Mana Zilnica

Mana Zilnica

28 Ianuarie 2018

 


DOMNUL ESTE APROAPE – GBV

 

Pe orice întâi-născut al măgăriței îl vei răscumpăra cu un miel; și, dacă nu-l vei răscumpăra, îi vei frânge gâtul.
Exod 13.13

Legea este „umbra bunurilor viitoare” (Evrei 10.1), iar porunca referitoare la cei întâi-născuți demonstrează acest lucru într-un mod remarcabil. Israeliții trebuiau să consacre Domnului animalele pe care le aveau, curate sau necurate. Întâiul-născut era reprezentantul unei întregi clase, fie de oameni, fie de animale. Însă ceea ce era necurat trebuia răscumpărat. Măgarul era un animal necurat și, prin urmare, el ilustrează ceea ce Dumnezeu ne învață prin intermediul acestei porunci. Peste tot în Biblie, măgarul este o imagine a naturii păcătoase și a voinței proprii a omului. Se spune despre Ismael că era ca un „măgar sălbatic al unui om” (Geneza 16.12). Accentul acolo este pus pe încăpățânarea și pe împotrivirea lui – o caracterizare fidelă a păcatului (Iov 39.5-8). Este de asemenea semnificativ faptul că Ismael a fost fiul întâi-născut al lui Avraam. În Galateni 4.23 citim că Ismael a fost născut „potrivit cărnii” și, în felul acesta, el este un reprezentant al omului păcătos aflat sub lege.

Dacă măgărușul nu era răscumpărat, trebuia să-i fie frânt gâtul. Este ori răscumpărare, ori pierzare – nu există o a treia opțiune; iată ceea ce nu pot înțelege oamenii! Lumea este împărțită în două: cei pierduți și cei mântuiți. Cât de minunat este să vedem că mielul nevinovat lua locul măgărușului – o imagine cât se poate de clară a substituirii. C. H. Mackintosh a scris: „Este interesant să vedem că, în ce privește natura noastră, suntem puși în aceeași categorie cu animalele necurate; în ce privește harul însă, suntem asociați cu Hristos, Mielul fără pată. Nu poate exista un loc mai jos decât cel pe care îl avem prin natura noastră veche și nu poate exista un loc mai înălțat decât cel pe care îl avem prin har”. Noi eram păcătoși și Hristos a luat locul nostru pe cruce; acum, după ce Hristos a fost înviat și glorificat, noi suntem uniți cu El.

B Reynolds

SĂMÂNȚA BUNĂ

 

„El este chipul Dumnezeului celui nevăzut, Cel întâi născut din toată zidirea. Pentru că prin El au fost făcute toate lucrurile…”
Coloseni 1.15,16

Chipul lui Dumnezeu

Domnul Isus Hristos este Dumnezeu adevărat, fiind totodată și reprezentarea exactă a lui Dumnezeu în univers. Domnul și Mântuitorul nostru Isus Hristos este chipul Dumnezeului celui adevărat, „care locuiește într-o lumină de care nu poți să te apropii, pe care niciun om nu L-a văzut, nici nu-L poate vedea…” (1 Timotei 6.16). Isus Hristos Îl reflectă pe Dumnezeu, pentru că El este Dumnezeu. Cu toate acestea, El a devenit Om, iar acum, ca Om, El îi descoperă omului pe Dumnezeu, deși El este și rămâne Dumnezeu. Niciodată, El nu a renunțat la ceea ce era, pentru a deveni ceea ce nu fusese niciodată până atunci.

Această taină de nepătruns – faptul că Isus Hristos este Dumnezeu și Om într-o singură Persoană, Cuvântul devenit trup – este primită de credință, dar nu de rațiunea omului. Deși nu o vom înțelege niciodată pe deplin, ea rămâne un adevăr minunat, care ne face să-L adorăm pe Mântuitorul în slava și smerenia Sa, acum și pentru veșnicie. Ce minunat este gândul gloriei divine a Domnului Isus Hristos! Omul înaintea Căruia se va pleca orice genunchi

– Omul înaintea Căruia vor sta toți în ziua judecății! Acest Om, în smerenia Sa, a luat locul meu pe cruce! Poți spune și tu, cititorule, că acest Om este Locțiitorul tău? Dacă poți spune un sincer DA, ești un om care ai găsit totul deplin în Mântuitorul Isus Hristos.

 

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

 

NU LĂSA VĂICĂREALA SĂ SE CUIBĂREASCĂ (1)

„Ei sunt nişte cârtitori, nemulţumiţi” (Iuda 16)

Jon Gordon spunea: „Prietena soției mele, Rachel, se plângea continuu de locul ei de muncă, de firmă, de economie și de lipsa vânzărilor. În cele din urmă, am oprit-o și i-am spus: „E simplu. Ai de făcut o alegere. Accepți noile politici ale firmei, mergi la serviciu cu o atitudine pozitivă și îți dai toate silințele în fiecare zi, sau îți cauți un alt loc de muncă. Însă orice faci, nu te mai plânge, fiindcă nu rezolvi nimic. Schimbă-ți locul de muncă sau schimbă-ți atitudinea!” Și conversația s-a terminat, la fel și prietenia noastră, am crezut eu. Rachel nu a mai vorbit cu mine câteva luni. Apoi am văzut-o la o întâlnire și mi-a zis că s-a hotărât să-mi urmeze sfatul. Și-a păstrat locul de muncă, nu s-a mai văicărit și a început să vândă mai bine. După trei luni de la schimbarea atitudinii, vânzările ei au crescut cu 30%, iar după un an au crescut cu 70%. După trei ani de la prima noastră conversație, am întâlnit-o iar pe Rachel și am întrebat-o ce mai face. Mi-a spus că în ultimii doi ani, vânzările ei au continuat să crească. A fost promovată de două ori și acum are funcția pe care a visat-o. E locul de muncă pe care și l-a dorit dintotdeauna și e mai entuziasmată și mai plină de pasiune ca niciodată.”

Ești și tu sabotat de văicăreală? Și eu m-am aflat într-o situație similară în urmă cu niște ani. Dar am învățat că atunci când încetezi să te mai văicărești și adopți o atitudine pozitivă, începi să câștigi!

Biblia pune cârtitorii și nemulțumiții în aceeași categorie cu păcătoşii nelegiuiţi care au rostit „cuvintele de ocară… împotriva Lui… Ei sunt nişte cârtitori, nemulţămiţi cu soarta lor; trăiesc după poftele lor; gura le este plină de vorbe trufaşe, şi slăvesc pe oameni pentru câştig.” (Iuda 16-17).

Așadar, nu cultiva văicăreala!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

Volumul V de Jean Koechlin

 

Psalmul 116

Această cântare a israelitului întors în ţara lui cu cât mai mult poate fi astăzi cântată de răscumpăratul Domnului: Eram doborât şi El ma salvat, Tu miai eliberat sufletul de la moarte (v. 6, 8)! Amintirea unei asemenea mântuiri îl face pe cel credincios tot mai conştient de drepturile pe care Mântuitorul le are asupra lui.

Versetul 8 evocă o triplă eliberare: Dumnezeu ne salvează sufletele, ne susţine inimile copleşite de încercare şi, de asemeni, ne păzeşte de cursele şi de ispitele în care, fiind slabi, riscăm să cădem. De aceea, fiecare îşi poate pune întrebarea din versetul 12: Cum voi răsplăti Domnului toate binefacerile Lui faţă de mine?. Iubesc pe Domnul, răspunde psalmistul, acestea sunt cele dintâi cuvinte ale psalmului şi cel dintâi efect al evangheliei, aflat la baza tuturor celorlalte. Atunci, din prisosul inimii, gura poate proclama Numele Domnului (v. 10; 2 Corinteni 4:13). Există, de asemenea, şi alte moduri de a-L mărturisi: Voi înălţa paharul mântuirii Îţi voi aduce jertfe de mulţumire da, înaintea întregului Său popor (v. 13-14, 17).

Să-I aducem şi noi din toată inima aceste jertfe de laudă, rodul buzelor care mărturisesc Numele Lui (Evrei 13:15)!


 

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: