28 Mai 2022
Și îngerului adunării din Filadelfia scrie-i: … „Ai puțină putere și ai păzit Cuvântul Meu și nu ai tăgăduit Numele Meu”.
Apocalipsa 3.7,8
Această adunare nu se remarcă printr-o manifestare a puterii care să atragă privirile lumii. „Puțină putere” nu este o calitate atrăgătoare pentru carne, nici pentru lume. Lumea admiră oamenii puternici, însă lui Dumnezeu Îi place să-Și facă lucrarea prin intermediul vaselor slabe.
Aici Cuvântul este prezentat ca fiind Cuvântul lui Hristos: întreaga revelație a creștinismului, comunicată nouă prin Hristos Însuși, atunci când El S-a aflat pe pământ, iar după aceea prin revelațiile făcute apostolilor de la un Hristos aflat în slavă. „Cuvântul Meu” prinde întregul ansamblu al adevărului creștin și ne sugerează că în Filadelfia avem nu doar restabilirea anumitor adevăruri, precum în Sardes, ci restabilirea întregului adevăr creștin.
Mai departe, păzirea Cuvântului implică faptul că el este prețuit în inimă și ascultat în trăire. Domnul nu spune că ei au expus și că au prezentat adevărul, deși acest lucru era adevărat, ci El pune accentul pe faptul important că au păzit Cuvântul Lui. Cei care au puțină putere poate că au și o mică măsură de dar, însă pot fi caracterizați de ceea ce are o mult mai mare valoare în ochii Domnului – ascultarea de Cuvântul Său.
În mijlocul marii mase mărturisitoare, care a abandonat Cuvântul pentru tradițiile oamenilor sau care a recurs la interpretări și aplicații eronate ale Cuvântului, pentru a-și sprijini ideile false, există unii care, după ce au scuturat jugul tradiției, s-au întors la Cuvântul lui Hristos, prețuindu-l în inimile lor și căutând să-l împlinească în viețile lor.
H. Smith
El [Dumnezeu] ne-a mântuit nu pentru faptele pe care noi le-am făcut în dreptate, ci pentru îndurarea Sa.
Tit 3.5
Faptele noastre bune nu le compensează pe cele rele
Să presupunem că treceți pe roșu la semafor și sunteți oprit de poliție. Nu există nicio șansă să scăpați basma curată dacă îi veți spune polițistului: „Am oprit la ultimele 10.000 de semafoare roșii. Nu puteți să închideți un ochi de data aceasta?”. – Conform sistemului nostru juridic, suntem sancționați pentru ceea ce am încălcat. De ce atunci să treacă Dumnezeu cu vederea păcatele noastre, luând în calcul „faptele bune”?
Să presupunem că persoana cea mai prețioasă pentru dumneavoastră, poate soțul sau soția, un prieten, o rudă, părinții sau un copil, este ucisă. Ucigașul este prins și adus înaintea instanței. Judecătorul rostește condamnarea: „Acuzatul este vinovat. Dar până acum a dus o viață impecabilă, a donat mulți bani și i-a ajutat pe mulți oameni. De aceea este considerat nevinovat. Faptele lui bune ne-au convins că nu ar trebui să fie acuzat de omor!”. – Cât de nedreaptă ar fi din punctul dumneavoastră de vedere această sentință!
Din nefericire, unii Îi sugerează Dumnezeului celui drept exact acest fel de a acționa, considerând că El va compensa faptele noastre rele cu cele bune. Însă pe baza realizărilor proprii nu poate fi nimeni mântuit. Mântuirea și iertarea le primim doar atunci când ne recunoaștem păcatele și credem în Isus.
Citirea Bibliei: Geneza 33.1-20 · Psalmul 19.8-14
CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI
coordonatori Bob & Debby Gass
Citirea Bibliei: Geneza 33.1-20 · Psalmul 19.8-14
„Cei doi vor fi un singur trup.” (Matei 19:5)
Dr. Joyce Brothers a spus odată: „Eu și soțul meu nu ne-am gândit niciodată la divorț. Uneori ne-am gândit la moarte, dar niciodată la divorț!” E ușor să te căsătorești; dar este greu să trăiești împreună frumos.
Cum putem s-o facem? Identificându-ne problemele care trebuie rezolvate, lucrând la ele și învățând să trăim cu restul! Sforăitul, orele nesfârșite petrecute în fața televizorului la sport, lipsa comunicării, șosete murdare aruncate pe jos, paturi nefăcute… obiceiurile soțului tău te pot scoate din minți. Și dacă Domnul Isus a zis: „ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă” (Matei 19:6), cum ar trebui gestionate conflictele atunci când apar?
1) Atacați problema, nu vă atacați unul pe altul.
2) Vorbiți încet, păstrați-vă calmul și astfel vă veți putea asculta reciproc.
3) Alegeți cel mai bun moment să deschideți subiectul, nu când copiilor le este foame sau când amândoi sunteți obosiți.
4) Nu uitați, bărbații și femeile văd lucrurile diferit. Deci, când soțul sau soția ta își exprimă punctul de vedere, nu ofta și nu-ți da ochii peste cap. Ceea ce terapeuții în materie de căsnicie numesc „ascultare activă” necesită aprobarea celuilalt prin parafrazare, validare și feed-back pozitiv.
5) Vor exista momente în care fiecare va trebui să facă un compromis.
6) Alegeți-vă cuvintele cu grijă. „Niciun cuvânt stricat să nu vă iasă din gură, ci unul bun, pentru zidire” (Efeseni 4:29); „Întăriţi-vă unii pe alţii” (1 Tesaloniceni 5:11); „Iertați-vă unul pe altul” (Efeseni 4:32); „Rugați-vă unii pentru alții” (Iacov 5:16); „Să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune” (Evrei 10:24); „Purtaţi-vă sarcinile unii altora” (Galateni 6:2); „Fiecare să dea întâietate altuia” (Romani 12:10). Așadar, lucrează la căsnicia ta!
de Jean Koechlin
Luca 12:1-12
Ipocrizia care-i caracteriza pe farisei putea deveni, sub o altă formă, un pericol şi pentru ucenici. Cei care-L urmează pe Isus pot căuta să ascundă lumii relaţia lor cu El. De aceea, în prezenţa mulţimilor, Domnul îi încurajează pe ai Săi să–L recunoască deschis înaintea oamenilor, fără să se teamă de consecinţe. Ştim, într–adevăr, ce prigoană grozavă îi aştepta pe ucenici şi pe creştinii din primele secole. Cu tandreţe, Domnul îi pregăteşte pe prietenii Săi (v. 4) pentru acele zile grele şi le îndreaptă gândurile spre Tatăl ceresc. Este cu putinţă ca Dumnezeul care Se ocupă de o vrabie de o valoare infimă să nu Se îngrijească de copiii Săi aflaţi în încercare? În plus, ei nu trebuia să se frământe pentru mărturia pe care aveau s–o dea; Duhul Sfânt le dicta cuvintele pe care urma să le spună.
Astăzi, în ţările noastre, cei credincioşi nu mai sunt nici persecutaţi, nici omorâţi. Dar, dacă îşi manifestă credinţa, ei au parte de aceeaşi ură şi de acelaşi dispreţ al lumii, întotdeauna greu de suportat. De aceea, aceste îndemnuri şi promisiunile care le însoţesc sunt la fel de actuale şi pentru noi. Să cerem Domnului să ne dea mai mult curaj pentru a vesti Numele Său.