Mana Zilnica

Mana Zilnica

24 August 2022

DOMNUL ESTE APROAPE

Taților, nu-i provocați la mânie pe copiii voștri, ci creșteți-i în disciplina și sub mustrarea Domnului.

Taților, nu-i întărâtați pe copiii voștri, ca să nu fie descurajați.

Efeseni 6.4; Coloseni 3.21


Comentând aceste versete, W. Kelly a spus: «Aceste îndemnuri le sunt date taților (care poate au mai multă nevoie de ele, deși, în principiu, este valabil și pentru mame)». El, de asemenea, a mai spus: «Mamele nu sunt îndemnate în același fel, pentru că de regulă ele fac greșeala de a-și răsfăța copiii. Nu poate fi nimic mai descurajator pentru un copil decât ca părintele să-i găsească încontinuu greșeli neîntemeiate. Iar când un copil este pedepsit fără rost, aceasta duce la neîncredere în părinți și la slăbirea dragostei și a respectului față de ei».

Aici ne sunt date două îndemnuri. Tații nu trebuie să-i provoace pe copiii lor la mânie, fiind astfel prea aspri, nechibzuiți sau schimbători în exercitarea autorității lor. Părinții trebuie să-i trateze cu o adevărată bunătate de tată și cu dragoste și blândețe de mamă; și, pe de altă parte, trebuie să-i „crească în disciplina și mustrarea Domnului”. Aceste două lucruri sunt de cea mai mare importanță, iar dacă sunt însușite, vor da tatălui echilibrul cuvenit, deoarece tații sunt înclinați să fie ori prea aspri, ori prea indulgenți. Un tată adevărat va combina fermitatea și disciplina cu bunătatea și dragostea.

„Taților, nu-i provocați la mânie pe copiii voștri.” Copiii au sensibilități aparte, la care părinții trebuie să fie atenți. Cu adevărat, în ceea ce este drept înaintea Domnului, nu trebuie lăsată ștacheta mai jos niciodată, însă ei trebuie să fie conștienți de limitele copiilor și să nu le ceară mai mult decât pot purta, ca nu cumva să fie descurajați și să se stârnească în ei o opoziție venită din mânie. Cât de ușor sunt descurajați copiii, în special în ceea ce privește urmarea căilor drepte ale Domnului! Este nevoie de multă înțelepciune și de discreție din partea părinților în tot ceea ce fac față de copiii lor.

R. K. Campbell

SĂMÂNȚA BUNĂ

O, de ați asculta azi glasul Lui! Nu vă împietriți inima.

Psalmul 95.7,8


Nu respingeți ajutorul într-o situație de urgență!

În luna august 2000, tragedia unui submarin a ținut zile întregi toată lumea în suspans. În timpul unei manevre militare, un submarin s-a scufundat având 118 oameni la bord. Cauza a fost o explozie care se declanșase probabil din cauza unui defect tehnic. Mai multe țări cu submarine de salvare ultramoderne și-au oferit sprijinul, dar acestea nu au fost luate în considerare. Dacă se intervenea rapid, poate câțiva dintre membrii echipajului ar fi putut fi salvați. Dar comportamentul ezitant al celor responsabili a dus la catastrofă și toți marinarii au murit. S-au organizat comemorări, s-au ținut discursuri de doliu, s-au plătit despăgubiri, s-au stabilit cauzele, dar toate acestea nu au putut aduce morții înapoi la viață.

Tragedia a stârnit atunci mari suspiciuni și întrebări. Dacă din mândrie sau supraapreciere respingi ajutorul oferit într-o acută situație de urgență, urmările sunt adesea grave. La fel este și pe plan personal, mai ales în relația noastră cu Dumnezeu. Nimeni nu poate sta în picioare în fața lui Dumnezeu, din cauza greșelilor lui. Aceasta este situația noastră de urgență! Avem nevoie de ajutor din afară, avem nevoie de ajutor competent, care să poată rezolva această problemă. Acest ajutor poate veni numai de la Dumnezeu. El cunoaște necazul nostru, El știe că avem o conștiință împovărată. Dumnezeu ne oferă iertarea și eliberarea prin Fiul Său Isus Hristos. Nu-L respingeți!

Citirea Bibliei: Iov 34.16-37 · Fapte 16.13-25

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

DOMNUL ÎNȚELEGE (2) – Fundația S.E.E.R. România

„…În toate lucrurile a fost ispitit ca şi noi…” (Evrei 4:15).


Ești dezamăgit de oameni? Domnul Isus înțelege, pentru că la analiza finală, cei pe care El i-a iubit și pe care a contat – L-au dezamăgit! Iuda, vistiernicul, L-a vândut și apoi a pecetluit afacerea cu un sărut. Chiar și în cel mai întunecat ceas în Ghetsimani, cei mai apropiați ucenici ai Săi, Petru, Iacov și Ioan nu au putut sta treji ca să se roage cu El timp de o oră (vezi Matei 26:40). Te-ai săturat de atâtea cerințe? Domnul Isus înțelege. „Atunci au venit la El multe noroade, având cu ele şchiopi, orbi, muţi, ciungi şi mulţi alţi bolnavi. I-au pus la picioarele Lui şi El i-a tămăduit” (Matei 15:30). Tu spui: „Dar dacă Isus era Dumnezeu, cum a putut să obosească?” Pentru că El era și Dumnezeu și om. El a trebuit să fie Dumnezeu pentru a ne mântui, și om pentru a putea muri pentru noi. „Isus, ostenit de călătorie, şedea lângă fântână. Era cam pe la ceasul al şaselea.” (Ioan 4:6). Ai fost cumva acuzat pe nedrept? Domnul Isus înțelege. Lumea L-a acuzat că este „băutor de vin, un prieten al vameşilor şi al păcătoşilor” (Matei 11:19). Până în momentul morții, ei tot „căutau vreo mărturie mincinoasă împotriva lui Isus, ca să-L poată omorî.” (Matei 26:59). Și Domnul Isus a spus: „Robul nu este mai mare decât stăpânul său.” (Ioan 15:20). Când te-ai hotărât să-L urmezi pe Isus, te înrolezi la o viață de progres… și de împotrivire! De ce a trecut Isus prin aceste lucruri? „Prin faptul că El Însuşi a fost ispitit în ceea ce a suferit, poate să vină în ajutorul celor ce sunt ispitiţi” (Evrei 2:18). El a umblat pe calea pe care mergi tu astăzi, ca tu să poți apela la El știind că El înțelege și că poate să te ajute!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

Faptele Ap. 1:1-14


Luca, autorul inspirat al cărţii „Faptele Apostolilor”, îşi începe istorisirea cu înălţarea lui Isus la cer, chiar dacă relatase deja acest eveniment la sfârşitul evangheliei sale. Pentru că venirea Duhului Sfânt şi toate lucrările care trebuia să rezulte din aceasta, „până la marginile pământului” (v. 8), decurg din prezenţa lui Hristos în glorie (Ioan 16.7)! Mai mult, acest început confirmă că tot ceea ce vor face apostolii corespunde poruncilor pe care leau primit de la Domnul (v. 2,8) şi va justifica lucrarea lor. „Veţi fi martorii Mei”, le spune Isus, pentru că ei se gândeau tot la lucrurile de pe pământ (v. 6). Ei deveneau depozitarii adevărurilor minunate cu privire la El: Cel care suferise era acum viu (v. 3). Înălţat la cer sub privirile lor (v. 9), va reveni în acelaşi fel, potrivit promisiunii sigure transmise prin îngeri (v. 11). Şi ei aveau să vestească aceste lucruri prin puterea Duhului pe care urmau săL primească în curând (v. 8).

Prima strângere după înălţarea Domnului este dedicată rugăciunii şi toţi apostolii sunt prezenţi. Ajunşi la sfârşitul istoriei Bisericii pe pământ, să facem în aşa fel încât noi să nu fim absenţi de la aceea care va fi ultima înainte de întoarcerea Lui (citiţi Evrei 10.25).

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: