Mana Zilnica

Mana Zilnica

8 Martie 2023

DOMNUL ESTE APROAPE

Crește-l pe copil după rânduială pe calea sa și, când va fi bătrân, nu se va abate de la ea.

Proverbe 22.6


Într-o stare normală de lucruri, cea mai mare parte a copilăriei, acea perioadă caracterizată de sensibilitate și de tandrețe, este petrecută în compania mamelor, deoarece tatăl lucrează pentru câștigarea existenței familiei și, din acest motiv, este departe de casă și de familie timp de multe ore pe zi. De aceea, lucrarea de instruire a copiilor și exersarea lor în lucrurile duhovnicești depinde cel mai mult de mame, deși tatăl rămâne responsabil pentru modul în care decurg lucrurile în casa lui. Însă mama are această lucrare, rânduită în mod divin, iar ea trebuie să se devoteze în întregime acestei lucrări sacre și solemne. Dacă bucătăria, curățenia, îngrijirea copiilor și alte lucruri de acest fel necesită multă preocupare și timp din partea mamei, creșterea copiilor trebuie să aibă primul loc. Mamă creștină, ai grijă ca prioritatea supremă să o aibă creșterea copiilor, cărora Dumnezeu le-a dat cel mai important loc și care ți-au fost încredințați pentru a-i crește pentru El! De aceea, nu permite vreunui lucru să te împiedice să-ți împlinești această datorie sacră față de aceste suflete nemuritoare!

Este o greșeală fatală pentru o mamă să abandoneze sau să neglijeze această lucrare care i-a fost rânduită în mod divin, după cum este, de asemenea, greșit să o încredințeze în mâinile altcuiva, în timp ce ea merge la serviciu sau la anumite plăceri, așa cum se obișnuiește în aceste zile în care oamenii caută să-și satisfacă tot felul de pofte. Sfera de lucru a mamei o reprezintă căminul și familia. Formarea caracterelor are loc în primii ani ai vieții, mâna mamei fiind instrumentul plăcut lui Dumnezeu pentru împlinirea acestui scop.

Instruirea și învățătura pe care copiii o primesc din partea mamelor în primii ani de viață le marchează în mod definitoriu întreaga existență. Instruirea creștină este vitală și își va pune amprenta asupra copiilor pentru toată viața lor, le va influența mințile tinere, care sunt ușor de modelat și receptive și, de asemenea, va scrie în inimile lor lucruri care nu pot fi șterse nici de cele mai rele păcate în care ar putea cădea ulterior.

R. K. Campbell


SĂMÂNȚA BUNĂ

Iar tu, om al lui Dumnezeu, … urmărește … blândețea!

Roada Duhului … este … blândețe.

1 Timotei 6.11; Galateni 5.22,23


Blândețea soției lui (1)

Ernst Modersohn (predicator și evanghelist german, 1870-1948) relatează că, odată, într-o cârciumă, câțiva bărbați se încinseseră la vorbă și la băutură. În vorbăria lor despre multe lucruri au ajuns și la capitolul soțiilor lor. Care mai de care se înghesuiau să povestească despre ele de toate, fiecare mai mult decât celălalt. Numai unul a tăcut. În cele din urmă, ceilalți l-au întrebat: „Ei bine, nu spui nimic?”.

„N-am ce să spun”, a zis el. „Nu am motive să mă plâng de soția mea. Nu-mi spune niciodată niciun cuvânt urât.”

„Nu există așa ceva!”, au zis oamenii izbucnind în râs batjocoritor.

„Ba da!”, și-a apărat omul acela soția. „Sunt sigur că, dacă i-aș spune să se ridice în toiul nopții să-mi gătească ceva de mâncare, ar face-o fără să comenteze!”

Batjocura și râsul celorlalți s-au întețit. „Prostii! Glumești!” — „Să pariem!”

Au făcut pariu și apoi, vrând să se convingă pe loc dacă omul spusese adevărul, au pornit – întreaga ceată de bețivi – în miezul nopții, spre casa lui.

Citirea Bibliei: Exod 35.20-35 · Luca 16.1-13


CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

ROSTEȘTE CUVINTE CARE DAU VIAȚĂ! – Fundația S.E.E.R. România

„Moartea şi viaţa sunt în puterea limbii…” (Proverbele 18:21)


Nu vorbi fără să gândești! Și nu spune lucruri care sunt în contradicție cu Cuvântul lui Dumnezeu. Acestea nu sunt niște principii ușoare după care să ne trăim viața, ci sunt chestiuni de viață și de moarte. Biblia spune: „Moartea şi viaţa sunt în puterea limbii…” Asta înseamnă că îți poți atrage binecuvântarea prin ceea ce rostești. „Cine se va binecuvânta în ţară, se va binecuvânta în Dumnezeul adevărului… căci vechile suferinţe vor fi uitate…” (vezi Isaia 65:16).

Să reținem două lucruri importante din acest verset:

1) Cuvintele tale au mai multă putere de a te influența decât cuvintele oricărei alte persoane! În ultimă instanță, nu ceea ce spun ceilalți contează, ci ceea ce ți-ai spus ție însuți după ce au terminat ceilalți de vorbit. Concluzie: tu ai mereu ultimul cuvânt!

2) Nu vei ajunge niciodată la ce a pregătit Dumnezeu pentru viitorul tău, dacă rămâi cantonat în trecut! Nu-ți poți anula trecutul, deci nu-l retrăi la nesfârșit în mintea ta. Dumnezeu a zis: „Nu vă mai gândiţi la ce a fost mai înainte, şi nu vă mai uitaţi la cele vechi! Iată, voi face ceva nou…” (Isaia 43:18-19).

E timpul să te pui în acord cu Dumnezeu și să începi să rostești ce spune El despre tine. Iar lucrul acesta nu este ceva mărunt și de nebăgat în seamă. Ceea ce spui, de când te trezești dimineața și până mergi la culcare seara, nu numai că îți influențează ziua; îți influențează întreaga perspectivă și direcție a vieții tale. Dacă te-ai rugat și I-ai cerut lui Dumnezeu răspunsuri specifice, tu poți afecta rezultatul, făcând tot ce poți ca ceea ce spui să fie în acord cu ceea ce spune El. Așadar, când vorbești, să ai mereu în minte lucrul acesta!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

Proverbe 20:1-14


Vinul, care în Cuvânt reprezintă comuniunea cu bucuriile lumii, duce la batjocură (v. 1; citiţi Isaia 28.7,14).

Multe persoane nu ezită săşi proclame propria bunătate (v. 6) sau moralitate (v. 9; comp. cu 1 Ioan 1.8,10), dar prin aceasta ei dovedesc că nuşi cunosc deloc inima firească. Numai omul cel nou (numit în v. 7: „cel drept”) poate să placă lui Dumnezeu, umblând în credincioşie şi integritate. Să apropiem versetul 10 de Deuteronom 25.1316: „Să nu ai în sacul tău două feluri de greutăţi, una mare şi una mică, să ai o greutate plină şi dreaptă. În practică, aceasta ar putea corespunde, de exemplu, la a nu judeca cu indulgenţă propriile greşeli, iar cu asprime pe ale altuia.

Acum ne aflăm în faţa versetului 11. Oricât de tânăr ar fi un creştin, el este chemat să se facă cunoscut ca ceea ce este. Nu atât prin cuvinte, cât mai ales prin purtarea lui: aceasta trebuie să fie deopotrivă curată şi dreaptă, înlăturând orice atitudine agitată şi nesănătoasă, precum şi orice formă de înşelătorie! O asemenea purtare va fi remarcată, pentru că va contrasta cu comportamentul îndoielnic sau necinstit al multor colegi. Domnul să ne ajute pe toţi săI fim martori curajoşi, luând ca model credincioşia pe care numai El a împlinito în mod perfect (v. 6b)!

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: