Mana Zilnica

Mana Zilnica

28 Iunie 2019

DOMNUL ESTE APROAPE

 

Isus Hristos, El este Domn al tuturor.

Fapte 10.36


Dacă realizăm că Cel care este Domnul nostru este deopotrivă Domnul tuturor, acest lucru ne va oferi o mare putere atunci când avem de-a face cu sufletele. Când încercăm să-i conștientizăm pe oameni de păcatul de a-L fi lepădat pe Hristos, cât de adesea se eschivează ei replicând: «Noi n-avem niciun amestec în fapta iudeilor și a romanilor săvârșită acum aproape o mie opt sute de ani». Nu că ar fi dificil să răspundem unei astfel de obiecțiuni, dar, dacă accentuăm caracterul actual de Domn al lui Hristos, putem aduce un argument față de care nu există scăpare. Recunosc ei locul care I-a fost dat de Dumnezeu? Se supun ei autorității Sale?

Apoi – căci știm că ei nu fac asta – vor fi atinși în conștiință în mod clar, fiindcă Îl refuză și-L leapădă acum pe Acela care a fost făcut Domn și Hristos. Această armă, dacă este folosită cu pricepere, poate atinge, prin puterea Duhului Sfânt, multe conștiințe și poate produce pocăința față de Dumnezeu. Și asta mai ales atunci când acest adevăr de mai sus este legat de faptul că, dacă ei persistă în a-L refuza pe Hristos acum, în ziua harului, vor fi nevoiți să-L recunoască înaintea tronului de judecată mare și alb, însă din nefericire spre pierzarea lor veșnică.

Este o chestiune vrednică de analizat, dacă nu cumva, atunci când propovăduim evanghelia, oferim omului o prea mare libertate; dacă nu cumva îl plasăm prea mult pe poziția de a alege sau de a refuza. Bineînțeles, responsabilitatea lui nu trebuie niciodată trecută cu vederea, căci tocmai pe acest făgaș îi poate fi atinsă conștiința. Nici nu trebuie să uităm să prezentăm harul, îndurarea și dragostea lui Dumnezeu; și cu siguranță că orice prezentare a evangheliei trebuie să reprezinte expresia propriei Sale inimi. Acest cadru fiind stabilit, ne putem întreba dacă drepturile lui Hristos ca Domn sunt suficient de subliniate; căci ce alt subiect poate oferi o mai mare gamă de argumente puternice pentru conștiință? Isus Hristos, El este Domn al tuturor.

E. Dennett

SĂMÂNȚA BUNĂ

 

Dimineața seamănă-ți sămânța și până seara nu lăsa mâna să ți se odihnească, fiindcă nu știi ce va reuși, aceasta sau aceea sau dacă amândouă sunt deopotrivă de bune.

Eclesiastul 11.6


Sara și Margarete Steiff – ursulețul (5)

Tim povestește mai departe:

Margarete a avut un nepot inventiv, Richard, care se preocupa intens cu animalele, pentru a întocmi copii ale acestora cât mai apropiate de realitate. Richard Steiff a proiectat un ursuleț mobil, care putea să-și miște mâinile și picioarele, în timp ce corpul rămânea fix. Era ceva nou pe piață. Margarete nu a fost așa de sigură că oamenilor le va plăcea acest ursuleț special, dar totuși s-a hotărât să producă animalul mobil din stofă. La târgul de jucării din Leipzig, descoperirea lui Richard nu a avut niciun ecou, nimeni nu a cumpărat noul ursuleț. Părea că toată osteneala a fost în zadar.

Dar, la sfârșitul târgului, s-a întâmplat contrariul. Un om de afaceri american a descoperit ursulețul mobil și a comandat trei mii de bucăți. Americanii au fost entuziasmați de noul ursuleț.

— Mulțumesc, Tim, că mi-ai povestit atât de mult despre Margarete. Poți învăța, într-adevăr, multe lucruri din viața ei.

Tim își ia rămas bun.

— Am sperat că așa vei vedea lucrurile.

Poate și tu ai investit cândva mult timp și energie, ca Margarete și Richard în ursuleț, și apoi ai fost dezamăgit.

De exemplu, dacă colegul tău, în ciuda rugăciunilor insistente și a îndemnurilor susținute, nu a arătat interes pentru Domnul Isus și pentru Biblie și nu te-a însoțit la orele de adunare. Dar exact așa cum este nevoie de timp ca dintr-o sămânță să crească o plantă, tot așa adesea este nevoie de mult timp până când sămânța Cuvântului lui Dumnezeu să se deschidă într-o inimă.

Nu te lăsa descurajat de insucces!


CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

NUMELE LUI DUMNEZEU (2) – Fundația SEER

„Nu voi veți lupta, ci Dumnezeu.” (2 Cronici 20:15)


     Când poporul Israel a fost amenințat de armatele puternice ale lui Amalec la Refidim, Dumnezeu i-a făcut parte de o victorie supranaturală. Înțelegând că Dumnezeu ducea lupta pentru ei, Moise a zidit un altar închinat lui Iahweh-Nissi: „Domnul este steagul meu.” Rețineți și rostiți des aceste cuvine: „Domnul Se va lupta pentru voi; dar voi, stați liniștiți.” (Exodul 14:14). „Nu vă temeți și nu vă înspăimântați dinaintea acestei mari mulțimi, căci nu voi veți lupta, ci Dumnezeu.” (2 Cronici 20:15) Ai prins ideea? Atunci, de ce te descurajezi crezând că vei fi înfrânt și încercând să câștigi lupta prin propriile tale forțe? Te angajezi într-un ciclu sterp al pocăinței, al hotărârilor, al luptelor, al înfrângerii și al descurajării, care te va duce la și mai multe regrete.

Singurul conflict spiritual care este câștigat este cel pe care Dumnezeu îl duce pentru tine. El nu Se așteaptă să câștigi lupta, ci să I te predai Lui și să-L lași s-o câștige El în locul tău! „Deci eu nu mai trebuie să lupt deloc? întrebi tu. Ba da, tu trebuie „să lupți lupta cea bună a credinței” (1 Timotei 6:12). Lupta ta nu este o bătălie epuizantă, ci este lupta credinței. „Dar trebuie să mă lupt și eu la fel ca Iacov?” Să remarcăm două lucruri: Primul, Iacov nu a câștigat prin luptă, ci prin faptul că era prea slab pentru a mai continua să lupte. Pavel a scris: „când sunt slab, atunci sunt tare” (2 Corinteni 12:10). A doua remarcă: victoria lui Iacov a constat în capitularea sa. Ești epuizat din cauza luptei și ai ajuns la capătul puterilor? Probabil ai ajuns exact unde dorește Dumnezeu să fii! Abandonează-te în mâinile Lui și încrede-te în Iahweh-Nissi, care va câștiga pentru tine! „Nu tu vei lupta, ci Dumnezeu”!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

2019 de Jean Koechlin

Levitic 11:29-47


Privind reptilele şi animalele care „se târăsc” pe pământ, vom recunoaşte anumite aspecte şi pericole morale de care trebuie să ne ferim. Cârtiţele şi şoarecii vatămă plantele tinere, distrugându-le rădăcinile; cameleonul ne sugerează acel gen de oameni care iau înfăţişarea mediului: creştini între creştini şi oameni lumeşti în lume.

Versetele 32-40 arată cum lucrurile cele mai bune şi folositoare pot fi stricate de ceea ce provine din „şarpe”. Domnul să ne înveţe să veghem asupra sufletelor noastre şi să folosim resursa nesecată pe care ne-a pus-o El la dispoziţie: o fântână, un izvor, o sursă de apă, imagini ale Cuvântului divin care rămâne mereu curat. „Am ascuns Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta” − spune psalmistul (119.11). Un israelit evlavios avea întotdeauna grijă să se ferească de orice lucru sau hrană necurată (Fapte 10.14). Să avem o conştiinţă tot atât de sensibilă pentru a distinge ceea ce din punct de vedere spiritual este curat de ceea ce este necurat şi ceea ce ne poate hrăni sufletul de lucrurile care ni-l pot otrăvi. Motivul profund al acestei despărţiri riguroase îl găsim în v. 45: „Dumnezeu este sfânt, iar noi suntem poporul Său”.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: