Mana Zilnica

Mana Zilnica

25 Noiembrie 2019

DOMNUL ESTE APROAPE

Vai de voi care doriți ziua Domnului! Ce este ea pentru voi?

Amos 5.18



Un rău domnea în acele timpuri, pe care profetul îl scoate în evidență, anume îndrăzneala cu care poporul spunea că dorea să vină ziua Domnului. N-ați întâlnit oameni care, în mijlocul confuziei prezente, în timp ce contribuie la această confuzie, spun: «Este adevărat că starea creștinătății este groaznică, dar există o mângâiere, că Domnul va veni curând și va pune toate lucrurile la punct»?

Dacă umblăm în ascultare și în sfințenie, vom dori cu siguranță venirea Domnului; însă este o iluzie deșartă să rămâi în ceea ce este clar contrar Scripturii, iar apoi să vorbești despre cât de mult tânjești după ziua Domnului. Acesta este păcatul pe care profetul îl denunță.

Nu există nimic mai periculos sau mai groaznic decât să disociezi Scriptura de apelurile pe care ea le face la conștiință. Dacă fac ca nădejdile prezentate în Scriptură să fie doar niște viziuni imaginative înaintea ochilor mei, în loc să le privesc ca pe ceva care judecă ceea ce fac, este evident că nu sunt în comuniune cu Dumnezeu. Duhul așază venirea Domnului înaintea ochilor noștri pentru a ne conduce astfel să ne curățim de orice lucru care nu se potrivește cu voia Lui. „Oricine are speranța aceasta în El se curățește” (1 Ioan 3.3). Nu este vorba doar că Domnul ne va curăți atunci când va veni. Ne va curăți, într-adevăr, însă acest lucru se va întâmpla prin intermediul judecății. Nimeni să nu aștepte doar acest proces de purificare; ceea ce avem de făcut este să căutăm curățirea acum, prin Cuvânt și prin Duhul. Cunoaștem dragostea lui Hristos; El este viața noastră; prin urmare, nu putem tolera nimic în căile noastre care să fie contrar Cuvântului Său. Aceasta este singura atitudine potrivită, dacă zicem că-L așteptăm pe Hristos.

W. Kelly

SĂMÂNȚA BUNĂ

Am văzut tot ce se face sub soare; și, iată, totul este deșertăciune și goană după vânt! Ce este strâmb nu se poate îndrepta.

Eclesiastul 1.14,15



Deșertăciunea filosofului

Foarte mulți filosofi, care și-au petrecut întreaga viață căutând sursa, sensul și scopul vieții acolo unde nu puteau fi găsite, au ajuns într-o stare de disperare când au realizat că totul este deșertăciune. Un astfel de exemplu este François-Marie Arouet (1694-1778), cunoscut sub pseudonimul Voltaire, care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții scriind și predând filosofie umanist-ateistă. Însă, atunci când a fost pe patul morții, i-a cerut îngrozit medicului să-i prelungească viața măcar cu câteva minute, ca să-și pună viața în rânduială, pentru că nu se considera pregătit să moară.

Medicul a scris mai târziu: „Când a văzut Voltaire că are să moară, era ca și gonit de furii. Mi-a oferit sume mari de bani, numai să mai poată trăi câteva minute. S-a agățat cu înverșunare de viață, pentru că moartea l-a umplut de spaimă. Aș dori ca toți cei care au fost amăgiți de cărțile lui ateiste să fi văzut groaznica lui moarte”. Prietenii și tovarășii lui de necredință stăteau în preajma lui încurajându-l să fie tare, dar deodată l-a apucat furia împotriva lor și a început să strige: „Plecați de aici! Voi m-ați adus în starea aceasta. Duceți-vă, duceți-vă! Ce nenorocită este gloria pe care mi-ați dat-o! Trebuie să mor părăsit de Dumnezeu și de oameni”. Așa a trecut gloria aceluia care nu a vrut să știe de Dumnezeu.

Să reținem: Asigurarea sufletului este pentru toți. Cum? Încredințând sufletul nostru în mâinile străpunse ale Mântuitorului!

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

DUHUL LUI CALEB – Fundația SEER

„Robul Meu Caleb a fost însuflețit de un alt duh” (Numeri 14:24)


Dacă eroul din Biblie pe nume Caleb ar trăi astăzi, ar avea mari șanse să se califice pentru „Omul Anului,” adică cineva care a făcut cele mai multe lucruri ca să influențeze lumea în bine. Iată istoria lui redată de către el însuși: „Eram în vârstă de patruzeci de ani când m-a trimis Moise… ca să iscodesc țara, și i-am adus știri așa cum îmi spunea inima mea curată. Frații mei care se suiseră împreună cu mine au tăiat inima poporului, dar eu am urmat în totul calea Domnului, Dumnezeului meu. Și în ziua aceea Moise a jurat și a zis: „Țara în care a călcat piciorul tău, va fi moștenirea ta… Acum iată că… sunt în vârstă de optzeci și cinci de ani. Și astăzi, sunt tot așa de tare ca în ziua când m-a trimis Moise; am tot atâta putere cât aveam atunci, fie pentru luptă, fie ca să merg în fruntea voastră. Dă-mi, deci, muntele acesta despre care a vorbit Domnul pe vremea aceea…”

Iosua a binecuvântat pe Caleb… și i-a dat ca moștenire Hebronul… pentru că urmase în totul calea Domnului” (Iosua 14:7-14). Putem învăța lecții prețioase de la un om asemenea lui Caleb. Viața sa poate fi rezumată prin patru fraze.

1) Avea „un alt duh” decât aveau cei din jurul său.

2) A crezut că prin ajutorul lui Dumnezeu toți uriașii care se ivesc în cale pot fi cuceriți, chiar și când ceilalți spun că ei nu pot.

3) A avut o viziune pe care nici vârsta și nici împrejurările nu au putut s-o diminueze, și a fost dispus să aștepte și să lucreze pentru a o îndeplini, chiar dacă a durat patruzeci și cinci de ani!

4) La bătrânețe, a rămas cu sufletul tânăr și deplin dedicat lui Dumnezeu. Așadar, cere-I lui Dumnezeu să-ți dea și ție duhul lui Caleb!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

2019 de Jean Koechlin

Iosua 1:1-18

Cartea Iosua ne introduce împreună cu Israel în ţara promisiunii pentru a o lua în stăpânire. Un nou conducător îi ia locul lui Moise: Iosua, pe care îl cunoaştem deja, pentru că l-am văzut, om tânăr, războinic (Exod 17.9, 10), discipol (Exod 33.11), slujitor (Numeri 11.28), martor (Numeri 14.6 …). După lungi ani de pregătire în pustiu, este chemat acum la o responsabilitate imensă. Când preia această sarcină este încurajat încă o dată de Domnul (v. 6, 7, 9) şi de fraţii săi (v. 18), cu acest îndemn: „Cartea aceasta a legii (pentru noi întregul Cuvânt al lui Dumnezeu) să nu se depărteze din gura ta şi să cugeţi asupra ei zi şi noapte …”. Astfel va fi secretul izbânzii prosperităţii sale spirituale … şi al nostru (v. 8 sf.).

Cartea Iosua ilustrează adevărurile prezentate în Efeseni. Asemeni fiilor lui Israel în vederea cuceririi Canaanului, cei credincioşi trebuie să se angajeze în lupte spirituale pentru a se bucura de locurile cereşti. Şi lor li se spune ca şi lui Iosua: „Întăriţi-vă în Domnul, … staţi deci în picioare …” (Efeseni 6.10, 14 nota b).

Moise Îl reprezintă pe Domnul Hristos conducându-i pe ai Săi afară din lume. Iosua este un simbol al Duhului lui Isus (acelaşi nume în ebraică) introducându-i pe credincioşi în cer împreună cu El.

Single Post Navigation

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.