Mana Zilnica

Mana Zilnica

16 Iulie 2021

DOMNUL ESTE APROAPE

Învață-ne să ne numărăm astfel zilele, ca să căpătăm o inimă înțeleaptă.

Psalmul 90.12


Titlul acestui psalm ne spune că a fost scris de Moise. Cea mai mare parte a lui vorbește despre condiția muritoare a omului, care este „ca iarba care înverzește: dimineața înflorește și înverzește, seara este tăiată și se usucă”. Moise mai spune în acest psalm că lungimea vieții noastre este de șaptezeci de ani și, pentru cei mai tari, de optzeci (versetul 10). Știm că uneori oamenii trăiesc chiar mai mult decât atât. Moise însuși a fost o excepție de la această regulă – el a trăit o sută douăzeci de ani și, când a murit, „ochiul său nu se întunecase, nici puterea lui nu-l părăsise” (Deuteronom 34.7).

Deci ce învățăm din toate acestea? Știm că vom muri cu toții – procentajul morții este de 100% (Enoh și Ilie fiind singurele excepții). Lucrul principal este acesta: „Învață-ne să ne numărăm astfel zilele, ca să căpătăm o inimă înțeleaptă”. Cu alte cuvinte, în perspectiva morții inevitabile, există lucruri pe care le putem învăța. Cineva a spus: «Avem o singură viață, care va trece curând; doar ceea ce am făcut pentru Hristos va rămâne». Iată înțelepciunea! Tolstoi a scris: «Există vreo semnificație a vieții mele pe care moartea să n-o distrugă în cele din urmă?». La scaunul de judecată a lui Hristos se va vedea ce am făcut cu timpul nostru aici, pe pământ.

Moise spune că anii noștri „trec repede și noi zburăm” (versetul 10). Întrebarea este: Unde zburăm? Albert Einstein, marele fizician, călătorea cu trenul prin America. Controlorul l-a văzut stând în genunchi și căutându-și biletul. «E în regulă, domnule Einstein», i-a spus el, «știu cine sunteți». Einstein a răspuns: «Știu și eu cine sunt. Problema e că nu știu unde merg». Să avem siguranța că știm unde mergem și să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm astfel înțelepciune de la Dumnezeu!

B. Reynolds

SĂMÂNȚA BUNĂ

Căutați și veți găsi … Cine caută găsește.
Căutați pe Domnul cât timp se poate găsi; chemați-L cât timp este aproape.

Matei 7.7,8; Isaia 55.6



Căutați pe Domnul cât timp se poate găsi

Făceam cumpărături într-un mare magazin de mobilă. Printre suporturi de reviste, cutii de păstrare a fel de fel de articole, comode și multe alte obiecte de mobilier, mai mult sau mai puțin folositoare la menținerea ordinii în casă, am zărit următorul slogan publicitar: „Viața ar fi mai ușoară, dacă ai găsi ceea ce cauți”. Cel care făcuse această reclamă fusese interesat să vină în sprijinul vânzărilor. Aici, căutarea și găsirea se refereau la obiecte care le-ai fi putut rătăci, deci la lucruri materiale pe care deja le aveam!

În ce privește însă căutarea după valori supreme, trebuie să știm exact unde le putem găsi. Unde aflăm sensul vieții? Unde găsim adăpost, siguranță, pace și bucurie statornică? În lume există multe oferte, de aceea, a găsi ceea ce cauți este mult mai dificil în cazul valorilor ideale. Cine este înțelept merge la sursă: la izvorul tuturor bunurilor, la Dumnezeu, Sursa vieții.

Numai Dumnezeu vrea și poate să liniștească setea arzătoare de viață. În Isaia 55 citim că Dumnezeu ne cheamă și ne oferă bogăția Lui „fără bani și fără plată”. În același timp ne atenționează cu privire la alte oferte, care nici nu sunt gratuite și nici nu ne pot da ceea ce căutăm. El ne spune: „Căutați pe Domnul cât timp se poate găsi; chemați-L cât timp este aproape”.

Dumnezeu apelează la inima noastră. Să o deschidem la chemarea Sa, și El ne va oferi din plin tot ceea ce sufletul își dorește: iertare, pace, bucurie, dragoste, bunătate, credincioșie!

Citirea Bibliei: 2 Samuel 16.5-23 · 2 Tesaloniceni 3.1-5

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

CUM POȚI FI BIRUITOR ÎN LUPTĂ – Fundația S.E.E.R. România

„Luptă-te lupta cea bună a credinţei; apucă viaţa veşnică la care ai fost chemat…” (1 Timotei 6:12)


Astăzi vom vorbi despre șase strategii biblice, pe care le putem folosi pentru a ne învinge dușmanul atunci când se ridică împotriva noastră.

1) Pregătește-te pentru luptă! „Luptă-te lupta cea bună a credinţei; apucă viaţa veşnică la care ai fost chemat”. Planifică și calculează ca un general care se pregătește pentru luptă; studiază cum să-l ataci și cum să-l învingi pe dușmanul tău, diavolul.

2) Roagă-te cu încredere! Biblia ne învață să ne apropiem de tronul lui Dumnezeu „cu deplină încredere” (vezi Evrei 4:16). Iar asta înseamnă să-ți afirmi cu îndrăzneală credința, nu-i așa ? Nu fi timid cu Dumnezeu! El este „Ava”, care înseamnă „Tată”! Tu ești copilul Său răscumpărat, așa că apropie-te cu încredere și cere-I ceea ce ai nevoie.

3) Rostește cu îndrăzneală adevărul Scripturii! Apostolul Petru scria: „Dacă vorbeşte cineva, să vorbească cuvintele lui Dumnezeu…” (1 Petru 4:11). Cu alte cuvinte, folosește Cuvântul lui Dumnezeu atunci când te împotrivești forțelor demonice… „Întăriţi-vă în Domnul…” (Efeseni 6:10).

4) Fii generos! Măsura cu care dăruiești este măsura cu care primești. „Unul, care dă cu mâna largă, ajunge mai bogat; şi altul, care economiseşte prea mult, nu face decât să sărăcească. Sufletul binefăcător va fi săturat, şi cel ce udă pe alţii va fi udat şi el.” (Proverbele 11:24-25). Nicio dărnicie nu este prea mică, și niciuna nu este prea mare.

5) Slujește cu credincioșie! Biblia învață ca orice faci, să faci cu toată inima (vezi Eclesiastul 9:10). Nu aborda, sarcinile pe care le ai de făcut, în silă, și cu dorința de a scăpa cât mai repede! Lasă înflăcărarea Duhului Sfânt să te călăuzească, și du la bun sfârșit ce ai de făcut (vezi 2 Timotei 1:6). 6) Iubește necondiționat! Ca urmaș al lui Hristos, trebuie să te străduiești să-i iubești pe ceilalți așa cum îi iubește El: în mod necondiționat, și într-un spirit de jertfire!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

Matei 9:1-17


Bolile pe care Domnul le-a întâlnit, sub diferitele lor forme, şi pe care le-a vindecat, sunt tot atâtea aspecte ale stării triste în care a găsit făptura creată de El. Lepra pune accentul pe întinarea prin păcat; frigurile simbolizează agitaţia necontenită care-i stăpâneşte pe oamenii acestei lumi; demonizatul este direct stăpânit de Satan, în timp ce surdul, orbul şi mutul (v. 27,32; cap. 11.5) au simţurile incapabile să perceapă chemarea Domnului şi nu ştiu să se roage. Paraliticul care a fost adus la Domnul Isus demonstrează totala incapacitate a omului de a face cea mai mică mişcare spre Dumnezeu (comp. cu Ioan 5.7); el nu spune nimic: doar aşteaptă şi … speră. Dar Doctorul divin (v. 12) ştie că o boală şi mai gravă măcina sufletul acestui paralitic şi începe prin a-l elibera întâi de aceasta: „Iertate sunt păcatele tale (v. 2). Ce ar trebui să ne neliniştească mai mult, atât la noi, cât şi la alţii: boala, sau păcatul?

Să urmărim acum chemarea lui Matei, aşa cum o relatează chiar el: Matei nu ezită să mărturisească faptul că făcea parte dintre păcătoşii pentru care venise Domnul Hristos.

Întrebarea din v. 14, pusă de ucenicii lui Ioan, dă prilejul unei noi învăţături: Pentru a putea cuprinde vinul cel nou al Evangheliei, burdufurile cele vechi ale religiei iudaice nu-şi mai au rostul.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: