic 13:9-28


Pentru a se putea pune diagnosticul de lepră, bolnavul trebuia să prezinte două simptome: piele albă, care ne face să ne gândim la declinul spiritual care îşi are izvorul în pierderea comuniunii cu Dumnezeu. Cu cât aceasta este mai adâncă în carne, ea indică faptul că defectul nu este superficial, ci trădează un rău profund. Dar, lucru paradoxal şi totodată dificil de înţeles, dacă o singură pată era suficientă pentru a-l face pe un lepros necurat, din clipa când era „acoperit tot trupul„, putea fi declarat curat! Şi aşa şi este; întocmai unui biet lepros, care de multă vreme îşi acoperea rănile şi acum nu şi le mai poate ascunde, omul, nevoit să se recunoască în totul necurat, poate fi declarat curat de către Dumnezeu în virtutea lucrării lui Hristos. „Ţi-am mărturisit păcatul meu şi nu mi-am acoperit nelegiuirea”, spune psalmistul, „şi Tu ai iertat nelegiuirea păcatului meu” (Psalmul 32.5). Dar apariţia „cărnii vii” aducea o nouă contaminare, aceasta simbolizând eforturile zadarnice ale firii vechi de a se face mai bună. În cap. 5 din Luca (v.12, 14), „un om plin de lepră” venit la Isus este imediat curăţit şi Domnul îl invită să aducă mărturie conformându-se cu instrucţiunile din cap. 14 al cărţii noastre.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: