Mana Zilnica

Mana Zilnica

16 Iunie 2021

DOMNUL ESTE APROAPE

Sau disprețuiești tu bogățiile bunătății Lui, și ale îngăduinței și ale îndelungii răbdări, necunoscând că bunătatea lui Dumnezeu te conduce la pocăință?

Romani 2.4


Potrivit naturii lor, toți oamenii sunt la fel, toți stau înaintea lui Dumnezeu ca păcătoși vinovați, necurați, și tuturor li se poruncește să se pocăiască. Cu siguranță că măsura luminii și a cunoașterii diferă, iar Dumnezeu, în dreptatea Sa, ține cont și de aceasta, dar toți trebuie să fie descoperiți cândva înaintea Lui pentru a primi răsplata pentru faptele lor.

Astăzi însă este încă har și bunătatea lui Dumnezeu lucrează pentru a-i conduce pe oameni la pocăință. Dar ce este pocăința? Pocăința nu constă, așa cum cred cei mai mulți, doar în judecarea manifestărilor firii păcătoase, deși bineînțeles că include și acest aspect, ci constă mai degrabă într-o schimbare totală a minții, în judecata necruțătoare a eului celui vechi, conform cu ceea ce poate fi cunoscut prin lumina lui Dumnezeu. Pocăința este în acest sens o lucrare progresivă, o lucrare a Duhului lui Dumnezeu în lăuntrul omului, prin care omul trezit din somnul în care era cufundat de păcat este condus treptat către a-și testa și a-și judeca toate căile, tot mai serios și mai radical, în prezența sfântă a lui Dumnezeu. Adevărata pocăință aduce sufletul în acord cu Dumnezeu. Credința sinceră, mântuitoare, este de neimaginat fără pocăință. Doar pe calea pocăinței și a credinței este „înnoit duhul minții” și doar astfel poate crește „omul cel nou care este creat după Dumnezeu în dreptate și în sfințenia adevărului” (Efeseni 4.23,24).

După bogăția bunătății Lui și a îngăduinței și a lungii Lui răbdări, Dumnezeu lucrează astăzi pentru a-i conduce pe oameni la pocăință. De aceea, vai de acela care disprețuiește această bunătate a lui Dumnezeu sau de acela care, abuzând de această bunătate – oamenii vorbesc cu atâta plăcere despre „bunul Dumnezeu” – încearcă să uite de judecata inevitabilă! Dar, vai, câte milioane de oameni nu acționează astfel! Prin faptul că nu vor să audă nimic de această judecată, ei ratează ziua harului și neglijează mântuirea atât de mare care le este oferită. Mai mult, „după împietrirea ta și după inima ta nepocăită, îți aduni mânie, în zi de mânie și de descoperire a dreptei judecăți a lui Dumnezeu”. Dacă cineva care încălca legea lui Moise era omorât fără milă pe baza mărturiei a doi sau trei martori, „de cât mai rea pedeapsă va fi socotit vrednic” cel care Îl respinge pe Fiul lui Dumnezeu și nesocotește harul (Evrei 10.28,29)!

R. Brockhaus

SĂMÂNȚA BUNĂ

Nu practic binele pe care îl vreau, ci răul pe care nu îl vreau, iată ce fac.

Romani 7.19Lupta contra bacteriilor!

Tot mai puține antibiotice își fac efectul, iar bacteriile devin tot mai periculoase. Cassandra Quave studiază de ani de zile în Atlanta, America, substanțe active din plante. Ea însăși este afectată de bacteria stafilococul auriu, din cauza căreia și-a pierdut un picior încă din copilărie. Astfel, ea a devenit o „detectivă de plante”, strângând în laboratorul ei peste 20.000 de plante din toată lumea. Nu se știe dacă ea și alți cercetători vor avea succes, deoarece agenții patogeni devin tot mai rezistenți și formează noi fronturi „într-o luptă pe care omenirea se pare că o pierde încetul cu încetul”.

Nu ar fi însă prima luptă pe care omenirea o pierde, pentru că ea caută remedii în zadar. A pierdut nu numai lupta contra bolilor, ci și contra cauzei tuturor relelor din această lume, păcatul. Din timpuri străvechi, păcatul a creat fronturi noi și, orice ar întreprinde omul împotriva păcatului, el a contaminat totul și oamenii au murit din cauza lui. Păcatul este răspunzător de toate problemele din lume și lupta contra lui pare să fie fără speranță.

Dar, din fericire, există un remediu împotriva acestui rău. Dumnezeu a pregătit acest „remediu” prin Fiul Său, care a venit în lumea noastră. Prin jertfa Sa pe cruce, Isus Hristos a îndepărtat toată stricăciunea păcatului. Prin Duhul Său, El dă astăzi celui care crede putere să biruie păcatul și apoi să facă binele în această lume. Prin credință, creștinii au câștigat deja viața veșnică. Ce ferice de acela care, în ciuda păcatului care locuiește în fiecare, are o natură nouă, care îl îndeamnă să facă binele!

Citirea Bibliei: 1 Samuel 25.32-44 · Filipeni 3.17-21

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

ROAGĂ-TE DUPĂ VOIA LUI DUMNEZEU! – Fundația S.E.E.R. România

„Nu căpătaţi, pentru că cereţi rău…” (Iacov 4:3)


Când te rogi pentru mântuirea cuiva drag, nu trebuie niciodată să te întrebi dacă este voia lui Dumnezeu. Voia Sa este foarte clar prezentată în acest verset: „Dumnezeu… voieşte ca toţi oamenii să fie mântuiţi şi să vină la cunoştinţa adevărului…” (1 Timotei 2:3-4). Cu toate acestea, când vorbim despre rugăciunea pentru lucruri care nu sunt promise în mod clar în Sfânta Scriptură, trebuie să adăugăm: „dacă este voia Ta!” De ce? Pentru că Biblia spune: „cereţi şi nu căpătaţi, pentru că cereţi rău, cu gând să risipiţi în plăcerile voastre.” Uneori ne este greu să acceptăm acest adevăr, deoarece suntem convinși că cererile noastre sunt justificate. Însă dacă inima noastră nu este curată înaintea lui Dumnezeu și dacă dorințele noastre nu sunt după voia Sa, motivele pentru care cerem pot fi întinate de interesul propriu.

Apostolul Ioan spune: „Îndrăzneala pe care o avem la El, este că, dacă cerem ceva după voia Lui, ne ascultă. Şi dacă ştim că ne ascultă, orice I-am cere, ştim că suntem stăpâni pe lucrurile pe care I le-am cerut.” (1 Ioan 5:14-15). Când ne rugăm pentru ceva de care nu suntem siguri că este după voia lui Dumnezeu, trebuie să adăugăm: „dacă este voia Ta, Doamne!” Când spunem: „Doamne, doresc lucrul acesta – dacă este după voia Ta, dacă se potrivește cu planul Tău, dacă este cel mai bun lucru pe care L-ai pregătit pentru mine și dacă este potrivit calendarului Tău!” – nu înseamnă că suntem slabi în credință, ci înseamnă că ne rugăm după voia Lui. Apostolul Pavel admite: „Acum, cunosc în parte…” (1 Corinteni 13:12). Noi vedem doar o imagine parțială, și doar Dumnezeu are cunoașterea completă a întregii situații, de la început și până la sfârșit. Așadar, roagă-te cu credință și încrede-te în Dumnezeu pentru rezultatele potrivite!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

Isaia 52:1-15


Până la v. 6 al acestui capitol îi vom găsi pe cei răscumpăraţi, însă începând cu v. 7 ne este prezentat Însuşi Răscumpărătorul. Prima misiune a Duhului Sfânt pe pământ este aceea de a îndrepta privirile celor credincioşi asupra lui Hristos şi a suferinţelor Sale. Toate îndemnurile de a asculta, de a se trezi şi de a se separa au ca scop prezentarea unei Persoane: Hristos, Mesia al lui Israel. El este deopotrivă şi Mesagerul care „aduce veşti bune”, vestind pacea, evanghelia şi mântuirea (v. 7), şi Robul care lucrează cu înţelepciune (v. 13 notă): iată, în rezumat, înaintea noastră, atât cuvintele Sale, cât şi lucrările Sale.

În adevăr, avem de ce să fim încurcaţi şi copleşiţi de uimire când medităm la umilinţa Fiului lui Dumnezeu (v. 14 completat de 53.3). Faţa Sa desfigurată” mărturiseşte împotriva lumii păcătoase cât de mult L-a costat pe Omul perfect să treacă prin ea. Pe drept Dumnezeu L-a înălţat acum, L-a ridicat şi L-a aşezat foarte sus, în aşteptarea momentului când El va apărea în glorie. Când Îl vor vedea, „împăraţii îşi vor închide gura”; dar cei răscumpăraţi nu vor tăcea niciodată: asemenea străjerilor din v. 8, după oboseala veghei îndelungate, după aşteptarea interminabilă evocată de Psalmul 130.6, ei îşi vor înălţa glasul într-o cântare de biruinţă, pentru că Îl vor vedea faţă către faţă.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: