Mana Zilnica

Mana Zilnica

17 Martie 2020

DOMNUL ESTE APROAPE

Și Domnul a cercetat pe Sara, cum zisese, și Domnul a făcut Sarei cum vorbise. Și Sara a rămas însărcinată și a născut lui Avraam un fiu la bătrânețea lui, la timpul hotărât, despre care îi vorbise Dumnezeu. Și Avraam a pus numele Isaac fiului său care i se născuse, pe care i-l născuse Sara … Și Sara a văzut pe fiul Agarei, egipteanca, pe care-l născuse ea lui Avraam, râzând.

Geneza 21.1-3,9


Isaac (2) – Suferind împotrivire

„Dumnezeu este credincios”, „Este cu neputință ca Dumnezeu să mintă” (1 Corinteni 1.9; Evrei 6.19). El întotdeauna Își ține promisiunea și face exact așa cum a spus. La timpul potrivit i-a dăruit lui Avraam și Sarei fiul pe care li-l promisese, deși, omenește vorbind, lucrul acesta era imposibil. Avraam a ascultat de Dumnezeu și l-a circumcis pe fiul său, așa cum El îi poruncise.

Isaac a crescut și, la timpul potrivit, a fost înțărcat. Avraam a dat un ospăț cu această ocazie, iar Sara l-a văzut pe Ismael, fiul roabei egiptene, bătându-și joc. Făcând referire la acest incident, Galateni 4.29 spune că Ismael l-a persecutat pe Isaac. Sara i-a cerut lui Avraam să o alunge pe roabă împreună cu fiul ei, fiindcă fiul acesteia n-avea să fie moștenitor (Geneza 21.10).

Domnul nostru Isus a suferit de asemenea împotrivirea chiar de la începutul vieții Sale pe pământ. Pentru Iosif și Maria nu s-a găsit loc în casa de poposire; apoi, mai târziu, împăratul Irod, plin de mânie și de gelozie, a căutat să-L omoare. Împotrivirea și persecuția au marcat întreaga viață a binecuvântatului nostru Domn.

E. P. Vedder, Jr.

SĂMÂNȚA BUNĂ

Dumnezeu vorbește însă, când într-un fel, când într-altul, dar omul nu ia seama. Atunci El deschide urechile oamenilor și le întipărește învățăturile Lui.

Iov 33.14,16Dacă… (1)

Cuvântul „dacă” este scurt, dar are o mare importanță. Să observăm acest adevăr ilustrat în următoarea întâmplare. Garnitura 51 a trenului InterCityExpress, denumită ICE 884 „Wilhelm Conrad Röntgen”, circula pe ruta München-Hamburg. Părăsind gara din Hanovra la ora 10:30, trenul circula înspre nord; iar după ce a parcurs 130 de km, discul unei osii de la primul vagon s-a rupt, acesta penetrând prin podea în compartiment. Au urmat o serie de evenimente care au condus la dezastrul feroviar de la Eschede.

Un pasager din primul vagon a observat discul pătruns printre fotoliile în care ședeau soția și copilul lui. În loc să acționeze semnalul de alarmă, pasagerul i-a scos pe cei doi din compartiment și a plecat să informeze conductorul. Dacă acționa semnalul de alarmă, atunci accidentul putea fi evitat. Conductorul a simțit trepidațiile neobișnuite ale trenului, dar a spus că trebuie să verifice el însuși avaria înainte de a trage semnalul de alarmă, respectând regulamentul firmei. Pasagerul a declarat că trenul a început să se balanseze puternic, dar conductorul nu s-a arătat dispus să oprească trenul și a vrut neapărat să investigheze el personal incidentul. Dezastrul s-a produs tocmai când cei doi se apropiau de compartimentul cu pricina. Dacă acel conductor ar fi tras semnalul de alarmă, atunci…

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

ROAGĂ-TE DIN INIMĂ! – Fundația SEER

„Când vă rugaţi, să nu fiţi ca făţarnicii…” (Matei 6:5)

Domnul Isus le-a spus fariseilor că transformaseră rugăciunea într-o „reprezentație teatrală” și că Dumnezeu nu era impresionat de lucrul acesta (într-o versiunea a Bibliei în limba engleză, versetul din Matei este în felul următor: „Când veniți înaintea lui Dumnezeu în rugăciune, nu transformați rugăciunea într-o reprezentație teatrală.” – n.tr.).

Autorul John Ortberg a scos în evidență cinci lucruri despre farisei:

„1) Rugăciunile lor au devenit un exercițiu superficial, în loc să fie unul de zidire a unei relații profunde.

2) Rugăciunile erau ritualuri, în loc să fie expresii autentice ale unei inimi pline de dragoste.

3) Rugăciunile erau lungi și conțineau cuvinte multe, menite să-i impresioneze pe ceilalți.

4) Rugăciunile erau presărate cu clișee lipsite de semnificație.

5) Rugăciunile erau un motiv de mândrie, în loc să fie ocazia de a-și exprima umila dependență de Dumnezeu.”

Îți poți imagina cum ar fi ca propriul tău copil să te abordeze cu o sumedenie de expresii religioase despre tine și ceea ce ai tu? Cum te-ai simți? Când vorbim de rugăciune, Domnul Isus a zis: „…când te rogi, intră în odăiţa ta, încuie-ți uşa, şi roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti. Când vă rugaţi, să nu bolborosiți aceleaşi vorbe, ca păgânii, cărora li se pare că, dacă spun o mulţime de vorbe, vor fi ascultaţi. Să nu vă asemănaţi cu ei; căci Tatăl vostru ştie de ce aveţi trebuinţă, mai înainte ca să-I cereţi voi.” (Matei 6:6-8).

Te poți ruga oriunde, oricând: în mașină, în baie, stând culcat în pat, în timp ce faci sport sau la serviciu… Tot ceea ce-ți cere Dumnezeu este să fii spontan, personal și sincer. Cu alte cuvinte, să te rogi din inimă!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

1 Samuel 19:19-24; 20:1-4


Până acum David dusese o viaţă bună: ginere al împăratului, ofiţer superior, erou popular, pare că nu are altceva de făcut decât să aştepte liniştit momentul când îi va succeda lui Saul ca împărat. Dar nu va fi aşa! Planul lui Dumnezeu prevedea pentru David ani dificili destinaţi să-l pregătească pentru ocuparea tronului. Încercarea credinciosului are exact acelaşi scop: antrenarea lui aici, jos, pentru a domni apoi cu Isus.

Astfel David trebuie să părăsească totul – cămin, poziţie, mijloace de existenţă. Dar, înaintea încercărilor care-l aşteaptă, are de petrecut câteva zile cu Samuel la Naiot. Este un privilegiu pentru tânărul acesta, la începutul carierei lui, să primească învăţătură şi îndemnuri de la un bătrân aflat la
sfârşitul călătoriei. Tinerilor credincioşi, vă îndemnăm să căutaţi şi voi această companie a credincioşilor mai vârstnici! Profitaţi de experienţa lor! Timotei a fost şi el instruit alături de apostolul Pavel. Învăţăturile pe care le veţi primi în felul acesta nu vă vor împiedica să aveţi ulterior experienţe personale, cum a avut şi David. Dar ele pot şi trebuie să vă pregătească să le traversaţi fără să fiţi răniţi.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: