Mana Zilnica

Mana Zilnica

17 Noiembrie 2022

DOMNUL ESTE APROAPE

Salutul este cu mâna mea: Pavel. Dacă nu-L iubește cineva pe Domnul Isus Hristos, să fie anatema! Maranatha! Harul Domnului Isus Hristos să fie cu voi! Dragostea mea este cu voi toți, în Hristos Isus. Amin.

1 Corinteni 16.21-24


Apostolul Pavel a ajuns la sfârșitul lungii sale epistole scrise către adunarea din Corint, și către noi de asemenea, fiindcă și noi suntem sfințiți în Hristos Isus, sfinți prin chemarea divină, care chemăm numele Domnului nostru Isus Hristos. Apostolul a trebuit să trateze probleme precum: diviziunile, atitudinile carnale, îngăduirea imoralității, judecățile dintre frați, chestiuni cu privire la căsătorie, participarea la jertfele idolatre, dezordinea de la masa Domnului, abuzarea de darurile spirituale, rolul femeii în adunare, învățături false cu privire la înviere etc. Împreună cu aceste instrucțiuni corective, Pavel a oferit și alte învățături importante, de mare ajutor pentru noi astăzi, și, de asemenea, a dezvăluit planurile sale și ale altor frați scumpi.

El și-a pus semnătura pe epistola pe care o dictase, oferindu-i astfel certificatul de autenticitate. Apoi a adăugat ceea ce probabil este afirmația cea mai puternică din întreaga epistolă. Greșelile pot fi corectate, practicile pot fi îndreptate, însă nimic nu poate înlocui dragostea pentru Domnul Isus Hristos. Dragostea pentru El trebuie să motiveze orice activitate a noastră și să fie energia a tot ceea ce facem. Cei care nu au dragoste pentru El sunt așezați sub blestem – aceasta este semnificația expresiei „anatema”. „Maranatha” înseamnă: „Domnul vine!” sau „Vino, Doamne!”. Vai de cel care se află sub blestem atunci când El vine!

Pavel, în mod obișnuit, își încheie epistolele cu expresia aceasta: „Harul Domnului Isus Hristos să fie cu voi!”. Câtă nevoie avem de harul Său, pentru a împlini poruncile și dorințele Lui! Apoi apostolul transmite dragostea sa în Hristos Isus către toți cei care citesc sau aud această epistolă. El a trebuit să scrie cu fermitate și uneori cu asprime, însă trimite cele scrise cu asigurarea dragostei sale către cei credincioși în Hristos Isus.

E. P. Vedder, Jr.

SĂMÂNȚA BUNĂ

Privind țintă la Isus, Căpetenia și Desăvârșitorul credinței noastre, care, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea.

Evrei 12.2


Crucea din Oregon

În urmă cu mulți ani, într-un parc din orașul Eugene din statul Oregon (America) a fost ridicată o cruce uriașă de beton (de 21 de metri înălțime). Ea a devenit un fel de simbol al orașului și un punct de referință. Cu ocazia anumitor sărbători, autoritățile o împodobeau cu lumini multicolore și era o atracție pentru oameni. În ultimii ani, cineva a dat în judecată autoritățile și a cerut ca respectiva cruce să fie îndepărtată, deoarece profanează principiul separării Bisericii de Stat. Curtea Supremă a statului Oregon a luat hotărârea să nu fie îndepărtată crucea, „deoarece ea este doar un simbol universal acceptat și nu mai are nicio semnificație religioasă”. Cu alte cuvinte, crucea nu mai duce pe nimeni cu gândul la jertfa Mântuitorului, nici la păcatul omului care a cerut această lucrare divină și nici la bunătatea lui Dumnezeu.

Multor oameni din zilele noastre, crucea nu le mai arată nici răutatea inimii lor, nici bunătatea lui Dumnezeu. A devenit doar un talisman. Iată cât de mult ne-am îndepărtat de valorile creștine! Să nu privim numai la forma exterioară când este vorba de sufletul nostru! Ceea ce contează în fața lui Dumnezeu este o viață nouă, adevărată, o viață care ia naștere prin credința în Mântuitorul Isus Hristos care a murit pe cruce.

Citirea Bibliei: Eclesiastul 4.1-16 · Marcu 5.21-34

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

BENEFICIILE CITIRII BIBLIEI ȘI ALE RUGĂCIUNII – Fundația S.E.E.R. România

„Rugaţi-vă neîncetat.” (1 Tesaloniceni 5:17)


Zilele în care teologii timizi se plecau în fața dumnezeului științei au apus demult. În zilele noastre, adevărații oameni de știință afirmă cât de ingenios este Dumnezeu și cum principiile Sale stau în picioare în fața luminii pătrunzătoare a analizei științifice. Andrew Newberg, medic specialist în neurologie, care a studiat relația dintre fenomenele spirituale și creier, a demonstrat că noi am fost creați să interacționăm fizic și mental cu Dumnezeu prin rugăciune și Sfânta Scriptură. Este binecunoscut faptul că există centri în creierul uman care răspund pozitiv la rugăciune, la citirea și meditarea la Cuvântul lui Dumnezeu, la închinarea în grup, la cântările intonate și la empatia pentru oameni. Și dr. Newberg crede că practicarea credinței personale este cel mai puternic mod de a menține creierul sănătos.

Lobul frontal al creierului este responsabil cu focalizarea atenției, cu gândirea rațională și cu luarea deciziilor. El răspunde la rugăciune și meditație, ajutând la reducerea stresului, la întărirea sistemului imunitar, la îmbunătățirea memoriei și la creșterea capacității de compasiune. Protejează deteriorarea creierului odată cu vârsta, și ne ajută să trăim mai mult! Cercetările lui Newberg indică faptul că rugăciunea de cel puțin 12 minute pe zi încetinește declinul creierului odată cu vârsta. Rugăciunea și citirea Bibliei dezactivează zonele din creier responsabile cu mânia, vinovăția, anxietatea, depresia, teama, resentimentul și pesimismul. Se pare că în sfârșit știința secolului al XXI-lea merge mână în mână cu Scriptura și se alătură cumva exclamației psalmistului David: „Te laud că sunt o făptură aşa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale…” (Psalmul 139:14) Nu crezi că acesta este un motiv bun pentru a face din versetul: „Cuvântul lui Hristos să locuiască din belşug în voi” (Coloseni 3:16) o realitate? Cu siguranță DA! Așadar, citește și roagă-te zilnic, pentru ca sănătatea ta să sporească!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

Romani 16:1-16


Capitolul 12 ne învăţa ce trebuie să fie consacrarea şi slujba creştină. Capitolul 16 ne arată practica, prin intermediul acestor iubiţi credincioşi din Roma, cărora Pavel le adresează salutările sale. „Avem aici un eşantion (sau un specimen) al unei pagini din cartea veşniciei ~ Nu există nicio faptă din lucrarea pentru Domnul nostru care să nu fie aşternută în scris în cartea Sa; şi nu numai fapta în sine, ci şi felul cum a fost făcută” (C.H.M.). Astfel, în versetul 12, Trifena, Trifosa şi Persida cea preaiubită nu sunt numite împreună, pentru că, dacă cele dintâi s-au ostenit în Domnul, cea dea treia „s-a ostenit mult” şi lucrările lor nu sunt confundate. Totul este apreciat şi înregistrat de Acela care nu Se înşală.

Pavel, la rândul lui, nu uită ce a fost făcut pentru el (v. 2b,4). Îi regăsim aici pe „împreunălucrătorii” săi, Priscila (Prisca) şi Acuila (Fapte 18). Adunarea se strângea în simplitate în casa lor (ce contrast cu bogatele bazilici clădite de atunci încoace la Roma!).

Salutările în Hristos contribuie la strângerea legăturilor de comuniune frăţească. Nu trebuie deci să neglijăm să le transmitem acelora pentru care avem încredinţare.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: