Mana Zilnica

Mana Zilnica

21 Noiembrie 2022

DOMNUL ESTE APROAPE

Preaiubiții mei frați, orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, încet la mânie.

Iacov 1.19


Este mai ușor să vorbim decât să ascultăm. Aceasta au făcut cei trei prieteni ai lui Iov, atunci când au venit să-l mângâie pentru necazurile lui. Ei au crezut că părerile lor cu privire la situația lui Iov aveau să-l încurajeze, au tras concluzii incorecte și chiar l-au acuzat pe Iov de un păcat ascuns în viața sa. Explicațiile lor cu privire la felul în care Dumnezeu lucra în viața lui Iov n-au făcut decât să-l irite și mai mult pe acesta. Iov a făcut și el greșeli în vorbirea sa. Inima îi era zdrobită și au ieșit din ea cuvinte care nu erau corecte. Acest lucru însă nu le dădea dreptul prietenilor săi să-l condamne. În acele momente era nevoie de o ureche care să asculte.

Pentru a putea să încurajăm pe cineva cu adevărat, cel mai bine este să ascultăm în liniște, cu toată compasiunea. Aceasta înseamnă să ascultăm cu inima noastră. Nu înseamnă că trebuie să fim de acord cu tot ceea ce se spune, însă o astfel de atitudine oferă celor aflați în necaz posibilitatea de a-și exprima și descărca toate emoțiile, pentru a face astfel loc harului lui Dumnezeu. O ureche și o inimă care ascultă pot detecta problema, pot cântări durerea și pot oferi un răspuns care să aline. Astfel putem să-i încurajăm în Domnul pe cei care au ajuns în punctul de a fi deschiși și onești cu privire la starea lor. A le impune modul nostru de gândire nu-i va ajuta niciodată. Argumentele nu produc vindecare – vedem clar acest lucru la prietenii lui Iov.

Iacov ne reamintește că „mânia omului nu lucrează dreptatea lui Dumnezeu” (Iacov 1.20). Nu este mereu ușor să asculți cu inima. Uneori credem că trebuie să răspundem pe loc la toate întrebările sau să corectăm orice părere greșită. Însă ceea ce trebuie este să ascultăm, să recunoaștem simțămintele exprimate și să așteptăm ca Domnul să ne dea cuvântul potrivit la timpul potrivit.

T. Hadley, Sr.

SĂMÂNȚA BUNĂ

Pregătește-te să-L întâlnești pe Dumnezeul tău!

Amos 4.12


Ce urmează după moarte?

În seara zilei de 13 noiembrie 2015, totul părea a fi un sfârșit de săptămână obișnuit în Paris: terasele restaurantelor, sălile de concerte, stadioanele, toate erau pline cu oameni care căutau distracții. Pe parcursul serii însă, câteva atentate teroriste au smuls brutal din viață 130 de oameni, mulți dintre ei fiind tineri …

Câteva zile mai târziu a avut loc o ceremonie de stat în Catedrala invalizilor. Când s-au citit numele celor morți, timp de 10 minute a domnit o liniște mormântală. Un moment solemn în care se pune întrebarea gravă: Ce urmează după moarte? Nimic? Cu siguranță, nu! În Biblie, Dumnezeu ne spune că după moarte este veșnicia – fie în prezența lui Dumnezeu, în lumină, fie departe de El, în întuneric.

Suntem pregătiți să ne întâlnim cu Dumnezeu? Viața noastră poate lua sfârșit în orice moment. La întrebarea „Unde vom fi în veșnicie?” trebuie să răspundem cât timp mai suntem în viață. Dumnezeu ne invită să credem astăzi în Isus Hristos care ne-a iubit și a luat asupra Lui pedeapsa pentru noi, niște păcătoși pierduți. Această invitație a lui Dumnezeu este o chestiune urgentă. Acum este ziua mântuirii! Nu știm dacă mâine vom mai avem șansa să ne întoarcem la Dumnezeu.

Astăzi pot Mântuitor să-ți fiu!

Citirea Bibliei: Eclesiastul 7.15-29 · Marcu 6.14-20

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

IA SEAMA LA MUSTRARE! (1) – Fundația S.E.E.R. România

„Este adevărat că orice pedeapsă, deocamdată pare o pricină de întristare, şi nu de bucurie; dar mai pe urmă aduce celor ce au trecut prin şcoala ei, roada dătătoare de pace a neprihănirii.” (Evrei 12:11)


Confruntarea sănătoasă îți cere să pui binele celuilalt mai presus de propriile tale interese. Așadar, cum trebuie să-i confrunți pe oameni într-un mod potrivit? Făcând aceste trei lucruri:

1) Fii sigur pe tine! Trebuie să existe un motiv întemeiat ca să confrunți pe cineva, trebuie să fie vorba despre un eveniment major. Nu trebuie să te bucure o asemenea experiență, iar dacă te încântă – atunci trebuie să-ți analizezi motivele. Te simți superior? Îți canalizezi mânia spre această persoană din cauza altei probleme? Nu cumva te scoți pe tine în evidență, înjosindu-l pe celălalt? Înainte de a confrunta pe cineva, trebuie să răspunzi cu sinceritate la astfel de întrebări.

2) Fii specific! Confuzia duce la rezultate vagi, indiferent cât de mult tact și har ai pus în vorbele tale. Asigură-te că știi motivul confruntării; apoi, spune-i-l clar și celeilalte persoane.

3) Fii sensibil! Fiecare situație este diferită, așa că orice întâlnire față în față trebuie pregătită printr-o perioadă de cercetare a sufletului și de rugăciune. Altfel, îți atragi probleme, și cealaltă persoană va detecta urme de nesiguranță și de stânjeneală în vorbele tale. Nu-ți asuma acest risc! Dacă nu ți-ai pus timp deoparte să te rogi și să primești călăuzire în acest sens, nu lua situația în propriile mâini. Cred că toți am avut de-a face cu abordarea de tipul „Fie ce-o fi”, dar fără excepție, o astfel de abordare lasă în urma ei confuzie, resentimente și niște suflete rănite. Asigură-te că vorbele tale și tonul vocii sunt în acord cu persoana cu care ai de-a face. Și încearcă să-ți faci ordine în gândire; nimic din toate acestea nu te are pe tine în prim-plan! Fii foarte atent la moment, alege-ți cuvintele cu grijă, și firește roagă-te pentru călăuzire!

Nu uita, confruntarea creștină făcută cum trebuie aduce aproape întotdeauna rezultatele corecte!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

1 Corinteni 2:1-16


Ştim că, în lume, un dar de orator, o vădită superioritate, şi „cuvintele convingătoare ale înţelepciunii” (v. 4) pot fi suficiente ca să asigure triumful aproape în orice cauză. Pentru a transmite însă credinţa, Dumnezeu nu Sa folosit de aceste aptitudini omeneşti, nici de abilităţile propagandei (v. 4,5). Pavel, în ciuda învăţăturii sale, nu sa făcut remarcat la Corint nici prin înţelepciunea sa, nici prin cultura sa, nici prin talentul său de a vorbi convingător. El şiar fi contrazis învăţătura, deoarece crucea lui Hristos, pe care el o propovăduia, înseamnă tocmai sfârşitul lucrurilor cu care se făleşte omul. Departe însă de a fi cumva în pierdere, credinciosul a primit deopotrivă lucrurile nevăzute, „dăruite de Dumnezeu”, precum şi mijlocul de a le discerne şi de aşi însuşi aceste daruri: Duhul Sfânt, singurul Reprezentant pe care Dumnezeu Îl foloseşte pentru aŞi transmite gândurile (v. 12).

La ce poate sluji o partitură muzicală, fără instrumentul la care să fie interpretată, o casetă sau un disc, fără aparatul care să permită să fie ascultate? Şi care ar fi efectul celui mai frumos concert asupra unui public compus din oameni complet surzi? Tot aşa, limbajul Duhului este de neînţeles pentru „omul natural” (omul sufletesc, animat numai de sufletul său creat, fără învăţătura şi puterea Duhului Sfânt). Din contră, „cel spiritual” poate primi „cele spirituale prin mijloace spirituale” (v. 1315).

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: