8 Noiembrie 2022
Și să pună tămâie pe foc înaintea Domnului, pentru ca norul tămâii să acopere scaunul îndurării care este deasupra mărturiei, ca să nu moară.
Levitic 16.13
Avem aici un adevăr binecuvântat. Dacă ar fi existat chiar și cea mai mică pată pe Domnul Isus și dacă El nu ar fi fost cu totul perfect, Dumnezeu nu ar fi acceptat jertfa Sa. Dacă El ar fi purtat chiar și doar un singur păcat de-al meu înainte de a merge la cruce, Dumnezeu nu ar fi acceptat jertfa Sa.
Doar pentru că El a fost perfect în toată Ființa Lui și în tot ceea ce a făcut în întreaga Sa viață, doar pentru că gândurile, cuvintele și faptele Sale au fost întotdeauna perfect plăcute lui Dumnezeu, o mireasmă plăcută, o tămâie de cel mai plăcut miros pentru Dumnezeu – doar datorită acestor lucruri a putut El împlini lucrarea de la cruce.
Într-adevăr, El a fost perfect și – am putea spune – în felul acesta a putut duce El sângele în Locul Preasfânt. Fiindcă a fost perfect, El a putut acționa ca preot și a putut aduce jertfa – a putut fi El Însuși jertfa și, ca atare, a putut împlini lucrarea pentru noi. Cuvântul lui Dumnezeu pune accentul pe aceasta, fiindcă este necesar ca noi să înțelegem cât de prețioasă este această lucrare în ochii lui Dumnezeu datorită valorii Persoanei glorioase care a împlinit-o. Lucrarea este prețioasă fiindcă este perfectă, însă, mai mult, este prețioasă datorită perfecțiunii și gloriei Celui care a împlinit-o. El a fost fără cusur și fără pată, însă, mai mult, a fost acea tămâie plăcut mirositoare pentru Dumnezeu Însuși.
H. L. Heijkoop
Atunci vor vedea pe Fiul Omului venind pe un nor, cu putere și cu mare slavă.
Luca 21.27
Nu, nu este defect barometrul (2)
Pentru călătoria pe „oceanul vieții”, Dumnezeu nu ne-a lăsat fără „barometru”. Acest barometru se află în „Cuvântul profetic”. Atât profeții, cât și Domnul Isus și apostolii Săi ne-au lăsat multe cuvinte profetice, ca să putem recunoaște „semnele timpului” și să putem lua la timp măsurile necesare.
Revenirea lui Isus Hristos pe acest pământ este precedată de anumite semne, pe care Dumnezeu ni le-a dat ca un „barometru”.
Schimbări climatice cu efectele lor, crize financiare și economice, amenințări teroriste, boli – acestea sunt deja acum îngrijorătoare. Isus ne cere să ne uităm cu băgare de seamă la începutul acestor lucruri (Luca 21.28). „Barometrul” Bibliei indică de mult timp „furtună”!
Apostolul Pavel ne-a spus că lepădarea de credința creștină este un semn al timpului sfârșitului (2 Tesaloniceni 2.3) și vedem acest adevăr împlinindu-se acum! Oamenii resping nu numai principiile biblice, ci Îl resping pe Însuși Isus Hristos și nu iau seama la semnalele de atenționare ale „barometrului”.
De aceea, este important să nu-i urmăm orbește pe ceilalți în pierzare, ci – precum căpitanul Oldrey de pe Hyacinth – să luăm la timp măsurile necesare!
Citirea Bibliei: Isaia 63.15-64.12 · Marcu 3.1-12
CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI
coordonatori Bob & Debby Gass
CUM SĂ ÎNVINGI SENTIMENTUL RESPINGERII – Fundația S.E.E.R. România
„Vedeţi ce dragoste ne-a arătat Tatăl, să ne numim copii ai lui Dumnezeu…” (1 Ioan 3:1)
Când te lupți cu sentimentul respingerii, acesta se va manifesta prin următoarele lucruri și acțiuni:
1) Perfecționismul. El nu va da însă rezultate, pentru că nevoile și așteptările celorlalți variază atât de mult, încât e imposibil să-i mulțumești pe toți.
2) Te mulțumești cu puțin. Te împaci cu faptul că ești neglijat și marginalizat pentru că ai impresia că este ceea ce meriți. De fapt, te gândești că aceasta ar putea fi singura ta șansă de a fi iubit.
3) Devii agresiv. Respingerea te poate face să te simți atacat, când de fapt nu ești, așa că îți iei „mănușile de box” și începi mișcările de atac.
4) Afișezi o figură dură. Îți spui: „Mă pot descurca și singur! Până la urmă, cine are nevoie de alții?!” Prin urmare, te izolezi de ceilalți, nevoile tale fizice, spirituale și emoționale rămân neîmplinite, și te simți singur.
5) Făgăduiești că nu vei mai lăsa pe cineva să se apropie de tine atât de mult încât să te poată răni. Sună bine în teorie, dar izolându-te de oameni, te închizi în tine și relațiile tale au de suferit.
6) Atragi persoane nepotrivite. Câtă vreme dai dovadă de o stimă de sine scăzută, vei continua să atragi persoanele nepotrivite.
Adevărul este că atunci când stima de sine se bazează pe orice altceva decât pe opinia lui Dumnezeu, vei fi mereu vulnerabil în fața respingerii. Critica te va înjosi, eșecul te va împiedica să încerci din nou, și ce e mai rău: nu vei descoperi niciodată persoana unică și minunată pe care a dorit-o Dumnezeu să fii! Așadar, care este răspunsul? Apostolul Ioan ne spune: „Vedeţi ce dragoste ne-a arătat Tatăl, să ne numim copii ai lui Dumnezeu! Şi suntem.” (1 Ioan 3:1)
Învingerea sentimentului de respingere începe cu înțelegerea și acceptarea dragostei și prețuirii extraordinare pe care ni le-a arătat și ni le arată Dumnezeu!
de Jean Koechlin
Romani 10:14-21
Credinţa este din auzire, iar auzirea, prin Cuvântul lui Dumnezeu (v. 17). Este deci absolut necesar ca acest Cuvânt eficace să fie proclamat în toată lumea. „Ce frumoase sunt picioarele celui care aduce veşti bune”, scria deja profetul (Isaia 52.7). Atunci era vorba de Hristos singur. De atunci încoace este vorba despre „cei care vestesc pacea”, pentru că răscumpăraţii devin, la rândul lor, predicatori. Dacă fiecare dintre ei doreşte să fie un mesager plin de râvnă acolo unde–l trimite Domnul, chemarea evangheliei s–ar întinde până la marginile pământului locuit (v. 18). Versetul 15 ne arată cum trebuie să predice credincioşii: nu numai prin cuvinte, ci şi prin frumuseţea morală a umblării lor, având picioarele încălţate cu „pregătirea evangheliei păcii” (Efeseni 6.15).
Trista întrebare, „cine a crezut”? (v. 16; Isaia 53.1), subliniază faptul că multe inimi vor rămâne împietrite. Aceasta era situaţia lui Israel, în ciuda avertismentelor din tot Vechiul Testament: Moise (v. 19), David (v. 18), Isaia (v. 15,16,20,21), cu alte cuvinte, Legea, Psalmii şi Profeţii. Să luăm însă aminte să nu fie şi neascultare şi împotrivire (v. 21).