Mana Zilnica

Mana Zilnica

9 Noiembrie 2022

DOMNUL ESTE APROAPE

Și Domnul i-a zis lui Noe: „Intră în corabie”. … Toate izvoarele adâncului celui mare s-au rupt și zăgazurile cerurilor au fost deschise. Și ploaia a fost pe pământ patruzeci de zile și patruzeci de nopți … Și Dumnezeu a vorbit lui Noe, zicând: „Ieși din corabie”.

Geneza 7.1,11,12; 8.15,16


Este ușor să trecem cu vederea experiențele pe care Noe și familia sa le-au avut în corabie. Aceasta a fost casa lor pentru mai mult de un an. Mai întâi a plouat patruzeci de zile, iar fântânile adâncului s-au deschis. Deși corabia era stabilă, având proporții aproape identice cu vasele de astăzi care transportă mărfuri, cu siguranță că apele potopului au zguduit-o din plin.

După ce ploaia s-a oprit, corabia a plutit timp îndelungat. Apoi au venit vânturile puternice, care au grăbit procesul de evaporare. După cinci luni de plutire, în bătaia valurilor și a vântului, corabia s-a oprit pe vârful munților Ararat, în partea de est a Turciei de astăzi. Au mai trecut totuși zece săptămâni până când să apară vârfurile munților, apoi încă trei luni până când apele s-au retras complet și încă două luni până când pământul a fost suficient de uscat pentru ca Noe și familia lui să poată părăsi corabia.

Ce-au făcut ei în tot acest timp? Au așteptat – un răspuns logic, însă unul foarte important. Mulți alți oameni din Biblie au avut experiențe similare. Iosif a așteptat mai mult de douăzeci de ani ca visele sale să devină realitate. Caleb a așteptat patruzeci și cinci de ani pentru a-și primi moștenirea în Canaan. Pavel, la câțiva ani după convertirea sa, a plecat acasă, la Tars, și nu știm ce a făcut acolo, în timp ce aștepta ca ușa slujirii pentru Dumnezeu să i se deschidă din nou.

De asemenea, o mare perioadă din viața noastră poate fi petrecută în așteptare, atunci când ne încredem în Dumnezeu într-o perioadă de aparentă inactivitate. Dacă așteptăm ca speranțele să devină realitate, ca promisiunile să fie împlinite și ca relațiile să fie restabilite, să ne aducem aminte că Dumnezeu nu ne-a uitat – „Dumnezeu Și-a amintit de Noe” (Geneza 8.1).

S. Campbell

SĂMÂNȚA BUNĂ

Chiar dacă omul nostru de afară se trece, totuși cel dinăuntru se înnoiește din zi în zi. … Privim nu la cele ce se văd, ci la cele ce nu se văd; pentru că cele ce se văd sunt pentru un timp, pe când cele ce nu se văd sunt veșnice.

2 Corinteni 4.16,18


„Dimineață” în amurgul vieții

O creștină credincioasă spunea:

„Am îmbătrânit. Nu mai văd bine și nu mai pot citi; sunt și surdă pe deasupra și, când discută mai multe persoane într-un grup, mă simt stingheră. Și memoria mă părăsește. Știu că nu pot opri aceste schimbări și că niciodată nu voi mai avea aptitudinile din tinerețe! Ce să fac? Să tânjesc după trecut, plângându-mă? Să-mi accept soarta cu indiferență? Să disper? Nu, ci Îl rog pe Dumnezeu să-mi facă parte de o relație tot mai strânsă cu El și de o încredere tot mai puternică în El, chiar dacă puterile mele naturale scad. Îl rog pe Dumnezeu să mă ajute să cunosc tot mai în profunzime adevărurile credinței și să-mi permită să văd mai luminos prin credință ceea ce ochii naturali nu pot vedea, anume că odată voi fi la Hristos, în Casa Tatălui. Îl rog de asemenea pe Dumnezeu să mă sature în amurgul vieții cu bunătate și să mă facă să văd în toate situațiile mâna Lui binevoitoare. Și Îl rog să mențină vie în inima mea amintirea atât cu privire la lucrarea de răscumpărare a Domnului Isus, cât și la grija Lui și la ajutorul Lui în toată viața mea”.

„El dă tărie celui obosit și mărește puterea celui care nu mai este în stare de nimic” (Isaia 40.29).

Citirea Bibliei: Isaia 65.1-12 · Marcu 3.13-19

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

ASIMILEAZĂ CUVÂNTUL ȘI APOI TRANSMITE-L! – Fundația S.E.E.R. România

„Du-te şi spune poporului acestuia…” (Isaia 6:9)


Când ești implicat în lucrarea lui Dumnezeu, este foarte ușor să-ți pierzi echilibrul și să ajungi să-ți placă lucrarea Domnului mai mult decât Domnul lucrării. Domnul Isus i-a chemat pe ucenici la El; apoi i-a trimis de la El în lume. Puterea de care ai nevoie pentru a reuși în misiunea pe care ți-a dat-o Dumnezeu, vine din timpul petrecut cu Domnul, nu cu oamenii. Într-o zi, Domnul Isus i-a luat pe trei dintre ucenicii Săi și i-a dus pe Muntele Schimbării la față. „El S-a schimbat la față înaintea lor; fața Lui a strălucit ca soarele… Şi iată că li s-a arătat Moise şi Ilie, stând de vorbă cu El.” (Matei 17:2-3) Petru a fost încântat și uimit de această experiență și a spus: „Doamne, este bine să fim aici; dacă vrei, am să fac aici trei colibe…” (Matei 17:4). Petru a vrut să rămână acolo, dar Dumnezeu a vorbit din ceruri și a zis: „Acesta este Fiul Meu preaiubit… de El să ascultaţi!” (Matei 17:5) După această experiență, Domnul Isus a coborât cu ucenicii de pe munte și au început să-i slujească pe cei nevoiași. Este bine să ai „experiențe pe munte”, cu Dumnezeu, dar nu poți rămâne acolo. La poalele muntelui există o lucrare de făcut, și noi am fost chemați s-o împlinim. Trebuie să existe un echilibru între asimilare și dăruire. O dată pe an, marele preot intra în Sfânta Sfintelor și avea privilegiul de a vedea slava lui Dumnezeu. Ce onoare! Dar restul anului, el stătea afară, slujind poporul. După o întâlnire cu Dumnezeu, în timpul căreia toată clădirea s-a cutremurat, profetul Isaia a strigat: „Vai de mine! Sunt pierdut…” (Isaia 6:5). Atunci, Dumnezeu i-a atins gura cu un cărbune încins de pe altar și i-a spus: „Du-te şi spune poporului acestuia…” (Isaia 6:9). Înțelegi ideea? În prezența lui Dumnezeu, te încarci spiritual – și așa vei putea să spui și altora!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

Romani 11:1-15


În ciuda necredinţei sale, Israel nu era lepădat definitiv. Apostolul era el însuşi o mărturie a ceea ce harul putea împlini din nou în favoarea iudeului răzvrătit (v. 1). Deja în vremea sa, Ilie se înşelase când crezuse că tot poporul Îl abandonase pe Iahve. În descurajarea sa, sărmanul Ilie ajunsese până la a face plângeri „lui Dumnezeu împotriva lui Israel” (v. 2,3). Cât har însă în „răspunsul divin” (v. 4)! În orice vreme, Domnul Şi-a păstrat o rămăşiţă credincioasă, care nu sa plecat înaintea idolilor lumii. Facem şi noi parte din ea „în timpul de acum” (v. 5)?

Versetul 9 ne dă un exemplu de ce pot fi aceşti idoli: plăcerile de la mese pot deveni „o cursă” pentru cei necredincioşi şi, adaugă Psalmul 69.22, „prosperitatea, un laţ”.

După numeroase chemări, Israel a fost în final orbit, spre folosul naţiunilor. Dorinţa arzătoare a apostolului însă rămânea aceasta: ca gelozia iudeilor faţă de noii beneficiari ai mântuirii (gelozie de pe urma căreia a suferit chiar el însuşi: Fapte 13.45; 17.5; 22.21,22) să-i provoace să caute harul pe care până atunci lau dispreţuit (v. 14; cap. 10.19).

Fie ca toţi cei din preajma noastră să ne invidieze văzând binecuvântările noastre creştine!

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: