14 Decembrie 2019
DOMNUL ESTE APROAPE
Și fiii lui Israel au așezat tabăra în Ghilgal și au sărbătorit Paștele în ziua a paisprezecea a lunii, seara, în câmpiile Ierihonului.
Iosua 5.10
Din momentul în care suntem introduși în viața de înviere, ne aducem aminte de drumul parcurs de Domnul pentru a ne aduce acolo, de acel drum al morții, și această aducere-aminte devine hrana de zi cu zi a sufletului nostru. În loc ca moartea să se hrănească cu noi – așa cum era drept – moartea a devenit hrana noastră; însă această moarte este moartea Domnului. În felul acesta am primit viața la început: am mâncat trupul și am băut sângele Fiului Omului; ni L-am însușit astfel prin credință, cu conștiența faptului că altfel nu avem viață în noi înșine (Ioan 6.53). Ne-am hrănit cu El în moartea Sa, prin credință, și am primit viața veșnică în El; continuăm să ne hrănim cu El, ca înviat, și astfel trăim prin El.
Aceasta este viața creștină practică; orice altceva este moarte, este viața primului Adam (dacă o putem numi viață), pe care Dumnezeu n-o recunoaște.
Domnul Isus a instituit Cina în noaptea în care a fost vândut. Însă noi (ca Adunare a lui Dumnezeu) mâncăm Cina Sa nu doar ca instituită atunci când El Se afla pe pământ. Domnul a plecat în slavă și, fiind adevăratul Iosua, Conducătorul și Călăuza poporului Său, a reinstituit acest memorial. El i-a dat o revelație specială lui Pavel, prin Duhul Sfânt. În felul acesta, Adunarea lui Dumnezeu ia parte la Cină în unitatea singurului Trup. Când Cina a fost instituită prima dată, ea n-a avut acest caracter. Acum ea este simbolul unității Adunării, ca Trup; este frântă o singură pâine, care exprimă această unitate.
F. G. Patterson
SĂMÂNȚA BUNĂ
N-a zis Scriptura că Hristosul vine din sămânța lui David și din satul Betleem, de unde era David?
Ioan 7.42
Sammy descoperă steaua (5)
Betleem
Micul oraș Betleem este situat aproximativ la opt kilometri spre sud de Ierusalim. Numele „Betleem” înseamnă „Casa pâinii”. Cum s-a ajuns la acest nume? Împrejurimile Betleemului sunt foarte roditoare – în contrast cu pustia aflată în apropiere de Iudeea. Lanurile îmbelșugate de cereale de la Betleem permiteau ca aici să se facă multă pâine (vezi cartea Rut, capitolul 2).
Un împărat din Betleem
Împăratul David provenea din Betleem. Aici a fost uns ca împărat tânărul David (1 Samuel 16.4-13)! De aceea, acest oraș a fost numit „cetatea lui David” (Luca 2.4; 1 Samuel 20.6).
Profeția răsunătoare a lui Mica
În secolul al VIII-lea înainte de Hristos, profetul Mica a vestit că Mântuitorul care va veni, Mesia, Se va naște în Betleem. În Mica 5.2 scrie:
„Și tu, Betleeme Efrata, măcar că ești prea mic între miile lui Iuda, totuși din tine Îmi va ieși Cel care va stăpâni în Israel și a cărui origine este din timpuri străvechi, din zilele veșniciei”.
CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI
coordonatori Bob & Debby Gass
ARATĂ CĂ AI „CLASĂ” – Fundația SEER
„Toți, chiar și Adevărul, mărturisesc bine despre Dimitrie” (3 Ioan 12)
Când oamenii te vorbesc de bine, înseamnă că ai parte de acceptarea lor. Dar când Adevărul te vorbește de bine, înseamnă că ai „clasă”! Așa a fost acest Dimitrie. Tu cum ești? „Fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credință, în curăție… îndeletnicește-te în totul cu ele, pentru ca înaintarea ta să fie văzută de toți.” (1 Timotei 4:12-15).
M-am gândit că e util să vă reamintim aceste gânduri despre „clasă” (în sens de „valoare superioară”), scrise de editorul Ann Landers: „Clasă înseamnă încredere îmbrăcată în straiele smereniei. Ea se ține de cuvânt, este temperată și își păstrează prietenii. Analizează lucrurile atent, își păstrează cumpătul, își înfrânează limba și are obiceiuri sănătoase. Tace când nu are nimic de spus, este atentă când emite judecăți și e prima care se revanșează atunci când a greșit. Când ai clasă, nu fugi ca un fricos. Pășești apăsat, angajat și rezolvi toate situațiile care se ivesc. Când ai clasă, ai simțul umorului. Știi că un hohot de râs este adesea cel mai bun lubrifiant al relațiilor interumane. Nu cauți niciodată scuze. Accepți situațiile neplăcute, înveți din greșeli și te faci mai înțelept. Știi că politețea și bunele maniere nu sunt nimic altceva decât o serie de mici sacrificii. Dovedești că aristocrația nu depinde de strămoși sau de bani.
Clasa le poate lipsi cu desăvârșire celor ce au „sânge albastru”, în timp ce fiul unui miner o poate emana prin toți porii! Poți merge alături de regi și totuși să-și păstreze virtutea; poți vorbi cu mulțimile și cu toate acestea să-ți păstrezi bunul simț. Toți se simt bine în prezența cuiva care are clasă – pentru că această persoană se simte împăcată cu ea însăși!” Astăzi, arată că ai „clasă”!
CRIPTURILE ÎN FIECARE ZI
2019 de Jean Koechlin
Iosua 10:28-43
La Gabaon, în cap. 10, confederaţia împăraţilor din Sud fusese făcută praf. Acum cei din Nord se strâng în jurul lui Iabin, împăratul Haţorului, popor fără număr, pentru a lupta împotriva lui Israel. „Toţi aceşti împăraţi s-au întâlnit” (v. 5). „Împăraţii pământului se ridică şi conducătorii se sfătuiesc împreună împotriva Domnului şi împotriva Unsului Său”, anunţă Psalmul 2 vorbind despre vremuri viitoare.
Şi ce i-a spus DOMNUL lui Iosua? „Nu te teme de ei … îi voi da pe toţi străpunşi înaintea lui Israel” (v. 6). Şi biruinţa este însoţită de un masacru care nu a cruţat pe nimeni. Ne este greu să înţelegem aceste grozave judecăţi. Nu suntem noi ucenicii unui Învăţător care recomandă: „Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine celor care vă urăsc …”? (Luca 6.27). Nu suntem noi copiii unui Tată care îndeamnă: „Dacă vrăjmaşului tău îi este foame, dă-i să mănânce; dacă îi este sete, dă-i să bea …”? (Romani 12.20). Dar, dacă este un timp pentru har (cel al nostru), va fi şi un timp pentru mânie. Ea se va abate peste cei care vor fi respins harul. Judecata canaaniţilor după secole de răbdare din partea lui Dumnezeu este o ilustraţie solemnă a acestui fapt.