8 Septembrie 2021
Și i-am adunat la râul care curge spre Ahava și am așezat tabăra acolo trei zile; și eu am căutat prin popor și printre preoți și n-am găsit pe niciunul dintre fiii lui Levi. Și am trimis la … oameni cu pricepere; și i-am trimis la Ido, capul, … ca să ne aducă slujitori pentru casa Dumnezeului nostru. Și pentru că mâna cea bună a Dumnezeului nostru era peste noi, ne-au adus pe un om cu pricepere dintre fiii lui Mahli, fiul lui Levi, fiul lui Israel, și anume pe Șerebia, și pe fiii săi și pe frații săi, optsprezece.
Ezra 8.15-18
Leviții (26) – Oameni cu pricepere
După aproximativ șaizeci de ani de când împăratul Cirus îngăduise iudeilor să se întoarcă din captivitatea babiloniană, Ezra, preot și cărturar, a avut dorința să meargă la Ierusalim. Templul fusese reconstruit în vremuri dificile, însă era cu mult mai modest decât cel construit de Solomon.
Ezra i-a adunat și pe alții care să meargă cu el. Și-au făcut tabăra la râul Ahava, pentru a se smeri înaintea lui Dumnezeu, pentru a se ruga și pentru a înțelege de la El calea pe care trebuiau să meargă. Căutând printre cei adunați acolo, Ezra n-a găsit niciun levit. A trimis îndată câțiva oameni cu pricepere la Ido, căpetenia leviților, cerându-i să-i trimită slujitori pentru casa lui Dumnezeu. Drept rezultat, doi oameni de frunte, dintre ei fiind unul plin de pricepere, împreună cu fiii și cu frații lor, în total patruzeci de oameni, s-au adăugat lor, alături de două sute douăzeci de netinimi – lucrători la munca de jos.
Ce bine este să găsești oameni cu pricepere printre slujitorii lui Dumnezeu, simbolizați de leviți în Scriptură! În zilele lui Ezra, mulți iudei dobândiseră poziții bune în imperiul persan și nu erau interesați să se întoarcă la templul din Ierusalim, în provincia obscură de dincolo de Râu. Și astăzi, printre slujitorii capabili ai Domnului, puțini sunt cei care posedă o adevărată înțelegere a gândurilor lui Dumnezeu și care doresc să se adune doar în Numele Domnului Isus, într-o smerită obscuritate. Mulți dintre slujitorii lui Dumnezeu astăzi doresc mai degrabă să fie cunoscuți de oameni pentru lucrarea lor, decât să fie cunoscuți de Dumnezeu pentru ascultarea lor față de Cuvântul Său.
E. P. Vedder, Jr.
În temerea de Domnul este o încredere tare și copiii ei vor avea un loc de refugiu.
Proverbe 14.26
La fel de sigur ca acasă
— Ce bine că pentru noaptea asta avem un acoperiș deasupra capului! Dar, deoarece regiunea este cam pustie și părăsită, propun ca în timpul nopții să stăm de pază pe rând și să nu lăsăm pistoalele din mâini. Nu se știe ce se poate întâmpla.
— Da, cred că ar fi bine să facem așa.
Cabana din lemn în care se aflau cei doi bărbați era singura așezare omenească pe care o întâlniseră după o călătorie lungă și obositoare. Cei doi călătoriseră în urmă cu mulți ani prin pădurile Americii și aflaseră pe atunci că, în case izolate, călătorii erau deseori jefuiți.
Ei au fost invitați la cină. După ce au mâncat mâncarea simplă oferită de gazde, stăpânul casei – un bărbat în vârstă – le-a spus oaspeților că familia sa obișnuiește ca după cină să citească împreună câteva versete din Biblie și apoi să se încredințeze cu toții ocrotirii lui Dumnezeu. Bărbatul a luat Biblia mare de pe raft și a citit din ea. La sfârșit s-a rugat, mulțumindu-I întâi de toate lui Dumnezeu pentru bunătatea Lui; L-a rugat de asemenea să-i ocrotească; iar pentru cei doi călători a cerut stăruitor ca ei să găsească un cămin în cer prin credința în Domnul Isus.
Apoi oaspeții s-au retras în camera lor. Unul dintre ei a spus celuilalt:
— În această casă nu trebuie să ne îngrijorăm de siguranța noastră.
— Ai dreptate, a spus însoțitorul său. Acolo unde oamenii citesc Biblia și se roagă, poți dormi fără griji. Mă simt aici la fel de sigur ca acasă.
Citirea Bibliei: 1 Împărați 18.1-16 · Ioan 12.1-8
CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI
coordonatori Bob & Debby Gass
VOIA LUI DUMNEZEU – Fundația S.E.E.R. România
„Domnul este bun cu cine nădăjduieşte în El, cu sufletul care-L caută.” (Plângerile lui Ieremia 3:25)
Dacă te confrunți astăzi cu o luptă spirituală (și noi toți ne confruntăm!), iată trei gânduri care te vor ajuta:
Primul: înțelege că nu e ușor să faci voia lui Dumnezeu. Satan, dușmanul tău, nu renunță la nimic fără luptă, și neliniștea este una dintre armele sale secrete. De aceea Biblia spune: „Să nu obosim în facerea binelui; căci la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală.” (Galateni 6:9). Învingătorii nu sunt neapărat mai educați sau mai talentați decât alții, ci doar mai perseverenți. Ei se luptă să treacă dincolo de punctul în care alții renunță.
Al doilea gând: crede că voia lui Dumnezeu este pentru binele tău suprem. Tu ești odrasla unui Dumnezeu desăvârșit, așa că poartă-te ca atare! Legământul Său cu tine este veșnic, așa că gândește în termenii aceștia. Binele tău suprem este dorința și plăcerea Sa, așa că trăiește avându-le în minte. Biblia spune: „doresc ca toate lucrurile tale să-ţi meargă bine, şi sănătatea ta să sporească tot aşa cum sporeşte sufletul tău” (3 Ioan vers. 2).
Al treilea gând (util într-o confruntare spirituală): invocă prin credință ceea ce ți-a promis Dumnezeu. Deprimarea acționează ca un hoț. Ea îți poate fura timpul cu cei dragi ai tăi, banii pe care i-ai putea folosi pentru a-ți atinge scopurile, sau energia necesară pentru a împlini planul lui Dumnezeu pentru viața ta. Proorocul Isaia a spus: „El suferinţele noastre le-a purtat, şi durerile noastre le-a luat asupra Lui… şi prin rănile Lui suntem tămăduiţi.” (Isaia 53:4-5). La cruce, Domnul Isus a câștigat tot ce îți este necesar.
Așa că, îndrăznește în Numele Domnului Isus și cere acest lucru cu credință, după cum spune Scriptura: „Domnul este bun cu cine nădăjduieşte în El, cu sufletul care-L caută.”
de Jean Koechlin
Ieremia 6:16-30
Treptat-treptat, profetul schimbă tonul, nemaipunând de acum accentul pe dragostea divină, ci pe mânie. Domnul este pregătit să-Şi „viziteze„ poporul în judecată (v. 6,15; Isaia 10.3). Pentru aceasta Se va folosi de un vrăjmaş venind din nord (v. 22), după cum prevestea cazanul „fierbând„ din cap. 1, gata să-şi reverse conţinutul înspăimântător şi să inunde ţara lui Israel. Un nou apel al harului se interpune însă între aceste pedepse. Să-l ascultăm; el se adresează fiecăruia în parte: „Staţi pe căi şi vedeţi şi întrebaţi de cărările cele vechi, care este calea cea bună; şi umblaţi pe ea şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre” (v. 16; cap. 7.23). Aceste cărări vechi, ale credincioşiei şi ale despărţirii de lume, nu sunt nicidecum cele mai uşoare; ele se străbat adesea de unul singur. Sunt însă căi sigure, căi de odinioară, marcate şi verificate de înaintaşii noştri, căi ale puterii, „pe care este belşug de fericire, pe care totul este pace, în ciuda locului arid”. Să refuzăm deci drumurile largi şi atât de plăcute care ni se deschid şi să căutăm cu atenţie această „cale bună„, aceste „cărări ale dreptăţii„ (Psalmul 23.3) şi ale adevărului, în „ghidul” nostru care este Cuvântul lui Dumnezeu! Şi să mergem pe ele!