Mana Zilnica

Mana Zilnica

7 Noiembrie 2022

DOMNUL ESTE APROAPE

Și Domnul a fost cu Iosafat, pentru că a umblat în căile dintâi ale lui David, tatăl său, și n-a căutat pe baali; ci L-a căutat pe Dumnezeul tatălui său și a umblat în poruncile Sale, și nu după faptele lui Israel.

2 Cronici 17.3,4


Lecții din viața lui Iosafat (1) – Cum poate fi Domnul cu noi?

Domnul a fost cu Iosafat. Ce introducere frumoasă și ce rezumat minunat al domniei lui Iosafat! Cu siguranță că a avut ceva lecții de învățat, așa cum găsim în relatarea despre el, însă el se bucură de această recomandare minunată. Este și dorința noastră să se cunoască și să se vadă că Domnul este cu noi?

Și de ce a fost Domnul cu el? Un singur motiv ne este dat: „pentru că a umblat în căile dintâi ale lui David, tatăl său”. Ce înseamnă aceasta? Mai întâi, că el „nu i-a căutat pe baali, ci L-a căutat pe Dumnezeul tatălui său”. Iosafat ar fi putut să umble potrivit căilor religioase la modă în timpul său, însă a ales să-L caute pe Dumnezeu, care Se revelase poporului pe care-l conducea. El a avut o dorință sinceră de a-L cunoaște și de a face acele lucruri care Îi erau plăcute. Ar fi putut apela la multe alte persoane pentru ajutor și sfat, însă el L-a căutat pe Dumnezeul tatălui său.

Citim de asemenea că el „a umblat în poruncile Sale”. Este ușor să spunem că noi credem în Dumnezeu și că vrem să facem voia Lui, iar apoi să umblăm așa cum dorim. Iacov arată lămurit aceasta: credința noastră se va vedea din faptele noastre (Iacov 2.17). Cunoașterea Cuvântului este inutilă, dacă nu este pusă în practică. Cuvântul lui Dumnezeu nu trebuie folosit pentru satisfacerea curiozității noastre, nici ca formă de divertisment religios, ci trebuie pus în practică, așa cum a făcut Iosafat. Ceea ce cunoștea, el practica, iar Dumnezeu a fost cu el.

Domnul a fost cu Iosafat, fiindcă el L-a căutat și a umblat în căile Sale. Dacă umblăm cu smerenie pe calea pe care Domnul Isus ne-o așază înainte, El va fi glorificat, iar lucrarea Sa va fi făcută prin noi. În consecință, ceilalți vor vedea că Domnul este cu noi.

A. Leclerc

SĂMÂNȚA BUNĂ

Și avem cuvântul prorociei și mai sigur, la care bine faceți că luați aminte, ca la o lumină care strălucește într-un loc întunecos, până se va crăpa de ziuă și va răsări luceafărul de dimineață în inimile voastre.

2 Petru 1.19


Nu, nu este defect barometrul (1)

Sateliții meteorologici sunt absolut necesari pentru prognozele meteo pe scară largă. Toată lumea cunoaște impresionantele fotografii prin satelit ale uraganelor din Atlanticul de Nord. Aceste fotografii fac posibilă avertizarea în timp util a navelor și a orașelor cu privire la pericole iminente.

În august 1831, marea navă cu vele Hyacinth naviga spre insula Barbados având la bord doar un singur barometru. Oceanul era calm și cerul senin. Căpitanul Oldrey a fost foarte uimit când ochii i-au căzut pe singurul lui barometru din cabină: acul coborâse brusc și indica „furtună”. Îngrijorat, s-a dus pe punte pentru a căuta alte indicii pe cer și pe mare. Dar nici cel mai mic semn nu prevedea schimbarea vremii. A discutat cu ofițerii săi, dar aceia considerau că aparatul era defect. Însă căpitanul cu multă experiență se temea de uraganele din acea zonă și a luat în serios avertismentul barometrului. A dispus să se tragă velele și a cerut să se fixeze toate părțile mobile, pentru a proteja nava și echipajul de daune. După numai două ore, Hyacinth a fost lovită de un cumplit uragan, dar a reușit să reziste furiei acestuia. Lista daunelor cataclismice din august 1831, provocate de Marele uragan Barbados-Louisiana, pare fără sfârșit: nave de renume naufragiate, mii de morți care s-au înecat în mare în urma furtunii, clădiri prăbușite, plantații distruse, milioane de dolari…

Citirea Bibliei: Isaia 63.1-14 · Marcu 2.18-28

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

ROSTEȘTE CUVINTE DĂTĂTOARE DE VIAȚĂ (2) – Fundația S.E.E.R. România

„Iacov… a zis: „Cu adevărat, Domnul este în locul acesta şi eu n-am ştiut.” (Geneza 28:16)


Fiecare dintre noi a auzit pe cineva spunând: „Domnul mi-a spus”, dar apoi s-a dovedit a nu fi așa. Prin urmare, am devenit neîncrezători și chiar cinici. Ce trist! Dumnezeu vorbește prin oameni, și teama ta (ca nu cumva cineva să interpreteze greșit) te poate priva de informații vitale, iar în unele cazuri, chiar de informația de care aveai nevoie.

Într-o noapte, Dumnezeu i S-a arătat lui Iacov într-un vis, spunându-i: „Iată, Eu sunt cu tine; te voi păzi pretutindeni pe unde vei merge şi te voi aduce înapoi în ţara aceasta; căci nu te voi părăsi, până nu voi împlini ce-ţi spun.” Iacov s-a trezit din somn şi a zis: „Cu adevărat, Domnul este în locul acesta şi eu n-am ştiut.” I-a fost frică şi a zis: „Cât de înfricoşat este locul acesta! Aici este casa lui Dumnezeu, aici este poarta cerurilor!” (Geneza 28:15-17)

Pentru a auzi mesajul lui Dumnezeu, tu trebuie să-ți dorești lucrul acesta mai presus de orice; să dai la o parte confuzia mentală; să încetinești ritmul și să-ți pui timp deoparte ca să înțelegi ce-ți spune; și să crezi că Dumnezeu îți va vorbi. Dacă nu crezi, vei ajunge la mila gândirii tale… sau vei fi influențat de alții care gândesc exact ca tine.

De șapte ori în capitolele 2 și 3 din cartea Apocalipsa, Dumnezeu a spus: „Cine are urechi, să asculte ce zice Bisericilor Duhul.” Dar aici se ridică următoarea întrebare: de unde știm că ceea ce auzim este de fapt de la Dumnezeu? Știm – pentru că va fi mereu în acord cu mesajul Său din Scriptură, iar duhul tău va spune: Amin!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

Romani 10:1-13


Afecţiunile apostolului pentru poporul său se dezvăluiau prin buna manieră a rugăciunii (v. 1). Şi aceasta este şi datoria noastră pentru apropiaţii noştri care nu sunt întorşi la Dumnezeu. Pavel ştia din proprie experienţă că poţi să fii plin de zel pentru Dumnezeu şi totuşi să urmezi o cale complet greşită. Câte iniţiative, adesea generoase şi sincere, sunt sortite eşecului, pentru că nu sunt „potrivit cunoştinţei”! Şi aceasta este cu atât mai mult realitatea zadarnicelor eforturi depuse de atâtea persoane pentru a câştiga cerul, deşi nu este nevoie de altceva decât să primeşti Cuvântul care este „aproape de tine” (v. 8). Ca un om căzut întro prăpastie care se încăpăţânează să iasă de acolo prin forţe proprii şi nu se încrede în coarda pe care salvatorii iau aruncato la îndemână!

Versetele 9 şi 10 ne aduc aminte că credinţa din inimă şi mărturisirea cu gura sunt de nedespărţit. Astfel, ne putem îndoi de realitatea unei convertiri, dacă cel în cauză nu are curajul so declare.

În capitolul 3.22 nu exista deosebire în faţa păcatului: toţi erau vinovaţi. Aici nu este deosebire în ce priveşte mântuirea (v. 12): toţi o pot obţine. Domnul este îndeajuns de bogat pentru a putea satisface nevoile tuturor acelora careL cheamă.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: