Mana Zilnica

Mana Zilnica

2 Decembrie 2022

DOMNUL ESTE APROAPE

Și erau uimiți peste măsură, spunând: „Toate le face bine”.

Marcu 7.37


Umanitatea lui Hristos (3)

 

Să-L privim în grădina Ghetsimani. Acolo a îngenuncheat, cufundat în adâncimile unei umilințe pe care nimeni în afară de El n-o putea manifesta. Totuși, înaintea celor veniți să-L prindă, a arătat o stăpânire de sine și o măreție care i-a făcut pe aceștia să se dea înapoi și să cadă la pământ. Înaintea lui Dumnezeu, El S-a prosternat; înaintea judecătorilor și a acuzatorilor Săi, a demonstrat o demnitate de neclintit. Totul a fost perfect. Golirea de sine și stăpânirea de sine, prosternarea și demnitatea – toate au fost divine.

 

De asemenea, când contemplăm frumoasa împletire a relațiilor Sale divine și omenești, descoperim aceeași perfecțiune. El a putut spune: „De ce M-ați căutat? Nu știați că trebuie să fiu în cele ale Tatălui Meu?”. Și, în același timp, a putut coborî la Nazaret, iar acolo să dea un exemplu perfect de supunere față de părinții Săi (Luca 2.49-51). El a putut să-i spună mamei Sale: „Femeie, ce am Eu cu tine?”, iar mai târziu, când trecea prin agonia de nedescris a crucii, a putut să o încredințeze în grija ucenicului preaiubit.

 

În toate aceste privințe – aproape că este inutil s-o mai spunem – El este într-un vădit contrast cu slujitorii cei mai onorați și mai devotați. De exemplu, Moise, deși era „cel mai blând om de pe fața pământului”, totuși „a vorbit necuviincios cu buzele sale”. În Petru găsim un zel și o energie care, uneori, l-au făcut să greșească; și, de asemenea, găsim o lașitate care l-a făcut să dea înapoi de la mărturie și de la ocara pentru Hristos. Pavel, cel mai devotat dintre slujitori, a făcut și el dovada slăbiciunii sale. A rostit cuvinte către marele-preot pentru care a trebuit să-și ceară iertare. În toți găsim greșeli, însă nu și în Cel care este mai frumos decât toți fiii oamenilor și a Cărui ființă este plină de farmec.

 

C. H. Mackintosh

SĂMÂNȚA BUNĂ

Intrați pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pieire și mulți sunt cei care intră pe ea. Dar strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viață și puțini sunt cei care o află.

Matei 7.13,14


Călătoria lui Alvar: drum cu intersecție (1)

 

Alvar locuia în Laponia, Finlanda. Niciodată nu se purtase corect și pentru el nu conta dacă renii pe care îi sacrifica aparțineau propriei sale turme sau turmei vecinului. Înșela pe cine putea. Din când în când, Alvar se ducea în satul îndepărtat Kirchdorf, dar nu pentru a merge la biserică, ci pentru a face cumpărături și pentru a se aproviziona cu băuturi alcoolice.

 

Alvar a trăit ani de zile fără să întrebe de Dumnezeu. Apoi a avut loc o trezire spirituală în Laponia și mulți oameni dedați odinioară băuturilor alcoolice au devenit liberi de acest viciu, iar hoții au înapoiat bunurile furate. Efectele trezirii erau vizibile pentru toți.

 

Și Alvar a auzit evanghelia și s-a întrebat: Să fie, într-adevăr, fiecare om un păcătos pierdut? I se părea cam exagerat acest gând! El considera că nu făcuse niciodată vreun rău deosebit. Într-o zi însă, pe când se ocupa de renii lui, s-a gândit încă o dată la această întrebare. Și atunci i s-au deschis ochii și parcă tot filmul vieții lui îi trecea prin față și a trebuit să admită că era un păcătos. A înțeles că predicatorul avusese dreptate, anume că el trebuia să se decidă: ori în continuare pe calea cea lată, ori acum să aleagă calea cea îngustă care duce la viață.

 

Citirea Bibliei: Cântarea Cântărilor 6.1-13 · Marcu 9.14-29

 

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

ADAPTEAZĂ-ȚI VIZIUNEA! – Fundația S.E.E.R. România

„Am văzut cu ochii mei pe Împăratul, Domnul oştirilor!” (Isaia 6:5)


 Înainte ca Dumnezeu să-l cheme pe profetul Isaia în slujba de călăuzire a națiunii Israel, El i-a ajustat viziunea. Viziunile necorectate duc la o perspectivă distorsionată, la o judecată eronată și la efort zadarnic. Revolta constantă a lui Israel împotriva lui Dumnezeu punea în pericol poporul, care avea nevoie de un lider cu o viziune clară. Așadar, primul lucru pe care L-a făcut Dumnezeu a fost să-i ofere lui Isaia o viziune a slavei și a puterii divine. Fără ea, Isaia nu și-ar fi putut îndeplini misiunea. Fără întâlnirea cu Dumnezeu care i-a schimbat viața, el nu ar fi ajuns niciodată să fie suficient de puternic pentru a duce la bun sfârșit lucrarea.

Același lucru este valabil și pentru tine. Indiferent ce te cheamă Dumnezeu să faci, lucrul acela necesită mai mult decât o fișă a postului și anumite competențe de bază. Tu vei avea nevoie de o viziune a slavei și a puterii nemăsurate ale lui Dumnezeu, care să-ți dea siguranța că în El ai tot ce-ți trebuie pentru această provocare! (vezi Efeseni 3:20).

Al doilea lucru pe care L-a făcut Dumnezeu a fost să modifice viziunea pe care o avea Isaia despre sine însuși. După ce concepția ta despre Dumnezeu este ajustată, ești gata pentru o ajustare a concepției tale despre tine însuți – după, și nu înainte! Dacă începi cu pasul al doilea, vei renunța înainte de a începe! Isaia a strigat deznădăjduit: „Sunt un om cu buze necurate, locuiesc în mijlocul unui popor tot cu buze necurate.” (Isaia 6:5) Isaia și-a dat seama că nu era mai presus decât oamenii pe care a fost chemat să-i slujească.

Până nu te vezi în mod realist, onest și smerit în relație cu Dumnezeu și cu ceilalți, misiunea ta nu va avea reușită (vezi Romani 12:3).

Cel de-al treilea lucru pe care L-a făcut Dumnezeu a fost să răspundă smereniei lui Isaia. Un înger i-a atins buzele cu focul purificator al lui Dumnezeu și i-a spus: „nelegiuirea ta este îndepărtată” (Isaia 6:7).

Dumnezeu nu cheamă lideri perfecți. El cheamă lideri smeriți, sinceri și iertați de păcat – și le încununează eforturile cu biruință, indiferent care-ar fi șansele de reușită!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

1 Corinteni 11:2-16


Puţine porţiuni din Biblie au făcut obiectul atâtor contestaţii, ca învăţăturile acestor capitole (v. 16). De ce oare apostolul ~ sau mai degrabă Duhul Sfânt ~ se ocupă de lucruri în aparenţă mărunte, cum ar fi faptul ca o femeie să poarte părul lung sau ca ea să se acopere în anumite situaţii?

 

Trebuie mai întâi să ne amintim că, pe de o parte, creştinismul nostru nu constă din câteva acţiuni remarcabile împlinite din când în când, ci dintrun ansamblu de detalii care ţes viaţa noastră zi de zi (Luca 16.10), iar pe de altă parte, că Dumnezeu este suveran şi că na ţinut să ne dea motivul pentru tot ce ne cere prin Cuvânt.

 

A asculta fără a comenta este singura ascultare autentică. Astfel, aceste instrucţiuni sunt un fel de test pentru fiecare femeie sau tânără creştină. Este ca şi cum Domnul lear întreba: Faci tu aceasta pentru Mine? Ai tu pe inimă să arăţi, prin acest semn exterior, dependenţa şi supunerea ta, sau faci să treacă pe primul loc cerinţele modei ori ale comodităţii?

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: