2 Februarie 2022
Iar din El, voi sunteți în Hristos Isus.
1 Corinteni 1.30
Nu vom abandona nicidecum firea păcătoasă până ce nu vom înțelege cât de rea este ea în întregime. Trebuie să învăț să spun „nu eu”, deși nu voi putea spune cu ușurință așa ceva, deoarece, ca un copil responsabil al lui Adam, eu încă exist.
Din clipa în care sunt în Hristos, mă aflu într-un loc cu totul nou, unde s-a terminat cu omul privit ca fiind născut din Adam. Nu mai exist deloc înaintea lui Dumnezeu ca fiind născut din Adam. Nu mai sunt în firea păcătoasă, ci în Duhul, dacă într-adevăr Duhul lui Dumnezeu locuiește în mine. Un om născut din nou poate să fie în firea păcătoasă în ce privește starea propriului său suflet, deși el nu este așa în ce privește poziția lui înaintea lui Dumnezeu.
Este important de observat că, deși păcatul este în firea păcătoasă, acest fapt nu pătează conștiința. Însă când el devine izvorul gândurilor sau al acțiunilor, atunci conștiința este pătată și comuniunea cu Duhul Sfânt este întreruptă.
Nu ne dăm seama cât de pierduți suntem în starea noastră naturală, din cauză că nu privim în mod simplu la locul nostru în Hristos. În măsura în care înțelegem însă că cei care sunt în firea păcătoasă nu pot să-I placă lui Dumnezeu și că firea păcătoasă nu se supune lui Dumnezeu și nu poate fi remediată, ne sprijinim prin credință pe locul nostru în Hristos. Din clipa în care ajung să știu că legătura mea cu Dumnezeu depinde de ce este El pentru mine și de ce a făcut El pentru mine prin har, și nu de ce sunt eu pentru El, totul devine simplu.
J. N. Darby
M-a trimis … să vestesc captivilor eliberarea, … să dau drumul celor apăsați.
Luca 4.18
Bucurați-vă că sunteți liberi!
Când orașul american Richmond a fost ocupat de Grant, generalul care s-a bucurat de o mare popularitate, iar sclavii au fost eliberați, un capelan predica într-o biserică în fața mulțimii de negri: „Mamelor, bucurați-vă! Începând de astăzi sunteți libere pentru totdeauna. Pentru ultima oară vi s-a smuls un copil din brațe sau a fost vândut. Nu vi se va mai rupe inima de durere. Sunteți libere!”. Femeile au aplaudat și au strigat cât au putut de tare: „Slavă lui Dumnezeu în ceruri!”. Apoi predicatorul s-a îndreptat spre tinerii bărbați și a strigat: „Bărbați tineri, bucurați-vă! Începând de astăzi nu veți mai simți biciul sclaviei. Copiii voștri vor fi liberi!”. Bărbații au bătut din palme și au strigat: „Slavă lui Dumnezeu în ceruri!”. – „Fetelor”, a strigat din nou predicatorul, „bucurați-vă astăzi, căci nu veți mai fi scoase la licitație și vândute!” Și fetele și-au înălțat glasurile și au strigat: „Slavă lui Dumnezeu în ceruri!”. – Aceasta a fost o veste bună pentru negri! Ei au crezut-o și au fost plini de bucurie.
Dragi prieteni, Dumnezeu are o veste mult mai bună pentru voi! Niciun negru nu a avut un stăpânitor mai rău și mai crud ca sclavii lui Satan. Toți cei care sunteți sub stăpânirea diavolului, ascultați vestea bună: Hristos vă poate elibera! Nu amânați să veniți la El! Astăzi este momentul potrivit!
D. L. Moody (1837-1899)
Citirea Bibliei: Neemia 1.1-11 · Proverbe 10.11-21
CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI
coordonatori Bob & Debby Gass
FII DARNIC CU CEL CE SE ÎNGRIJEȘTE DE TINE! – Fundația S.E.E.R. România
„Totul vine de la Tine, şi din mâna Ta primim ce-Ţi aducem.” (1 Cronici 29:14)
Persoanele generoase se simt întotdeauna în largul lor când vorbesc despre bani, și se simt și mai în largul lor atunci când dăruiesc. Pe când oamenii egoiști fac o obsesie din a păstra ceea ce au, și din dorința de a obține tot mai mult. De aceea Domnul Isus, care a fost cea mai generoasă persoană din istorie, a vorbit atât de mult despre bani. El a înțeles care este sursa lor, folosul lor și cine are toți banii. Șaisprezece din cele treizeci și opt de pilde pe care le-a rostit au de-a face cu gestionarea banilor și a averilor. În cele patru Evanghelii, unul din zece versete se ocupă de acest subiect. În Biblie se găsesc 500 de versete despre rugăciune și cam tot atâtea despre credință… dar despre bani și avere sunt peste două mii!
Încearcă Dumnezeu să ne spună ceva?
Dacă da, oare ce anume? Păi, cu siguranță, și următorul lucru: tot ce avem vine de la Dumnezeu! Deci nu ești proprietar, ci administrator al proprietății Sale. Asta înseamnă că atunci când te bate pe umăr și-ți spune: „Dăruiește acelei persoane sau acelei cauze,” tu nu trebuie să vii cu justificări și contra-argumente, ci să spui: „Da, Doamne!” După ce a strâns banii necesari pentru a construi Templul, regele David s-a rugat: „De la Tine vine bogăţia şi slava, Tu stăpâneşti peste tot, în mâna Ta este tăria şi puterea, şi mâna Ta poate să mărească şi să întărească toate lucrurile. Acum, Dumnezeul nostru, Te lăudăm, şi preamărim Numele Tău cel slăvit. Căci ce sunt eu, şi ce este poporul meu, ca să putem să-Ţi aducem daruri de bună voie? Totul vine de la Tine, şi din mâna Ta primim ce-Ţi aducem” (1 Cronici 29:12-14).
Când Îi dăruiești lui Dumnezeu, nu faci altceva decât să Îi dai înapoi Celui ce ți-a dăruit.
de Jean Koechlin
Psalmul 69:20-36
Psalmii 22 şi 69, care se aseamănă prin faptul că şi unul şi altul ne zugrăvesc suferinţele Domnului, prezintă totuşi o deosebire esenţială: în Psalmul 22, Hristos este văzut ca făcând ispăşire pentru păcatele noastre, este prezentat ca fiind Cel pe care Dumnezeu L-a lovit în locul nostru, în timp ce aici, în Psalmul 69, dimpotrivă, Îl vedem pe Isus suferind din partea oamenilor; şi câte mijloace au găsit ei pentru a-L chinui! Un cuvânt revine în acest psalm de patru ori: ocara (sau dispreţul), altfel spus, dezonoarea publică (v. 7,10,19,20), arătând că inima infinit de sensibilă a Domnului a fost zdrobită de această ocară (v. 20). În El, gloria lui Dumnezeu, dragostea Sa şi sfinţenia Sa au fost călcate în picioare în faţa tuturor oamenilor nelegiuiţi. Iar cât despre versetul 21, acesta s-a împlinit ad-litteram în ceasul crucii (Matei 27.34,48).
O altă cauză de profundă durere pentru Mântuitorul a fost stârnită de ucenicii Săi. El nu a găsit la ei niciun strop de compătimire, ci numai indiferenţă: „Am aşteptat compătimire, dar degeaba, şi mângâietori, dar n-am găsit niciunul” (v. 20).
Pe drept cuvânt, reprezentanţii rasei umane vinovate de o astfel de nelegiuire vor suferi „dacă nu s-au pocăit” mânia şi urgia invocate în versetul 24 de rămăşiţa credincioasă. Domnul să ne ajute pe fiecare dintre cititorii acestor rânduri să fim găsiţi printre „cei care iubesc Numele Său” (v. 36)!