Mana Zilnica

Mana Zilnica

23 August 2021

DOMNUL ESTE APROAPE

Numai păzește-te și ferește-ți bine sufletul, ca să nu uiți lucrurile pe care ți le-au văzut ochii și să nu-ți iasă din inimă în toate zilele vieții tale, ci să le faci cunoscut fiilor tăi și fiilor fiilor tăi.

Deuteronom 4.9


Credem că acest subiect necesită cea mai mare atenție din partea celor credincioși și avem siguranța că Duhul lui Dumnezeu poate folosi meditațiile noastre asupra acestui capitol pentru a ne atinge inimile și conștiințele cu privire la locul pe care Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să-l aibă, atât în inimile noastre, cât și în căminele noastre.

Fără îndoială, dacă el are locul cuvenit în inima noastră, îl va avea pe cel cuvenit și în casa noastră. Dar, dacă nu există o recunoaștere a Cuvântului lui Dumnezeu în sânul familiei, este greu de crezut că el își are locul cuvenit în inimă. Capii caselor creștine trebuie să cântărească bine această chestiune. Suntem deplin încredințați că trebuie să existe, în orice cămin creștin, o recunoaștere zilnică a lui Dumnezeu și a Cuvântului Său. Unii, probabil, consideră momentele de închinare și de citire a Cuvântului în familie ca fiind o robie, sau ceva legalist, ori o rutină religioasă. Am dori să-i întrebăm pe unii ca aceștia dacă privesc ca pe o robie faptul că toată familia trebuie să fie împreună la masă. Sunt privite momentele de reuniune a familiei ca o datorie obositoare sau ca o rutină plictisitoare? Cu siguranță că nu, dacă familia este una în rânduială și fericită.

De ce atunci să fie o povară pentru capul familiei a-i strânge pe ai săi și a le citi câteva versete din Cuvântul prețios al lui Dumnezeu, după care să rostească o scurtă rugăciune înaintea tronului harului? Credem că acesta este un obicei în perfect acord cu învățătura Vechiului și Noului Testament, un obicei sfânt, binecuvântat, ziditor și plăcut lui Dumnezeu.

C. H. Mackintosh

SĂMÂNȚA
BUNĂ

Mulțimile vorbeau mult în șoaptă despre El. Unii ziceau că este bun; alții ziceau: Nu, ci amăgește mulțimea.

Ioan 7.12



Vorbe

Ateul întreabă: Cum pot să știu că Dumnezeu există și S-a descoperit? – Dumnezeu „a dat tuturor o dovadă de netăgăduit prin faptul că L-a înviat [pe Isus] dintre cei morți” (Fapte 17.31).

Cel îngâmfat gândește: Fă binele și nu te teme de nimic. – „Dacă un om nu este născut din nou, nu poate vedea împărăția lui Dumnezeu” (Ioan 3.3).

Optimistul speră: Dumnezeu nu va condamna pe nimeni. – „… dar cine nu va crede, va fi condamnat” (Marcu 16.16).

Pesimistul își face griji: Cred că nu aș rezista prea mult. – Cel „care a început în voi o bună lucrare, o va duce la capăt” (Filipeni 1.6).

Materialistul gândește: Nu trebuie să renunț la prea multe lucruri? – „Ce folosește unui om să câștige toată lumea, dacă își pierde sufletul?” (Marcu 8.36).

Lașul se teme: Am păcătuit prea mult. Nu pot fi iertat. – „Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept ca să ne ierte păcatele” (1 Ioan 1.9).

Cel nehotărât șovăie: Acum încă nu. – „Iată, acum este ziua mântuirii” (2 Corinteni 6.2).

Să nu ascultăm de vorbele celor din jurul nostru, ci să ne bazăm pe Cuvântul lui Dumnezeu care este adevărat și să-i dăm crezare!

Citirea Bibliei: 1 Împărați 10.1-13 · Ioan 8.12-20

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

DISCUȚIE DESCHISĂ DESPRE MONOGAMIE – Fundația S.E.E.R. România

„Bea apă din fântâna ta…” (Proverbele 5:15)


Împăratul Solomon ne face o prezentare clară a monogamiei, iar el a fost unul dintre cei mai înțelepți oameni care a trăit vreodată pe pământ. Iată ce ne spune: „Bea apă din fântâna ta, şi din izvoarele puţului tău. Ce, vrei să ţi se verse izvoarele afară? Şi să-ţi curgă râurile pe pieţele de obşte? Lasă-le să fie numai pentru tine, şi nu pentru străinii de lângă tine. Izvorul tău să fie binecuvântat, şi bucură-te de nevasta tinereţii tale. Cerboaică iubită, căprioară plăcută: fii îmbătat tot timpul de drăgălăşiile ei, fii îndrăgostit necurmat de dragostea ei! Şi pentru ce, fiule, ai fi îndrăgostit de o străină, şi ai îmbrăţişa sânul unei necunoscute? Căci căile omului sunt lămurite înaintea ochilor Domnului, şi El vede toate cărările lui. Cel rău este prins în înseşi nelegiuirile lui, şi este apucat de legăturile păcatului lui. El va muri din lipsă de înfrânare, se va poticni din prea multa lui nebunie.” (Proverbele 5:15-23)

În zilele lui Solomon, o fântână sau un izvor erau considerate la fel de prețioase ca aurul. Apa curată, bună de băut era o resursă foarte prețioasă, așa că ceea ce vrea să spună Solomon este aceasta: „De ce să bei apa poluată care vine din conducta promiscuității, când, dacă aștepți, poți bea apa curată care vine din fântâna unei soții/unui soț devotat?” Iată două adevăruri pe care trebuie să le ții minte mereu:

1) Dragostea adevărată așteaptă.

2) Dragostea adevărată merită așteptarea.

Când o tânără creștină a fost ispitită să păcătuiască, de către un prieten care trăia o viață tumultuoasă, ea a replicat: „Oricând vreau să devin ca tine, pot. Dar nu mai pot niciodată să devin persoana care am fost înainte de a lua acea decizie!” Așadar, tinerilor, păstrați-vă curăția inimii și a trupului!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

Matei 25:31-46

Versetul 31 reia cursul profeţiei de unde a fost el întrerupt în v. 30 şi 31 din cap. 24, adică de la venirea Domnului în glorie pentru poporul Său pământesc. Pentru naţiunile prezente pe pământ (v. 32), atunci va suna fie ceasul răsplătirii, fie cel al pedepsei. Criteriul de diferenţiere va fi modul în care i-au primit pe ambasadorii Împăratului (fraţii Săi aici, iudeii v. 40), când aceştia vesteau evanghelia împărăţiei (cap. 24.14).

Unii au dorit să se slujească de această parabolă pentru a susţine doctrina mântuirii prin fapte. Este clar însă că aici suntem în afara perioadei Bisericii şi a credinţei creştine propriu-zise.

Totuşi, lăsând deoparte problema mântuirii, declaraţia Împăratului este plină de învăţăminte pentru noi, creştinii. Dacă Domnul Isus ar fi astăzi pe pământ, cât de dispuşi am fi noi să-L primim, să-I slujim, pe scurt, să satisfacem cele mai mici dorinţe ale Sale? Aceste ocazii sunt la îndemâna noastră în fiecare zi: darurile, ospitalitatea, vizitele sau tot ceea ce facem cu dragoste pentru cineva sunt în primul rând pentru El (comp. cu Ioan 13.20; 1 Corinteni 12.12). Reversul este un semnal de alarmă: ce nu facem este un refuz îndreptat înspre Domnul.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: