Mana Zilnica

Mana Zilnica

18 Septembrie 2021

DOMNUL ESTE APROAPE

L-a trimis pe Moise, slujitorul Său.
Astăzi, în cetatea lui David, vi S-a născut un Mântuitor, care este Hristos Domnul.

Psalmul 105.26; Luca 2.11


Biblia nu lasă nicio îndoială asupra faptului că Moise este o imagine a Mântuitorului nostru. Moise însuși spune aceasta în profeția lui din Deuteronom 18.15. De la bun început, dorința lui Dumnezeu a fost să ridice un mare eliberator pentru poporul Său, Israel.

Dumnezeu îi spusese lui Avraam că poporul Său avea să fie rob în Egipt vreme de patru sute de ani (Geneza 15.13). Această perioadă este trecută sub tăcere în Scriptură – nu știm decât că poporul Său a suferit o mare parte din acest timp, slujind egiptenilor.

În mod similar, există o perioadă de patru sute de ani în care niciun profet n-a vorbit, între sfârșitul Vechiului Testament și începutul Noului Testament, între Maleahi și Matei. În acest timp, poporul Israel fusese din nou în robie, sub perși și sub greci; iar la începutul Noului Testament vedem că se afla sub domnia aspră a Romei (Luca 2.1).

Când deschidem cărțile Exod și Matei putem observa câteva lucruri comune între ele, care sunt totodată palide asemănări între Moise și Hristos Domnul: faraon a încercat să-i ucidă pe toți copiii evrei de parte bărbătească; Irod, reprezentantul Romei, a încercat să-i omoare pe toți băieții de până la vârsta de doi ani din Betleem (Exod 1.15; Matei 2.16). Moise a fost salvat și protejat de o prințesă a Egiptului; Hristos a fost dus în Egipt. În mod evident, Satan a făcut eforturi pentru a-i distruge pe cei doi care urmau să fie eliberatori ai poporului Israel. De asemenea, poporul i-a respins pe amândoi acești Eliberatori (Exod 2.14; Ioan 1.11). Există însă o mare diferență între cei doi. Moise a fost doar un slujitor al lui Dumnezeu, pe când Hristos a fost Dumnezeu Însuși (Evrei 3.2-6). Moise a instituit sărbătoarea Paștelui, însă Isus a fost Mielul de Paști, Mântuitorul!

B. Reynolds

SĂMÂNȚA BUNĂ

Dar Dumnezeu Își arată dragostea Sa față de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Hristos a murit pentru noi.

Romani 5.8


Restul este pentru dumneavoastră!

Mă aflam într-un restaurant și savuram un prânz gustos. Servirea a fost ireproșabilă. Ca să răsplătesc purtarea frumoasă a chelnerului, când am plătit nota, am pus un bacșiș consistent și am spus: Restul este pentru dumneavoastră!

Cât de diferit a acționat Dumnezeu cu noi! El nu ne-a dat un mic rest, ci tot ce a avut – pe unicul Său Fiu! Noi n-am făcut, de fapt, nimic bun pentru El. Totuși, Dumnezeu ni L-a dat pe Fiul Său când noi eram dușmanii Lui. Pentru a ne demonstra dragostea Lui nesfârșită, El L-a trimis pe Isus Hristos pe pământ. El L-a lăsat să moară pentru noi pe cruce, ca noi să putem fi salvați. „Dragostea lui Dumnezeu față de noi s-a arătat prin faptul că Dumnezeu L-a trimis în lume pe singurul Său Fiu, ca noi să trăim prin El. În aceasta este iubirea, nu în faptul că noi L-am iubit pe Dumnezeu, ci că El ne-a iubit pe noi și L-a trimis pe Fiul Său ca ispășire pentru păcatele noastre” (1 Ioan 4.9,10).

Acum, pe baza lucrării de răscumpărare înfăptuite de Fiul Său, Dumnezeu oferă tuturor oamenilor împăcarea, iertarea păcatelor și viața veșnică. Nu este un bacșiș! Este tot! Este exact ceea ce noi, oamenii păcătoși, avem nevoie pentru a nu merge în pierzarea veșnică.

Să ne deschidem inima la dragostea lui Dumnezeu și să primim mulțumitori cadoul Său: o mântuire așa de mare și un Mântuitor așa de slăvit! Să mărturisim cu sinceritate păcatele noastre înaintea lui Dumnezeu și să credem că moartea Domnului Isus este suficientă pentru ștergerea vinei noastre înaintea lui Dumnezeu!

Citirea Bibliei: 1 Împărați 22.1-18 · Ioan 14.22-31

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

ÎNCETINEȘTE RITMUL! (2) – Fundația S.E.E.R. România

„Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia…” (Romani 12:2).


Societatea tehnologiilor de vârf în care trăim astăzi produce oameni stresați. Anul viitor vom avea și mai puțin timp, deoarece statistic vorbind, pentru fiecare oră pe care o economisim cu ajutorul tehnologiei, consumăm două. Autoarea Keri Wyatt Kent scrie: „De fiecare dată când spui „da” unui lucru, spui „nu” altora! Activitatea ascunsă sub denumirea „înfrumusețarea vitrinei creștine” este tot activitate. Nu copia comportamentul acestei lumi: lumea este grăbită. Ia-ți timp să asculți și să-ți pese. Elementul distinctiv al unui creștin este dragostea, și tu nu poți iubi pe fugă.” Așadar, pentru a încetini ritmul, trebuie să faci câteva schimbări:

1) Simplifică-ți viața! „Nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră, gândindu-vă ce veţi mânca sau ce veţi bea; nici de trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca…” (Matei 6:25). Pune-L pe Dumnezeu pe primul loc, și toate celelalte se vor plia după El. Cunosc o profesoară care s-a hotărât să-și schimbe cariera, a plecat de la universitate, și a păstrat doar lucrurile care puteau să-i încapă în mașină. Astăzi, ea e implicată în lucrarea Domnului. Are o casă, dar refuză s-o umple cu lucruri, și orice lucru pe care nu l-a folosit sau purtat timp de șase luni este oferit în scopuri caritabile. Ea spune așa: „Simt adevărata libertate, deoarece cu cât am mai puține lucruri, cu atât sunt mai liberă să mă concentrez asupra lui Dumnezeu!” Simplitatea începe prin a spune „suficient!”

2) Păzește ziua de odihnă! În Biblie, Dumnezeu ne poruncește să luăm o zi pe săptămână pentru a ne odihni și a ne concentra asupra Lui. Todd Gitlin spunea: „Suntem o societate cu nervii distruși. Ne este greu să stăm și să ne gândim care este scopul a ceea ce facem!” Pune deoparte o zi pe săptămână ca să te odihnești, să-ți petreci timpul cu cei dragi, să ai părtășie cu Dumnezeu și cu familia bisericii. Ziua de odihnă înseamnă efectiv „oprire”!

3) „Mulţumește-te cu ceea ce ai!” (Evrei 13:5). Vei fi ispitit în continuare să te grăbești și să-ți dorești să ai lucruri mai multe și mai drăguțe, dar te vei apropia mai mult de Dumnezeu făcând mai mult loc în viața ta pentru El. După cum a spus J.I. Packer: „Îl dezonorăm pe Dumnezeu când proclamăm un Mântuitor care ne satisface dorințele, și apoi plecăm nemulțumiți!”


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

Ieremia 16:1-21

Pentru că avea preţ înaintea Domnului, Ieremia a fost invitat să se ţină departe de tot ceea ce era fără preţ (cap. 15.19), cu alte cuvinte, de acel popor rău. Este cu neputinţă să te amesteci cu răul şi, în acelaşi timp, să mărturiseşti împotriva celor care-l practică. Dumnezeu nu i-a permis acestui tânăr nici măcar să-şi întemeieze o familie într-un astfel de loc, tocmai pentru a arăta mai bine că nu putea avea locuinţă durabilă în Ierusalimul ameninţat de judecată. Mai mult –
şi aceasta ne vorbeşte tuturor. Ieremia trebuia, ca un adevărat nazireu, să se abţină de la toate ospeţele şi sărbătorile unui popor condamnat. Aceasta însă nu este o privaţiune grea pentru cineva care îşi găseşte bucuria în Cuvântul lui Dumnezeu (cap. 15.16). Cu cât Domnul şi Cuvântul Lui vor fi mai mult fericirea noastră, cu atât mai puţin vom dori să gustăm plăcerile înşelătoare pe care lumea ni le poate oferi.

Versetele 10-21 menţionează pedeapsa Domnului asupra poporului Său, motivul acestei pedepse, precum şi promisiunea unei restaurări viitoare (v. 15). Puternica intervenţie a Domnului prin „pescari” şi „vânători”, pentru a-i aduce înapoi pe fiii lui Israel, va avea ca efect faptul că El va fi recunoscut şi de către naţiuni (v. 19).

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: