Mana Zilnica

Mana Zilnica

28 Aprilie 2020

DOMNUL ESTE APROAPE

Și a fost așa: când a sfârșit el de vorbit lui Saul, sufletul lui Ionatan s-a legat de sufletul lui David și Ionatan l-a iubit ca pe sufletul său.

1 Samuel 18.1Inima lui Ionatan a fost atinsă și el răspunde dăruindu-i lui David tot ce are. Este scris că ia dat mantia pe care o purta: aceasta semnifica dreptul lui la tron. Apoi ia dat hainele sale. Apoi sabia, fiindcă nu mai era necesar să se apere singur; David era acela care putea face aceasta. Apoi arcul; probabil că acesta vorbește despre lupta de la distanță, adică de lucrurile care nu sunt imediate, ci mai îndepărtate. Știți că nimeni dintre noi nu poate vedea ceea ce va fi mâine; nimeni nu poate ști ce se va întâmpla în viața lui în ziua următoare. Însă Domnul știe. Vrei deci să-ți pui arcul în mâinile Lui? Prin aceasta mărturisești: «Eu nu pot vedea până acolo unde cade săgeata, însă Domnul meu poate vedea». Apoi îi dă cingătoarea, acel lucru care-i era cel mai aproape, care stătea lipit de trupul său. A dat totul lui David și a vrut să fie în tovărășia lui. Acesta a fost într-adevăr un început măreț în viața lui, de fapt un nou început, fiindcă Ionatan dovedise devotament și mai înainte.

Dar acum, fiindcă avea această dragoste puternică pentru David, Ionatan trebuie să facă față unei situații foarte dificile. Saul devine gelos pe David. Nu ia plăcut deloc faptul că femeile ziceau: „Saul a bătut miile lui, iar David, zecile lui de mii”. El și-a zis: «Toți îi dau mai multă slavă lui David decât mie». Era gelos pe David. Dați-mi voie să vă spun un lucru: Nu îngăduiți ca planta oribilă a geloziei să crească în inimile voastre! Ea a produs necazuri mai mult decât oricare alt lucru în familii, în adunări și în vieți personale. Întotdeauna să aveți un duh iertător și îngăduitor – indiferent de ce ar face cineva, lăsați acest lucru în mâna Domnului. El poate aranja totul mult mai bine decât noi. Unul dintre cele mai bune moduri de a da gelozia sau mânia afară din inima noastră este să ne rugăm pentru persoana care a făcut lucrul nepotrivit, așa cum a procedat Iov; căci Dumnezeu nu la restabilit pe Iov până nu sa rugat pentru prietenii lui. Dacă cineva a făcut ceva de natură să-ți stârnească gelozia în inimă, coboară-te pe genunchi și roagă-te pentru el! Vei constata cu surprindere că amărăciunea împotriva lui va dispărea din inima ta.

G. H. H.

SĂMÂNȚA BUNĂ

Voi cercetați Scripturile, pentru că socotiți că în ele aveți viață veșnică; dar tocmai ele mărturisesc despre Mine.

Ioan 5.39Cercetare și găsire

Un misionar și doi colaboratori băștinași traversau munții Mexicului de Sud călare. S-au oprit într-un sătuc pentru a aduce oamenilor de acolo vestea bună despre mântuirea în Hristos. Peste zi rămâneau în apropierea locuinței lor, pentru a răspunde la întrebări și pentru a sta de vorbă cu cei pe care îi vizitau. A doua zi dimineața devreme a venit un tânăr, l-a privit provocator pe misionar și a spus: „Am venit ca să dezbat cu dumneavoastră; nu cred ceea ce predicați”. Misionarul i-a dat vizitatorului o Biblie și a răspuns: „Acesta este Cuvântul lui Dumnezeu, citește-l și, dacă vrei, atunci poți dezbate”. Surprins, tânărul a luat Biblia, s-a așezat la umbră și a început să citească. A citit întreaga zi și seara a mers la evanghelizare. Dimineața următoare, el a dat Biblia înapoi și a recunoscut sincer: „Aceasta este o carte bună, nu pot găsi nimic despre care aș putea dezbate!”. Misionarul i-a dăruit Biblia și a spus: „Se pare că ai recunoscut valoarea Cuvântului lui Dumnezeu. Cercetează-l mai departe cu sârguință și vei găsi viața veșnică”.

Un timp, misionarul nu a mai auzit nimic despre acel tânăr. Douăzeci de ani mai târziu a venit însă din nou în acea zonă, pentru a vesti evanghelia. După mesaj, unul dintre ascultători i-a spus misionarului că el este tânărul care a vrut cândva să dezbată cu el. Cu bucurie a mărturisit în fața celor adunați cum Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia, l-a condus la pocăință și la credința vie în Domnul Isus și în lucrarea Sa de răscumpărare.

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

CUM SĂ-ȚI ÎNȚELEGI DORINȚELE (1) – Fundația SEER

„El îţi va da tot ce-ţi doreşte inima” (Psalmul 37:4)


Înzestrarea de a dori anumite lucruri este un dar de la Dumnezeu; e un motivator puternic. Să ne imaginăm doi copii care iau lecții de înot. Unul dintre ei o face pentru că s-a uitat la Jocurile Olimpice și dorește să câștige medalia de aur când va fi mare. Celălalt ia lecții pentru că tatăl său spune că așa trebuie. Care dintre cei doi copii crezi că va ajunge la Olimpiadă?

În cartea Geneza citim: „Iacov a slujit şapte ani pentru Rahela; şi anii aceştia i s-au părut ca vreo câteva zile, pentru că o iubea.” (Geneza 29:20). Cine ar considera șapte ani de muncă grea ca pe niște simple zile? Cineva care depune toate eforturile pentru a-și îndeplini visul!

Domnul Isus a relatat istoria unui om care avea o dorință de tipul „trebuie să am.” Când a găsit o comoară îngropată în pământ, „se duce şi vinde tot ce are, şi cumpără ţarina aceea.” (Matei 13:44). Tot astfel, cei care au auzit despre Domnul Isus au fost atât de atrași de pacea, de curajul și de înțelepciunea sa, încât s-au gândit: „Trebuie să avem ce are El!”

Dorințele noastre ne conduc pe drumul greșit uneori? Cu siguranță!

Pentru a te putea încrede în ele, trebuie să faci două lucruri:

1) Să-ți dorești o relație cu Dumnezeu mai presus de orice. „Domnul să-ţi fie desfătarea, şi El îţi va da tot ce-ţi doreşte inima.”

2) Asigură-te că dorințele tale sunt în armonie cu voia Sa. „Vreau să fac voia Ta, Dumnezeule! Şi Legea Ta este în fundul inimii mele” (Psalmul 40:8).

Când îți trăiești viața avându-L pe Dumnezeu și Cuvântul Său în centru, te poți încrede în „tot ce-ți dorește inima.” Și Dumnezeu îți va da toate aceste lucruri!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

2 Samuel 17:1-14


Huşai a fost trimis de David înapoi la Ierusalim, ca să zădărnicească sfaturile date de Ahitofel lui Absalom. Dumnezeu, răspunzând rugăciunii împăratului (15.31), intervine pentru a da succes acestei strategii. Apare faptul că astăzi El nu Şi-ar mai da binecuvântarea asupra unei asemenea purtări, pentru că venirea Domnului Isus a deschis pentru noi o dimensiune cu totul nouă a adevărului şi a îndreptăţirii, în conformitate cu Dumnezeu.

Sfatul lui Huşai i-a permis lui David să fie informat la timp, pentru a se retrage dincolo de râu şi a-şi pregăti apărarea.

Încă nu am precizat că toate aceste evenimente au o semnificaţie profetică. Ele ne vorbesc despre un timp care va veni, când un anumit număr de oameni credincioşi din Israel, o „rămăşiţă”, vor fi persecutaţi şi forţaţi să fugă, urmăriţi de vrăjmaşii lui Hristos. Aceştia din urmă, împăratul şi profetul mincinos (sau Anticristul), prefiguraţi prin Absalom şi consilierul său, Ahitofel, vor face război sărmanei rămăşiţe, a cărei situaţie critică este prezentată în cartea Psalmilor. După o persecuţie de scurtă durată, cei doi complici vor ajunge la un sfârşit brusc şi îngrozitor: împăratul (Fiara) şi profetul mincinos vor fi primii oameni aruncaţi de vii
în iazul de foc, care este moartea a doua (Apocalipsa 19.20).

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: