Mana Zilnica

Mana Zilnica

20 Iunie 2022

DOMNUL ESTE APROAPE

Și David s-a întărit în Domnul Dumnezeul său.

1 Samuel 30.6


Ceea ce citim mai sus a avut loc într-un moment când viața lui David părea să se destrame. Vrăjmașul jefuise cetatea Țiclag, unde David și oamenii lui locuiau, le răpise soțiile și copiii și luase o mare pradă. Oamenii lui David erau într-atât de devastați, încât se gândeau să-l omoare cu pietre. Inima lui David și a oamenilor săi erau lovite de întristare, însă trebuie să remarcăm cele două răspunsuri diferite. Oamenii săi au căutat să-și aline durerea dând vina pe David, însă David s-a întărit în Domnul. Nu vom putea niciodată să-i încurajăm pe alții dacă nu suntem încurajați noi înșine. Când trecem prin cuptorul aprins al încercărilor vieții, Domnul ne poate ajuta și încuraja, așa cum a făcut pentru Șadrac, Meșac și Abed-Nego.

După ce am experimentat noi înșine mângâierea Lui în astfel de momente, vom putea să-i ajutăm pe alții care trec prin ape adânci. El „ne mângâie în orice necaz al nostru, pentru ca noi să-i putem mângâia pe cei care se află în orice necaz, prin mângâierea cu care noi înșine suntem mângâiați de Dumnezeu” (2 Corinteni 1.4). Dacă nu am experimentat mângâierea Lui, vom fi ca cei trei prieteni ai lui Iov, care erau niște „mângâietori supărăcioși” (Iov 16.2). Durerea lui David a fost foarte reală; el nu a încercat s-o ignore sau să o depășească prin propriile puteri, ci a acceptat situația și s-a îndreptat către Dumnezeul său, vărsându-și inima înaintea Lui.

Aceasta este ceea ce Petru ne încurajează și pe noi să facem atunci când scrie: „aruncând asupra Lui toată îngrijorarea voastră, pentru că El îngrijește de voi” (1 Petru 5.7). Așa a procedat David. Dumnezeu i-a dat biruință, iar David a putut apoi să-i încurajeze și pe alții. Pe măsură ce învățăm să ne sprijinim pe Domnul atunci când trecem prin dificultăți, vom deveni mai buni încurajatori pentru alții, atunci când aceștia trec prin necazuri. Te-ai întărit în Domnul astăzi?

T. Hadley, Sr.

SĂMÂNȚA BUNĂ

Suntem noi mai buni? Nicidecum! Fiindcă mai înainte i-am acuzat pe toți, fie iudei, fie greci, că sunt sub păcat, după cum este scris: „Nu este niciun om drept, nici unul măcar”.

Romani 3.9,10


Perla fără seamăn (1)

Un val mare a fost urmat de multe clipociri și pe urmă apa de sub pod s-a liniștit. Pe acel pod indian stătea un misionar american, cu ochii pironiți la locul acela. Deodată a apărut un cap negru și o pereche de ochi strălucitori care priveau în sus. Bătrânul indian căutător de perle a urcat pe pod, zâmbind și scuturându-și apa de pe trupul uns.

„Rambhau, aceasta a fost una dintre cele mai frumoase sărituri pe care le-am văzut!”, a spus misionarul David Morse. „Uită-te la aceasta”, a zis Rambhau, luând o stridie dintre dinți. „Cred că o să fie bună.” Morse a luat-o și, pe când încerca să o desfacă cu un briceag, Rambhau scotea alte stridii din traista de in. „Rambhau! Uită-te!”, a strigat Morse. „Este o comoară!” — „Da, este bună”, a răspuns scufundătorul. „Bună!? Ai mai văzut tu vreodată vreo perlă mai frumoasă? Este perfectă, nu-i așa?” Morse a întors-o pe toate părțile, apoi a dat-o indianului.

„Oh, da, există perle și mai bune, mult mai bune. Am eu una…” – vocea i se pierdu. „O vezi pe aceasta? Are imperfecțiuni: aici pete negre, această adâncitură; chiar ca formă, este cam lunguiață. Totuși este o perlă bună. Este exact cum spui tu despre Dumnezeul tău. Oamenii se văd pe ei înșiși ca fiind perfecți, dar Dumnezeu îi vede exact așa cum sunt.”

Citirea Bibliei: Geneza 47.13-26 · Psalmul 34.1-11

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

VORBIREA POZITIVĂ (3) – Fundația S.E.E.R. România

„Orice faptă bună, şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.” (Filipeni 4:8)


Vorbirea de sine pozitivă nu este un concept nou, ci un concept biblic. Apostolul Pavel scrie: „tot ce este adevărat…vrednic de cinste, tot ce este… drept… curat… vrednic de iubit… vrednic de primit, orice faptă bună, şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.” Iată trei căi prin care poți ajunge la asta:

1) Evită comparațiile. Fiecare dintre noi este înzestrat cu propriul set de competențe. Tu ești unic. Felul în care faci tu lucrurile poate fi diferit de tehnicile folosite de ceilalți, dar asta nu înseamnă că e greșit. După cum spune și proverbul: „Câte bordeie, atâtea obiceiuri.” Comparația este un lucru neînțelept, nedrept și dă naștere la negativism. Întotdeauna va exista cineva mai bun decât tine; chiar și campion mondial vei fi doar pentru un timp, pentru că la un moment dat altul îți va lua locul. Chiar nu ai nevoie de o altă coroană, vei avea una în cer!

2) Adaugă nădejdea. Biblia spune despre Avraam: „Nădăjduind împotriva oricărei nădejdi, el a crezut, şi astfel a ajuns tatăl multor neamuri, după cum i se spusese: „Aşa va fi sămânţa ta.” (Romani 4:18). Iar psalmistul a lăsat scris: „Nădăjduiește în Dumnezeu, căci iarăși Îl voi lăuda; El este mântuirea mea şi Dumnezeul meu” (Psalmul 42:5). Există putere în cuvântul „iarăși”. El îți poate transforma perspectiva lui „nu pot” în atitudinea „dă-mi puțin timp, și pot!” Diferența este subtilă, dar profundă.

3) Poartă-te și acționează pozitiv, pentru a deveni o persoană pozitivă. În cartea sa: „Winning the Stress Challenge” (Cum să învingi provocarea stresului), Dr. Nick Hall vorbește despre un studiu care confirmă că semnalele transmise creierului cuiva, atunci când are un anumit comportament, provoacă schimbări similare la nivel fizic și mental, celor provocați prin răspunsuri emoționale reale. Cu alte cuvinte, când afișezi o figură veselă, ea te poate face să te simți într-adevăr vesel!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

Luca 21:25-38


Începând cu versetul 25, semnele anunţate se referă la evenimente încă aparţinând viitorului. Vor fi vremuri cumplite. Lucrurile cele mai stabile vor fi bulversate, la fel şi sufletele oamenilor. Deja teama planează asupra lumii. Oamenii gândesc să se salveze săpânduşi adăposturi (Apocalipsa 6.15). Dar, pentru credincioşii acestor timpuri, eliberarea (numită „răscumpărarea” în v. 28) va veni de sus. Aceasta va fi întoarcerea Domnului în glorie; în ce ne priveşte, noi, credincioşii de astăzi, aşteptăm venirea Sa pe nori. Ce promisiune sigură! „Cerurile şi pământul vor trece”, dar cuvintele Lui „nicidecum nu vor trece” (v. 33).

De regulă nu considerăm îmbuibarea cu mâncare (v. 34) ca fiind un păcat foarte grav. Cu toate acestea, ea este pusă alături de beţie, pentru că duce la „împovărarea inimii”. Ea cultivă egoismul; uităm de nevoile celor din jur (comp. cu cap. 16.19). Bucuria de a-L aştepta pe Domnul dispare dintr-o inimă împovărată (v. 34b); o invadează grijile vieţii. Din acest motiv, epistolele asociază deseori îndemnul „să fim treji” cu „să veghem” (1 Tesaloniceni 5.6,7; 1 Petru 1.13; 4.7; 5.8). Aici Însuşi Domnul este Cel care ne recomandă: „Fiţi atenţi la voi înşivă, vegheaţi deci, rugându-vă în orice timp” (v. 34,36).

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: