Mana Zilnica

Mana Zilnica

4 Aprilie 2023

DOMNUL ESTE APROAPE

Și să țineți sărbătoarea Azimelor … Șapte zile să nu se găsească aluat în casele voastre … Să nu mâncați nimic dospit; în toate locuințele voastre să mâncați azime.

Exod 12.17-20


Acesta este, fără îndoială, motivul pentru care există multă uscăciune spirituală și lipsă a păcii temeinice printre copiii lui Dumnezeu. Ei nu cultivă sfințenia – nu țin „sărbătoarea Azimelor”. Sângele este pe ușorii ușii, însă aluatul din casele lor îi împiedică să se bucure de siguranța pe care o oferă sângele. Îngăduirea răului distruge părtășia noastră, deși nu rupe legătura eternă dintre sufletele noastre și Dumnezeu. Cei care aparțin adunării lui Dumnezeu trebuie să fie sfinți. Ei nu numai că au fost eliberați de vina și de consecințele păcatului, ci și de practicarea, de puterea și de iubirea lui. Chiar faptul de a fi eliberați prin sângele mielului pascal îi făcea pe israeliți responsabili de a înlătura aluatul din casele lor. Ei nu puteau spune cuvintele groaznice ale antinomianistului: «Acum, că am fost mântuiți, putem să trăim cum ne place». Nicidecum! Ei erau mântuiți prin har și mântuiți spre sfințenie. Sufletul care, datorită libertății date de harul divin și datorită răscumpărării complete care este în Hristos Isus, găsește de cuviință să trăiască în păcat dovedește în mod clar că n-a înțeles nici ce înseamnă mântuirea și nici ce înseamnă păcatul.

Harul nu numai că mântuiește sufletul cu o mântuire veșnică, ci și oferă o natură nouă, care își găsește plăcerea în tot ceea ce-I aparține lui Dumnezeu, fiindcă este divină. Suntem făcuți părtași naturii divine, care nu poate păcătui, fiindcă este născută din Dumnezeu. A umbla în puterea acestei naturi înseamnă, în realitate, „a ține sărbătoarea Azimelor”. Nu există „aluat vechi”, nici „aluat al răutății și al vicleniei” în natura cea nouă, fiindcă ea este de la Dumnezeu, iar Dumnezeu este sfânt și „Dumnezeu este dragoste”. Prin urmare, este evident că nu înlăturăm răul din noi înșine pentru a îmbunătăți natura veche, care este iremediabilă, nici pentru a obține natura nouă, ci tocmai fiindcă avem această natură nouă. Avem viața și, în puterea acestei vieți, înlăturăm răul. Doar atunci când suntem eliberați de vina păcatului putem înțelege și manifesta adevărata putere a sfințeniei. A încerca să o obținem în oricare alt fel nu este decât o trudă zadarnică. Sărbătoarea Azimelor poate fi ținută doar la adăpostul perfect al sângelui.

C. H. Mackintosh


SĂMÂNȚA BUNĂ

Și voi zice sufletului meu: „Suflete, ai multe bunătăți strânse pentru mulți ani; odihnește-te, mănâncă, bea și înveselește-te!”. Dar Dumnezeu i-a zis: „Nebunule! Chiar în noaptea aceasta ți se va cere înapoi sufletul”.

Luca 12.19,20


Nicio garanție pentru ziua de mâine

O creatoare de modă a acordat un interviu când avea în jur de 80 de ani. Ea intenționa să o ia mai ușurel, astfel încât să-și trăiască viața mai pe îndelete. Când a fost întrebată dacă se teme sau nu de moarte, a răspuns că nu se teme; dorea să se mai bucure de viață vreo câțiva ani, iar la final, în loc de înmormântare, a cerut să se dea o mare petrecere. Însă la scurt timp după acest interviu, în ziar a apărut știrea că respectiva creatoare de modă murise subit, secerată de un cancer pe care nu îl depistase și despre care nu știuse nimic. Își făcuse planuri de viață fără Dumnezeu, dar acestea i-au fost zădărnicite.

Aceeași nebunie ca la omul bogat, despre care vorbește versetul de astăzi! Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a venit să-i avertizeze pe oameni să nu-și planifice și să nu-și trăiască viața fără Dumnezeu (Luca 12.16-21). Dar majoritatea consideră că se descurcă destul de bine fără El. Vor să-și împingă cât se poate de departe sfârșitul vieții. Uită că Atotputernicul Dumnezeu i-a creat ca ființe responsabile și, prin urmare, îi va trage la răspundere pentru viața lor.

Din fericire, oricine dorește să renunțe la viața dusă până acum fără Dumnezeu, poate să înceapă o viață nouă cu El.

Citirea Bibliei: Ieremia 16.1-21 · Luca 23.1-12


CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

AI GRIJĂ DE MINTEA TA! – Fundația S.E.E.R. România

„El este ca unul care îşi face socotelile în suflet!…” (Proverbele 23:7)


Când suntem tineri, ni se spune: „Ai grijă cum te porți!”

Când ne lansăm într-o carieră, ni se spune: „Ai grijă de afacerea ta!”

Ei bine, iată un sfat înțelept valabil în orice moment, toată viața: „Ai grijă de mintea ta!” Când pierzi în acest domeniu, pierzi în toate celelalte lucruri! În Proverbele, capitolul 23, înțeleptul Solomon scoate în evidență șase principii despre gândire, după care să trăiești:

1) Gândurile îți determină caracterul. „El este ca unul care îşi face socotelile în suflet.” Înainte să spui o minciună, mai întâi o fabrici și apoi gândești ca un mincinos. Înainte să comiți adulter, mai întâi întreții o fantezie. Deci dacă nu vrei să faci ceva, nu te mai gândi la lucrul acela!

2) Nu-ți irosi gândurile bune pe oamenii care nu le prețuiesc. „Nu vorbi la urechea celui nebun, căci el nesocoteşte cuvintele tale înţelepte” (Proverbele 23:9).

3) Prima persoană pe care trebuie să înveți s-o conduci ești tu însuți. „Deschide-ţi inima la învăţătură, şi urechile la cuvintele ştiinţei.” (Proverbele 23:12). Câtă vreme crești, tu poți să fii model pentru alții.

4) Asigură-te că modelele tale sunt oameni cu principii și integri. „Să nu-ţi pizmuiască inima pe cei păcătoşi” (Proverbele 23:17).

5) Fii încrezător că viziunea pe care ți-a dat-o Dumnezeu se va împlini. „Să aibă totdeauna frică de Domnul; căci este o răsplată, şi nu ţi se va tăia nădejdea.” (Proverbele 23:17-18).

6) Fii neclintit în convingerea că ceea ce știi este corect. Nu te lăsa amăgit! „Ascultă, fiule, şi fii înţelept; îndreaptă-ţi inima pe calea cea dreaptă” (Proverbele 23:19).

În concluzie, ai grijă de mintea ta!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

de Jean Koechlin

Eclesiastul 3:1-22


Dumnezeu rânduieşte „timpul” tuturor făpturilor Sale. Astfel, El a determinat data naşterii noastre şi pe cea a tuturor evenimentelor din viaţa noastră. Asemeni psalmistului, creştinul poate spune cu încredere: Doamne, „zilele mele sunt în mâna Ta” (Psalmul 31.15). La ceea ce El a făcut, „nu este nimic de adăugat şi nimic de scăzut” (v. 14). „El a făcut orice lucru frumos la timpul său” (v. 11); creaţia a ieşit perfectă din mâinile lui Dumnezeu.

Însă oricare-ar fi minunile încă vizibile astăzi în natură, noi tot nu o putem admira în splendoarea şi în prospeţimea ei străveche. Omul a întinato şi a degradato prin răutatea lui (v. 16); a supuso deşertăciunii (Romani 8.20). Spinii şi pălămida îi aduc aminte de căderea lui (Geneza 3.8).

În plus, în mijlocul naufragiului produs de păcat, omul însuşi nu subzistă decât ca o tristă epavă a binecuvântărilor sale trecute. Şi versetul 20 evocă, în cele din urmă, sentinţa din Geneza 3.19: „Ţărână eşti şi în ţărână te vei întoarce”. Acest „un timp pentru a muri” (v. 2) expiră pentru fiecare, adesea mult prea curând decât neam închipui. Drag cititor, dacă încă nu eşti mântuit, să ştii că de asemenea există un timp pentru a te întoarce la Dumnezeu, şi acesta este astăzi!

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: