Mana Zilnica

Mana Zilnica

15 Martie 2022

DOMNUL ESTE APROAPE

Pavel, apostol al lui Isus Hristos, … către Timotei, adevăratul meu copil în credință … Așa te-am rugat când mergeam spre Macedonia, să rămâi în Efes, ca să poruncești unora să nu învețe pe alții învățături străine, nici să nu ia aminte la mituri și la genealogii fără sfârșit … Iar dacă voi întârzia, ca să știi cum trebuie să se poarte cineva în casa lui Dumnezeu, care este Adunarea Dumnezeului celui viu, stâlp și temelie a adevărului … Fii model pentru credincioși.

1 Timotei 1.1-4; 3.15; 4.12


Timotei (4) – Un model de evlavie

Timotei a continuat să crească spiritual și astfel a devenit tot mai folositor în lucrarea Domnului. Prima epistolă a lui Pavel către el arată că fusese lăsat în Efes, atunci când Pavel plecase în Macedonia. În această cetate importantă, în care Pavel lucrase vreme de trei ani, Timotei trebuia să-i păzească pe sfinți de învățătorii falși și de doctrinele eronate ale acestora, în special de doctrinele care foloseau legea în mod greșit. O astfel de eroare este întâlnită și în zilele noastre, când se afirmă că legea este regula de trăire creștină. Legea însă nu este pentru oamenii drepți, ci pentru cei nelegiuiți și nesupuși (1 Timotei 1.9,10).

Lui Timotei i-au fost date multe sfaturi și instrucțiuni cu privire la multiple subiecte referitoare la rânduiala divină din Adunarea Dumnezeului viu. Din învățătura prezentată în prima epistolă trimisă lui de Pavel vedem standardele lui Dumnezeu și îndrumările Lui cu privire la felul în care dorește ca cei ai Săi să trăiască, să umblă și să se închine împreună. Vedem rolul bărbaților și cel al femeilor, calificările necesare pentru slujire, relațiile dintre diferitele grupuri sociale, evlavia în contrast cu lăcomia, precum și alte subiecte vitale.

Peste tot în această epistolă, lui Timotei i se arată cum trebuia să trăiască și să se comporte, ca frate tânăr care avea responsabilitatea unei poziții de conducere. A fi un exemplu de evlavie, în orice aspect al vieții, este un lucru care nu poate fi suficient accentuat în zilele noastre. Timotei trebuia să ia seama la citire, la îndemnare, la învățătură, să nu neglijeze darul care era în el, să mediteze, să ia seama la sine însuși, să stăruie, să se păstreze pe sine curat, să fugă de rău, să urmărească binele, să lupte lupta cea bună a credinței.

E. P. Vedder, Jr.

SĂMÂNȚA BUNĂ

Căci Cuvântul lui Dumnezeu … pătrunde până acolo că desparte sufletul și duhul, atât încheieturile cât și măduva, și judecă gândurile și intențiile inimii.

Evrei 4.12


Program antivirus

Fiecare utilizator de calculator se teme de viruși, adică de programe de computer „dăunătoare”, care se infiltrează în programele inițiale „bune” și le fac să nu mai funcționeze corect.

Omul a fost inițial o ființă „bună”, creat după chipul lui Dumnezeu, până când a permis ca în inima lui să intre un „virus” pe care Biblia îl numește păcat. Acest virus îngrozitor ne-a făcut egoiști și din cauza lui ne-am abătut de la Dumnezeu, Creatorul nostru bun. Toate grozăviile pe care le vedem pe acest pământ (război, nedreptate, distrugere, oprimare…) sunt urmări ale păcatului. Dar și tot răul din gândirea mea și din acțiunile mele (mânie, invidie, răutate…) este păcat.

Mă bucur că am instalat pe calculator un program antivirus, care poate să identifice la timp virusul și să-l îndepărteze. „Programul antivirus” al lui Dumnezeu pentru noi, oamenii, este Cuvântul Său, Biblia. Ea ne arată interiorul nostru în care este ascuns păcatul: „Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu și lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăișuri; pătrunde până acolo că desparte sufletul și duhul, atât încheieturile cât și măduva, și judecă gândurile și intențiile inimii” (Evrei 4.12). Dar tot ea ne curăță și ne aduce în legătură cu Dumnezeu: „Legea Domnului este desăvârșită și înviorează sufletul. … Porunca Domnului este curată și luminează ochii” (Psalmul 19.7,8,12).

Citirea Bibliei: Amos 7.1-17 · Proverbe 24.23-34

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

CUM SĂ-ȚI ÎNTĂREȘTI CĂSNICIA – Fundația S.E.E.R. România

„Gustă viaţa cu nevasta pe care o iubeşti…” (Eclesiastul 9:9).


Pentru a avea o relație de căsătorie puternică, trebuie să fii conștient de următoarele trei lucruri:

1) Căsnicia este una dintre țintele preferate ale lui Satan. El s-a mâniat că familia lui Iov era o sursă de încântare pentru Dumnezeu. Așadar, dacă în familia ta există armonie și binecuvântare, el va încerca s-o atace. El dorește să fie terță parte în relația voastră; să semene agitație și dezamăgire, folosindu-se de slăbiciunile voastre. El stârnește așteptări nerealiste și îți deturnează concentrarea de pe slujire pe egocentrism. Îți alimentează imaginația prin relații nesănătoase, până când prezența lui Dumnezeu încetează să mai fie scopul uniunii voastre, și acel climat plin de pace din căminul vostru dispare. Ferește-te de aceste atacuri și protejează-ți familia.

2) Mentalitatea îți determină starea de spirit. Gândurile au prezență. În momentul în care o persoană intră într-o încăpere, plină cu oameni, ea poate simți conflict sau mulțumire, gelozie sau bucurie etc. Atitudinile sunt contagioase; ca un termostat, ele determină climatul din familia ta. Un bărbat a observat că anumite show-uri de televiziune au alimentat un anumit neastâmpăr carnal în el, până acolo că s-a trezit că-și compară soția cu senzualitatea celor de pe scenă. O femeie a identificat apariția unei gelozii inexplicabile față de soțul său în vizionarea telenovelei sale preferate. Orice emoție are un loc în care se naște, așa că fii cu băgare de seamă la orice schimbare din mediul familial și din viața ta lăuntrică.

3) Înțelegerea se poate obține prin ascultare. Dragostea înseamnă să asculți mai mult și să vorbești mai puțin. Ascultă suficient de mult ca emoțiile ascunse să se exprime. Ascultă suficient de atent ca să câștigi înțelegere. Ascultă cu exactitate ca să poți evalua care sunt adevăratele nevoi ale soției tale/soțului tău. Întrebările pe care le pui pot să-i arate cât de mult îți pasă, așa că pune-le cu blândețe, în mod repetat, și procesează înainte de a reacționa. În felul acesta îți poți întări căsnicia. Așa să ne ajute Dumnezeu!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

Ezechiel 16:1-22


În acest capitol care ne dă fiori găsim descrisă purtarea dezgustătoare a Ierusalimului faţă de Domnul Căruia Îi datora totul. Originea necurată şi sărăcia lucie a fetiţei dispreţuite şi abandonate în „câmp deschis” chiar de la naştere (aşa cum încă mai practică unele triburi păgâne) fac să izbucnească întreaga compasiune a Aceluia care, găsindo în această stare mizeră, a vrut să o facă să trăiască şi apoi să o onoreze prin legământul cu El, nescăpând nicio ocazie de a o face fericită. Această grijă divină, la rândul ei, face să izbucnească o josnică nerecunoştinţă din partea aceleia care s-a dedat la cea mai rea idolatrie şi care, pentru poftele-i desfrânate, s-a folosit de darurile Binefăcătorului ei.

Această istorie sfâşietoare este, de fapt, istoria oricărui om. Dumnezeu Şi-a găsit făptura în cea mai cumplită stare de neputinţă şi de degradare morală (comp. cu Luca 10.3035). A făcut totul pentru a o smulge din aceasta şi pentru a-i da o viaţă nouă. Cum a răspuns omul la un asemenea har?

Dragi prieteni, este deosebit de solemn să ne gândim că această comportare incalificabilă este şi a noastră ori de câte ori folosim pentru satisfacerea poftelor noastre lucrurile care aparţin Domnului şi care trebuie să servească doar gloriei Sale, fie că este vorba de bunurile noastre, fie de trupul nostru (1 Corinteni 6.19,20)!

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: