Mana Zilnica

Mana Zilnica

16 August 2022

DOMNUL ESTE APROAPE

Dumnezeu Își arată propria Lui dragoste față de noi prin aceea că, pe când eram noi încă păcătoși, Hristos a murit pentru noi.

Romani 5.8


Dragostea lui Dumnezeu (1)

Da, doar pe această temelie a fost posibil ca dragostea lui Dumnezeu să fie turnată în inimile noastre. Și, „la timpul potrivit”, lucrarea a avut loc, adică atunci „când a venit împlinirea timpului” (Galateni 4.4) și când starea omului a fost dovedită ca fiind lipsită de orice fel de speranță. Tocmai aceasta ne arată însă întreaga curăție și desăvârșire a acestei iubiri. Doar ea îi putea primi pe aceia în care, pe lângă vina și starea lor stricată, nu exista niciun motiv pentru a fi iubiți. Doar dragostea lui Dumnezeu, ceea ce El Însuși este, putea fi izvorul și motivul determinant atunci când El L-a dat pe Fiul Său la moarte pentru cei fără putere și neevlavioși.

O ființă creată nu este în stare să acționeze astfel. Un om nu poate să iubească astfel, nici chiar atunci când inima sa este capabilă de cea mai adâncă și mai puternică afecțiune. El ar putea fi gata să își dea viața pentru un om care i-a arătat bunătate și care i-a vrut binele; pentru un om care este doar „drept”, cu siguranță că nimeni nu s-ar pune în pericol de moarte. O astfel de dreptate ar putea dobândi respect și prețuire, dar niciodată nu va trezi o dragoste gata să se dea la moarte. „Pentru un om drept, abia dacă va muri cineva; pentru că, pentru cel bun, poate ar îndrăzni cineva chiar să moară” (versetul 7). Și totuși, ce a făcut Dumnezeu?

„Dar Dumnezeu Își arată propria Lui dragoste față de noi prin aceea că, pe când eram noi încă păcătoși, Hristos a murit pentru noi” (versetul 8). Doar Dumnezeu poate iubi așa. Omul are nevoie de un motiv care să-l miște, care să acționeze din afară în el, dar Dumnezeu nu are nevoie, fiindcă El este dragoste și nu are nevoie de niciun fel de impuls din afară. El a iubit lumea, lumea rea, neevlavioasă, atât de mult, încât L-a dat pe singurul Său Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață eternă. Obiectul dragostei Sale erau deci păcătoșii, vrednici doar de ură, atât de necurați și de lipsiți de orice lucru bun, încât jertfa Fiului Său preaiubit a fost singura soluție; dar nimic altceva n-ar fi fost suficient să satisfacă dragostea Sa.

R. Brockhaus

SĂMÂNȚA BUNĂ

Binecuvântat să fie Domnul, care zilnic ne poartă povara, Dumnezeu care este mântuirea noastră!

Psalmul 68.19


Poveri grele

Deja în Antichitate a fost o mare provocare ridicarea și transportarea poverilor grele. Să ne gândim la piramidele din Egipt! Din Antichitatea romană sunt păstrate imagini cu macarale uriașe, de exemplu cea de pe așa-numitul Mausolée des Haterii care se păstrează în muzeul din Vatican. Această sculptură datează din secolul al doilea d.H. și pe marginea imaginii, în partea stângă, se înalță o macara care este antrenată de o roată mare. Macaraua dispunea de o tehnică sofisticată care, cu ajutorul scripeților, cuplajelor și al sforilor, putea să acționeze poveri grele.

Pe lângă poveri fizice există și poveri care apasă sufletul. Iar acestea sunt mult mai greu de gestionat. Singuri nu vom reuși. Și nicio „tehnică” sofisticată, nici chiar din domeniul filosofiei sau din cel al religiei, nu ne poate ajuta să purtăm povara din suflet.

Ce bine însă că putem veni cu cea mai grea povară a vieții, cu păcatele noastre, la Isus Hristos! Cine își mărturisește cu sinceritate vina înaintea Lui primește iertare deplină. Hristos a purtat povara păcatelor noastre la cruce, pe Golgota. Copiii lui Dumnezeu nu trebuie să poarte singuri nici celelalte poveri ale vieții de zi cu zi, pentru că El îi ajută în fiecare zi să le poarte.

El știe ce ai, povara să-I dai,

Te poartă pe al Său braț tare.

—G. F. Fickert

Citirea Bibliei: Iov 27.1-23 · Fapte 13.32-41

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

FII PLIN DE PACE – DUMNEZEU ESTE ÎNCĂ ÎN CONTROL! – Fundația S.E.E.R. România

„Pacea lui Dumnezeu… vă va păzi inimile şi gândurile…” (Filipeni 4:7).


Maica Tereza este cunoscută ca fiind autoarea următoarelor cuvinte: „Știu că Dumnezeu nu-mi va da nimic din ce eu nu pot duce. Îmi doresc doar să nu aibă prea mare încredere în mine!” Simți și tu la fel în clipa de față? Ai prea multe lucruri de făcut și nu te simți în stare pentru toate acestea? Atunci lasă acest verset să pătrundă adânc în mintea ta: „Dumnezeul nădejdii să vă umple de toată bucuria şi pacea pe care o dă credinţa, pentru ca, prin puterea Duhului Sfânt, să fiţi tari în nădejde!” (Romani 15:13) Calea prin care poți avea pace în mijlocul unei situații tulburi este să rămâi plin de puterea Duhului Sfânt.

Cum poți face asta? Dezvoltând o foame spirituală, și lăsându-L pe Dumnezeu să te sature. El îți poate da sentimentul seninătății atunci când ești înconjurat de stres. Așadar, dacă te-ai afundat până peste cap, rostește această rugăciune: „Tată, mi-ai promis că nicio armă făurită sau ridicată împotriva mea nu va avea câștig de cauză (vezi Isaia 54:17). Eu nu pot împiedica făurirea armelor dușmanului, dar știu că Tu le vei împiedica să-mi facă rău! Tu ai spus că dacă voi cere ceva după voia Ta, îmi vei asculta cererea (vezi 1 Ioan 5:14-15). Și că atunci când umblu în ascultare, voi fi binecuvântat – când sunt acasă, când plec, când merg la culcare și când mă trezesc (vezi Deuteronom 28:6; Psalmul 1:2, 3:5). Doamne, Tu m-ai îndemnat să aduc toate necazurile mele înaintea Ta, și Tu vei îngriji de mine (vezi 1 Petru 5:7). Așa că, astăzi vin cu ele înaintea Ta și mă bazez pe promisiunile Tale. Tu le-ai rostit, și eu le cred! Mulțumesc! Amin!”


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

Ioan 18:28-40


Conducându-L pe Isus la guvernatorul roman, iudeii au grijă să nu fie întinaţi, deşi îşi încărcaseră conştiinţa cu cea mai înspăimântătoare crimă comisă vreodată.

Apostolul Pavel îi dă ca exemplu lui Timotei „buna mărturisire” a lui Isus Hristos înaintea lui Ponţiu Pilat (1 Timotei 6.13). Indiferent de cât Îl va costa, Domnul afirmă regalitatea Sa, precizând în totul că împărăţia Lui nu este din această lume. Versetul 36 ar trebui săi lumineze pe toţi aceia care se străduiesc astăzi să instaureze pe pământ Împărăţia lui Dumnezeu. Îmbunătăţirea treptată a lumii pentru a permite Domnului să vină să domnească peste ea nu este decât o himeră. Dacă El na produs această îmbunătăţire, nu înseamnă necredinţă să pretinzi că refaci aceeaşi experienţă pentru rezultate mai bune decât ale Lui?

„Ce este adevărul?”, întreabă Pilat. El însă nu aşteaptă răspuns. Se aseamănă cu atât de multe persoane pe care această chestiune nu le interesează pentru că se tem în adâncul inimii ca nu cumva să trebuiască săşi potrivească viaţa cu răspunsul pe care lar primi. Adevărul era în faţa lui Pilat în persoana lui Isus (cap. 14.6). Zadarnic încearcă el să scape de responsabilitate, propunând să graţieze de Paşti un întemniţat! Întrun singur glas, iudeii cer în locul Lui eliberarea tâlharului Baraba.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: