Mana Zilnica

Mana Zilnica

3 Februarie 2023

DOMNUL ESTE APROAPE

Când cel tare își păzește casa înarmat, bunurile lui sunt în pace. Dar, când unul mai tare decât el, venind asupra lui, îl răpune, îi ia toată armura în care se încrezuse și împarte prăzile luate de la el. Cine nu este cu Mine este împotriva Mea; și cine nu adună cu Mine risipește.

Luca 11.21-23


În timpul celor patruzeci de zile de post în încercările din pustie, Domnul nostru Isus Hristos l-a biruit pe vrăjmaș, folosind Cuvântul lui Dumnezeu, în care Se încredea, nu metodele omenești, tradițiile sau șiretenia (Luca 4.1-13). Prin credința în Dumnezeu și în Cuvântul Său, Domnul n-a eșuat niciodată, ci l-a biruit pe cel mai periculos, mai subtil și mai mârșav vrăjmaș, care L-a atacat în mod repetat, ispitindu-L în trei sfere fundamentale.

Domnul nostru a fost ispitit în sfera lucrurilor naturale, în sfera lucrurilor spirituale și în sfera lumii religioase. Deși postise timp de patruzeci de zile, în împrejurările dificile din pustie, Hristos a biruit și, ca rezultat, a putut lua prăzile și le-a putut împărți ucenicilor Săi, pe care i-a trimis ca reprezentanți ai Săi, multiplicând astfel rezultatele biruinței Sale. Prin contrast, primul om, Adam, aflat în cele mai plăcute și mai prielnice împrejurări, a fost biruit de același vrăjmaș, de la chiar prima încercare (Geneza 3.1-6).

Creștinii sunt ucenicii marelui Biruitor și sunt identificați cu El, urmărind interesele Lui. Noi suntem vulnerabili, din cauză că avem firea păcătoasă încă în noi, lucru care n-a fost valabil în cazul Domnului Isus. Siguranța noastră constă în a sta aproape de El și în a-L urma, astfel încât să adunăm împreună cu El și să fim biruitori. Altfel, vrăjmașul ne va birui și va împrăștia poporul lui Dumnezeu. În tovărășia cui stăm? Dacă nu în cea a Domnului, atunci în cea a vrăjmașului, iar aceasta înseamnă înfrângere, nu biruință. Domnul dorește să fim biruitori.

A. E. Bouter


 

SĂMÂNȚA BUNĂ

Să se lase cel rău de calea lui și omul nedrept de gândurile lui, să se întoarcă la Domnul, care va avea milă de el, la Dumnezeul nostru, care nu obosește iertând.

Isaia 55.7


Să se lase cel rău de calea lui

După o evanghelizare, un tânăr a venit la vorbitor și i-a spus: „Dumneavoastră prostiți oamenii! Puteți să-mi dovediți că există Dumnezeu?”. Cel întrebat s-a gândit puțin și a spus: „Da, cu o condiție”. — „Și care ar fi aceasta?” — „Să vă deschideți sincer viața în fața lui Dumnezeu.” Tânărul l-a privit mirat pe evanghelist. După o scurtă pauză, a început să-și spună povestea: cum ajunsese la droguri și cum își procura bani prin furturi. Și-a golit acolo toată povara vieții sale. Cei doi s-au retras într-o cameră alăturată și s-au rugat. Tânărul a spus totul înaintea lui Dumnezeu; a fost o mărturisire sinceră și amănunțită. Tânărul a înțeles că Isus Hristos a murit și pentru el și că Dumnezeu îi iartă totul, pentru că Răscumpărătorul a plătit pentru vina păcatelor sale. Peste fața sa palidă a trecut o rază de lumină și I-a mulțumit lui Dumnezeu din toată inima pentru iertare. După aceea a spus: „Mă duc acum la poliție. Vreau să pun în rânduială și față de oameni relele făcute”.

Cine a produs această schimbare de gândire? Dumnezeu Însuși! Acest tânăr L-a cunoscut în acele momente și a simțit că El există. Dumnezeu i S-a arătat în marea Lui îndurare.

Și acum, orice om, care mărturisește înaintea lui Dumnezeu toată viața sa împovărată de păcate, primește iertarea după care sufletul său a tânjit, cu siguranță, de mult timp. „Ți-am făcut cunoscut păcatul meu și nu mi-am ascuns fărădelegea … Și Tu ai iertat vina păcatului meu” (Psalmul 32.5).

Citirea Bibliei: Exod 19.1-25 · Luca 8.19-25


 

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

 

ÎNVAȚĂ-ȚI COPIII DESPRE DUMNEZEU! – Fundația S.E.E.R. România

„Păzește… poruncile Lui… ca să fii fericit, tu şi copiii tăi…” (Deuteronomul 4:40)


În calitate de părinte, tu îi transmiți copilului tău anumite valori, așa că te sfătuim să faci următoarele lucruri:

1) Lasă-i să te vadă când te rogi. Ajută-i să înțeleagă că rugăciunea este modul în care zidim o prietenie de-o viață cu Dumnezeu. Și ei vor avea nevoie de prietenia Lui când tu nu ești în preajma lor să-i ajuți. Dumnezeu a spus: „Când Mă va chema, îi voi răspunde; voi fi cu el în strâmtorare, îl voi izbăvi şi-l voi proslăvi.” (Psalmul 91:15).

2) Arată-le cum este Dumnezeu. Tu formezi concepția copiilor tăi despre Dumnezeu. Fie că ești iubitor și protector, sau distant și rece, ei vor crește și Îl vor înțelege pe Dumnezeu prin interacțiunile pe care le au cu tine. Doar că Dumnezeu nu este niciodată prea ocupat ca să asculte, El ne spune constant că ne iubește și nu este niciodată abuziv. Înțelegi ideea?

3) Ajută-i să-L vadă pe Dumnezeu în alții. Când copiii sunt încurajați să-L vadă pe Dumnezeu la lucru în propriile lor vieți, ei încep să-L vadă lucrând și în viețile altora. Când se întâmplă lucrul acesta, ei îi vor prețui și îi vor respecta pe ceilalți, și la rândul lor vor fi prețuiți și respectați. Asta îi va ajuta să aibă siguranță și izbândă în viață.

4) Nu-i trimite la biserică, ci adu-i cu tine la biserică. Copiii trebuie să creadă – și să simtă că aparțin unei biserici. Învață-i că așa cum un membru al corpului moare dacă este deconectat de la trup, noi murim spiritual dacă nu suntem conectați la o biserică locală. Apartenența înseamnă să aibă mereu un loc în care să meargă. Biblia spune: „Păzeşte dar legile şi poruncile Lui, pe care ţi le dau azi, ca să fii fericit, tu şi copiii tăi…” (Deuteronomul 4:40).

A-i ajuta pe copiii tăi să găsească și să meargă pe calea Domnului este cel mai mare dar pe care li-l poți oferi!


 

SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

Psalmul 119:65-88


Cererea din versetul 17 a fost împlinită. „Tu i-ai făcut bine slujitorului Tău” (v. 65) însă într-un fel la care psalmistul nu se aştepta: prin smerire. „Este bine pentru mine că am fost smerit”, recunoaşte el (v. 71). De ce? Pentru că, „mai înainte de a fi umilit, rătăceam” (v. 67). Păstorul cel Bun S-a văzut nevoit să recurgă la acest mijloc dureros, pentru a-Şi aduce înapoi pe cale oaia rătăcită. Sufletul însă a făcut totodată o experienţă şi mai importantă: a învăţat să-L cunoască pe Dumnezeu; de acum nu mai are nevoie să înţeleagă, pentru că ştie că dragostea Lui este statornică. „Ştiu” spune el „că din credincioşie m-ai smerit” (v. 75).

Pentru nomazii din deşert, confecţionarea unui burduf din piele impune o pregătire meticuloasă. Burduful este expus la fum, pentru ca pielea lui săşi piardă gustul acru şi mirosul de provenienţă, care ar denatura puritatea apei. Tot aşa este şi cu creştinul (v. 83). Focul încercării trebuie să treacă peste el cu scopul de a-i îndepărta acreala sau rigiditatea naturală şi pentru a-l face bun pentru slujbă. „Mâinile Tale mau făcut şi mau întocmit; dămi pricepere” (v. 73). Ce fericită rugăciune a celui răscumpărat! „Da, Doamne, modeleazămi şi duhul, prin mijloacele pe care Tu leai ales, şi fămă flexibil şi supus voii Tale!”

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: