Mana Zilnica

Mana Zilnica

2 Februarie 2021

DOMNUL ESTE APROAPE

Și Moise a stat la poarta taberei și a zis: „Cine este pentru Domnul: la mine!”. Și toți fiii lui Levi s-au strâns la el … Și fiii lui Levi au făcut după cuvântul lui Moise și cam trei mii de bărbați au căzut din popor în ziua aceea. Și Moise a zis: „Consacrați-vă astăzi pentru Domnul, fiecare împotriva fiului său și împotriva fratelui său, ca să aduceți astăzi o binecuvântare asupra voastră înșivă”.

Exod 32.26,28,29


Leviții (4) – De partea Domnului

În timp ce Moise era pe munte pentru a primi de la Domnul legea și îndrumările cu privire la cortul întâlnirii, israeliții s-au lepădat de el și i-au cerut lui Aaron să le facă un vițel de aur, înaintea căruia au început să se închine. Dumnezeu l-a trimis pe Moise în tabără, iar el, în mânia sa, a spart tablele legii la poalele muntelui. Apoi a ars vițelul, l-a prefăcut în pulbere, pe care a vărsat-o deasupra apei și i-a silit pe cei din popor s-o bea. După ce l-a mustrat aspru pe Aaron, Moise a rostit această provocare: „Cine este pentru Domnul: la mine!”.

Cei din seminția lui Levi au răspuns la această provocare, iar Dumnezeu, prin Moise, le-a spus să-și ia fiecare sabia, să treacă prin tabără și să-i omoare pe cei care se dedaseră idolatriei, chiar dacă aceștia erau dintre rudele și dintre prietenii lor cei mai apropiați. Un măcel cumplit a avut loc în acea zi, în care aproape trei mii de oameni au fost uciși. Binecuvântarea însă a venit asupra leviților, fiindcă se consacraseră Domnului în felul acesta. Dumnezeu S-a putut folosi de astfel de oameni, care L-au pus pe El pe primul loc, fără rezerve.

Chemarea se aude și astăzi: „Consacrați-vă astăzi pentru Domnul!”. Dumnezeu nu le cere celor credincioși din ziua de azi să omoare, în mod literal, pe cineva, însă îi cheamă să se separe de rău cu toată inima, chiar dacă această separare îi are în vedere chiar pe cei mai apropiați ai lor. Dumnezeu este un Dumnezeu gelos, care nu-Și va împărți gloria cu nimeni. Mulți credincioși au plătit prețul suprem pentru poziția pe care au luat-o, iar Domnul îi va răsplăti negreșit „în ziua aceea”.

E. P. Vedder, Jr.

SĂMÂNȚA BUNĂ

În nimeni altul nu este mântuire, căci nu este sub cer alt Nume dat oamenilor în care trebuie să fim mântuiți.

Fapte 4.12Nimic despre Isus

Un conte grav bolnav l-a chemat pe predicator la el, pentru a-i vorbi de teme religioase. Dar contele i-a precizat că nu vrea să audă nimic despre Isus.

— Pot atunci să vă vorbesc despre Dumnezeu?, a întrebat predicatorul. Contele a fost de acord, pentru că Îl onorase întotdeauna pe Cel Preaînalt. Astfel, el a putut să-i spună bolnavului despre dragostea lui Dumnezeu. Aceasta i-a făcut bine contelui și l-a rugat pe predicator să-l viziteze și în altă zi.

La a doua vizită, predicatorul i-a vorbit despre înțelepciunea, puterea și atotștiința lui Dumnezeu.

La a treia vizită i-a vorbit despre sfințenia și dreptatea lui Dumnezeu: „Mânia lui Dumnezeu se descoperă din cer împotriva oricărei necinstiri a lui Dumnezeu și împotriva oricărei nedreptăți a oamenilor” (Romani 1.18). Aceste cuvinte au lovit conștiința bolnavului și el a recunoscut că nu va putea sta în fața lui Dumnezeu cu vina sa.

După câteva zile, predicatorul a fost chemat iarăși. Contele se temea foarte tare și avea conștiința împovărată.

— Oare nu există nicio cale de scăpare pentru mine?, a fost prima lui întrebare.

— Ba da! Mulțumiri fie aduse lui Dumnezeu! Dar atunci trebuie să vă vorbesc despre Hristos, Domnul.

Atunci contele bolnav a fost dispus să asculte despre Isus care a venit „să caute și să mântuiască ce era pierdut”. Și a primit, prin credință, vestea cea bună, găsind pacea atât de mult dorită.

Citirea Bibliei: Numeri 19.1-10 · Matei 12.22-37

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

CAUTĂ SFETNICI BUNI! – Fundația S.E.E.R. România

„Biruinţa vine prin marele număr de sfetnici.” (Proverbele 11:14)


Pentru a reuși în viață, ai nevoie de oameni înțelepți și competenți în jurul tău, de oameni informați și cu o conduită morală impecabilă, care să te poată asista. Dar ține cont: Cei mai buni oameni, cu cea mai vastă cunoaștere, te vor provoca, te vor solicita și îți vor confrunta părerile pe care le-ai avut până acum. Asta nu înseamnă că trebuie să-i eviți. Din contră, este exact motivul pentru care ai nevoie de ei! Trebuie să treci peste teama pe care o ai față de persoanele care sunt mai istețe, mai pregătite, mai talentate și mai experimentate decât tine, și să înveți de la ele. Ceea ce ne împiedică, pe cei mai mulți dintre noi, să ne apropiem de oameni competenți este faptul că ne simțim stingheri în preajma lor. Nu e grav să fii neștiutor… dar e grozav să rămâi așa! Nu fugi spre lucrurile comode, obișnuite și spre interacțiunea cu persoane mediocre, care nu te provoacă să crești. Cu cât te miști în mai multe domenii ale vieții, cu atât ai mai multă nevoie de „un mare număr de sfetnici” care să te forțeze să fii mai mult decât ești, chiar dacă la început nu e ceva confortabil. Du-te acolo unde sunt ei, ascultă ce spun și evaluează-le părerile. Dacă te zidesc spiritual, emoțional și financiar, trebuie să-ți părăsești confortul. Dacă nu, nu vei avea informația de care ai nevoie ca să mergi dincolo de zona ta de confort și să-ți atingi țelul. Doar cei ce sunt dispuși să lupte își împlinesc visele.

Și nu uita, oamenii de care ai cea mai mare nevoie sunt cel mai adesea foarte ocupați! De aceea, e puțin probabil că ei vor veni la tine; așa că tu trebuie să mergi la ei. Și fii pregătit: poate că unii dintre ei te vor refuza, dar destui alții, văzându-ți foamea după înțelepciune și cunoaștere, vor răspunde și te vor ajuta să reușești. Așadar, caută sfetnici buni!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

Iov 33:23-33; 34:1-15


Versetele 23 şi 24 din cap. 33 ne îndreaptă gândurile spre Mesagerul dragostei divine, spre Isus, Mijlocitorul nostru.

(Viaţa Lui:) El a venit pentru ai arăta omului păcătos calea dreptăţii, pentru al ajuta săşi recunoască starea şi să se judece în lumina divină. Felul Său de a trăi viaţa aici, pe pământ, pune cu atât mai mult în evidenţă adevărata stare a omului. Dar, pentru ca Dumnezeu să poată manifesta îndurare, a fost necesară ispăşirea. Şi soluţia a fost găsită:

(Moartea Lui:) Prin jertfa Domnului Isus, noi suntem eliberaţi de groapa pieirii! Şi aceasta nu este totul! Versetele 25 şi 26 vorbesc despre viaţa cea nouă, despre comuniune, despre bucurie, despre îndreptăţire, toate ca fiind partea noastră. Dumnezeu nea primit prin har, nea făcut plăcuţi în Cel Preaiubit (Efeseni 1.6 notă).

(Învierea Lui:) Astăzi noi ne bucurăm de prezenţa unui Mântuitor viu în glorie. El este acolo ca Mijlocitor al nostru. Câte consecinţe binecuvântate decurg din aceasta!

Versetele 27 şi 28 vorbesc despre mărturia pe care suntem chemaţi so dăm „înaintea oamenilor“ cu privire la ce a făcut Dumnezeu pentru noi. Să nu pierdem niciodată din vedere această slujbă, care este partea noastră!

În cap. 34, Elihu este obligat să vorbească cu asprime. Căutând să se îndreptăţească, Iov Îl acuzase pe Dumnezeu de nedreptate (32.2). Era mult prea grav. Iov se asocia astfel cu cei răi şi de aceea mustrarea trebuia săi fie făcută răspicat (Romani 9.14).

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: