Mana Zilnica

Mana Zilnica

2 Ianuarie 2021

DOMNUL ESTE APROAPE

Și Domnul a văzut că Leea nu este iubită și i-a deschis pântecele; iar Rahela era sterilă … Și a rămas însărcinată din nou și a născut un fiu și a zis: „Acum, de data aceasta, soțul meu se va lipi de mine, pentru că i-am născut trei fii”. De aceea i-a pus numele Levi.

Geneza 29.31,34


Leviții (1) – Nașterea lui Levi

Numele „Levi” înseamnă „alipit” sau „unit”. Mama acestuia, Leea, îi fusese dată lui Iacov de soție de către tatăl ei, Laban, în locul Rahelei, pe care Iacov o iubea și pentru care îl slujise pe Laban șapte ani. Pe când era încă în casa părinților săi, Iacov îl păcălise mai întâi pe fratele său, Esau, apoi pe tatăl său, Isaac. Mai târziu, Iacov a fost la rândul lui păcălit de socrul său.

Dumnezeu a instituit căsătoria nu doar pentru ca oamenii să fie roditori și să se înmulțească, ci și pentru binecuvântarea și pentru fericirea soțului și a soției. Voia Lui este ca soții să-și iubească soțiile „așa cum Hristos a iubit Adunarea și S-a dat pe Sine Însuși pentru ea” (Efeseni 5.25). El a văzut că Leea nu era iubită și, în dreptatea și în înțelepciunea Sa infinită, a făcut-o să-i nască fii lui Iacov, în timp ce a lipsit-o de această binecuvântare pe sora ei, Rahela, pe care Iacov o iubea. Levi a fost al treilea fiu al Leei, iar din felul în care ea l-a numit înțelegem cât de mult tânjea inima ei după dragostea soțului ei.

Și noi trăim într-o lume de păcat, într-o lume în care există multă nedreptate, în care familiile au probleme, unde relațiile nu sunt cele care ar trebui și unde Cuvântul lui Dumnezeu nu este luat în seamă. Totuși, în ciuda egoismului și a falimentului omului, Dumnezeu vede și aude dorințele și strigătele celor ai Săi și acționează potrivit cu harul și cu înțelepciunea Sa infinită. Și, în mijlocul întregii confuzii și al haosului, El face ca cei aleși de El înainte de întemeierea lumii să devină ai Săi și să-L slujească. El îi călăuzește și îi formează așa cum Îi place Lui.

E. P. Vedder, Jr.

SĂMÂNȚA BUNĂ

Nu te înspăimânta și nu te îngrozi, căci Domnul Dumnezeul tău este cu tine pe oriunde vei merge.

Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și până în veac.

Iosua 1.9; Psalmul 121.8Dumnezeu vrea să meargă cu noi

Ne aflăm iarăși la începutul unui an nou care stă înaintea noastră precum o țară îndepărtată și necunoscută, în care nimeni nu a pus piciorul și nimeni nu poate spune cum va fi acolo. Nici nu putem să ne urcăm pe vreo înălțime, ca să aruncăm o privire de ansamblu spre zările acestui an. De aceea, mulți se tem de ceea ce ar putea veni asupra lor și devin nesiguri.

Odinioară, poporul Israel stătea la granița țării făgăduite, Canaan, neștiind ce-l așteaptă. Dumnezeu le-a vorbit prin conducătorul lor, Iosua: „Eu voi fi cu tine, … nu te voi lăsa, nici nu te voi părăsi … Numai întărește-te și fii foarte curajos, ca să iei seama să lucrezi potrivit întregii legi pe care Moise, slujitorul Meu, ți-a poruncit-o; să nu te depărtezi de la ea nici la dreapta, nici la stânga, ca să prosperi oriunde vei merge” (Iosua 1.5,7).

Aceste cuvinte au aplicație directă la noi. Dumnezeu vrea să fie cu noi! Cât mai avem de gând să-L oprim în a lucra în viața noastră? Glasul Lui se aude atât de clar: „Întoarceți-vă la Dumnezeu” (Fapte 3.19). Un Dumnezeu bogat în îndurare ne strigă: „Fiul Meu, dă-Mi inima ta și să găsească plăcere ochii tăi în căile Mele” (Proverbe 23.26)! Cine dă ascultare acestor cuvinte și le împlinește poate să se liniștească, știind că zilele sunt în mâna lui Dumnezeu, cu tot ce va veni asupra lui. Ce mare mângâiere!

Citirea Bibliei: Numeri 1.22-37 · Matei 1.18-25

 

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

ANUL ACESTA, DOMNUL ESTE CU TINE! – Fundația S.E.E.R. România

„Domnul este cu tine, viteazule!” (Judecători 6:12)

Se spune că un om a pus un ou de vultur în cuibarul unei găini care clocea, și puiul de vultur a ieșit din ou și a crescut alături de ceilalți pui de găină. Toată viața sa a făcut ceea ce fac puii de găină: a scurmat pământul în căutare de semințe, râme și insecte, a cloncănit, a cotcodăcit și nu a zburat niciodată mai mult de câțiva metri deasupra solului.

Apoi, într-o zi, a văzut o pasăre magnifică plutind grațios deasupra lui și a întrebat: „Ce făptură frumoasă! Cum se numește?” Puiul de lângă el i-a zis: „E vulturul, regele tuturor păsărilor. Dar nu-l băga în seamă, fiindcă nu vei putea niciodată să fii ca el!” Așa că vulturașul nostru s-a întors la scurmatul pământului… și a murit convins că era un biet pui de găină!

Cine ți-a spus că tu nu ai potențial? Cine ți-a spus că nu vei reuși în viață sau că nu vei avea niciun impact? Cu siguranță, nu Dumnezeu!

Când Îngerul Domnului l-a trimis pe Ghedeon să scape pe poporul Israel de madianiți, el a răspuns printr-o litanie de scuze, motivând de ce nu se califica pentru această slujbă. Dar Îngerul i-a spus: „Domnul este cu tine, viteazule!… Du-te cu puterea aceasta pe care o ai, şi izbăveşte pe Israel… oare nu te trimit Eu?” (vers. 12-14).

Să reținem două lucruri importante din această istorisire.

Primul: Dumnezeu a vorbit despre destinul lui Ghedeon, nu despre circumstanțele sale prezente.

Al doilea: Dumnezeu i-a amintit că nu puterea celui trimis, ci a Celui care trimite este cea care va câștiga lupta. Astăzi ești puternic deoarece Dumnezeu este cu tine, și va fi tot anul – dacă Îi ceri lucrul acesta. Amin?


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

Iov 1:13-22


Până în momentul acesta, Domnul îl înconjurase pe robul Său Iov cu un adevărat gard protector (v. 10): este acea barieră (nevăzută) care îi protejează pe cei credincioşi atât faţă de atacurile din afară, cât şi faţă de propriile tendinţe de a se depărta de locul binecuvântării. De exemplu, copiii care au părinţi creştini sunt păziţi prin învăţătura primită în casă şi în adunare. Fie ca ei să nu distrugă niciodată în mod voit acest gard protector (Eclesiastul 10.8)!

Satan obţine permisiunea de a acţiona (comp. cu Luca 22.31) şi, alegând ziua prielnică, îl izbeşte pe nefericitul Iov cu patru lovituri succesive, cu o râvnă care îi scoate în evidenţă ura. Întro clipă, fără săşi fi putut trage răsuflarea (cap. 9.18), patriarhul nostru se trezeşte jefuit de toată bogăţia sa şi lipsit de toţi cei zece copii. Neclătinat în mijlocul dezastrului, el rămâne în picioare, arătând că încrederea lui nu se odihnea pe bunurile primite, ci pe Acela care i le dăruise.

„Oare pentru nimic se teme Iov de Dumnezeu?” insinuase diavolul (v. 9). Prin har, Iov îi dă lui Satan votul de neîncredere şi, chiar când nu mai are absolut nimic, el continuă să se teamă de Dumnezeu. Satan afirmase: „să vezi dacă nu Te va blestema (v. 11), însă Iov, chiar când totul îi este luat, strigă încrezător: „Binecuvântat fie Numele Domnului!”, punând în practică
îndemnul atât de dificil de împlinit, „mulţumiţi pentru toate” (1 Tesaloniceni 5.18).

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: