Mana Zilnica

Mana Zilnica

5 Martie 2018

DOMNUL ESTE APROAPE – GBV

La aceasta ați fost chemați; pentru că și Hristos a suferit pentru voi, lăsându-vă un model, ca să călcați pe urmele Lui … care, fiind insultat, nu răspundea cu insultă; suferind, nu amenința, ci Se încredința pe Sine Celui care judecă drept.
1 Petru 2.21,23

A amenința și a răspunde cu insulte este o trăsătură comună tuturor inimilor căzute și neregenerate. Pe de altă parte, cât de străin de orice pornire naturală este să răspunzi insultelor și nedreptăților în felul în care Hristos a făcut-o. Eșuăm adesea în a birui răul prin bine (Romani 12.21).

Trăsăturile minunate de caracter ale Domnului descrise mai sus de Petru au strălucit în diferite momente ale vieții Sale pe pământ. Când l-a întâlnit pe Natanael, Domnul știa de prejudecata exprimată de acesta mai devreme: „Poate ieși ceva bun din Nazaret?” (Ioan 1.46). Trecând peste această insinuare, Domnul a privit mai degrabă la trăsăturile plăcute ale caracterului acestui viitor ucenic și a spus: „Iată, cu adevărat, un israelit în care nu este viclenie” (Ioan 1.47). Mai târziu, după ce ucenicii Săi Îl abandonaseră (Matei 26.56), El S-a arătat lor după învierea Sa și, în loc să-i mustre, le-a spus: „Pace vouă!” (Ioan 20.19).

Ucenicii Săi și-au însușit și ei acest „gând” al lui Hristos. Pavel a trebuit să-l mustre pe Petru în prezența mai multor credincioși și a fost nevoit să relateze acest incident (Galateni 2.11-14). Petru a simțit cu siguranță asprimea mustrării, dar cum s-a comportat el? Într-una din epistolele sale, el vorbește despre Pavel ca despre „preaiubitul nostru frate Pavel” (2 Petru 3.15).

Când suntem tentați să rostim cuvinte grele sau să răspundem cu mânie, să ne întrebăm: Este acesta felul în care Domnul ar fi procedat? Dacă oamenii sunt nedrepți, nerecunoscători sau răuvoitori, să aducem acest lucru înaintea lui Dumnezeu și să vorbim despre greșelile altora doar în rugăciune. Răzbunare? Un creștin nu trebuie să se gândească la așa ceva! „Dar voi nu L-ați cunoscut astfel pe Hristos” (Efeseni 4.20).

J R MacDuff

SĂMÂNȚA BUNĂ

„Dumnezeu vorbește însă când într-un fel, când într-altul, dar omul nu ia seama. Atunci, El le dă înștiințări și le întipărește învățăturile Lui.”
Iov 33.14,16

Chemarea harului

Doresc să istorisesc o întâmplare, care s-a petrecut în anul  1895, în Germania. Fiecare  cititor trebuie  să înțeleagă că Dumnezeu vorbește oamenilor când într-un fel, când într-altul cu scopul de a-i aduce la calea vieții veșnice. Din această întâmplare aflăm cât de grav este să auzi chemarea harului și totuși s-o disprețuiești. Fiica unor părinți credincioși, de stare nobilă, a auzit începând din copilărie multe cuvinte serioase despre mântuirea sufletului ei, dar ea a rămas nepăsătoare la ele, căci, după părerea ei, era prea păcat pentru ea să se întoarcă deja din tinerețea ei la Mântuitorul. Ea zicea: „Pot s-o fac mai târziu, când voi fi mai bătrână. Vreau să mă bucur și mă voi bucura de lume.”

Urma să aibă loc un mare bal, la care a fost și ea invitată și a promis că va merge. Ea știa foarte bine cât sufereau părinții ei din această cauză și cât se rugau pentru ea lui Dumnezeu. Dar ce importanță aveau toate acestea pentru ea? Tânăra voia să se bucure de lume. Cu câteva nopți înainte de petrecere, s-a trezit; i s-a părut că cineva i-a strigat: „Citește Ezechiel 7, versetele 8 și 9!” Ea s-a gândit la visul ciudat și a încercat să adoarmă din nou; dar n-a putut. Curând după aceea, i s-a părut că aude a doua oară glasul: „Scoală-te și citește Ezechiel 7, versetele 8 și 9!” S-a speriat, dar nu s-a sculat să citească locul acela, pe care nu-l cunoștea, din Cuvântul lui Dumnezeu.

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZI

coordonatori Bob & Debby Gass

CUM SĂ-ȚI PĂSTREZI PACEA

„Caută pacea, şi aleargă după ea!” (Psalmul 34:14)

     Poți să-ți păstrezi pacea minții oriunde mergi și orice faci. „Cum este posibil așa ceva?” poate că te întrebi… Biblia spune: „caută pacea, şi aleargă după ea!” Ca să te bucuri de o viață plină de pace, trebuie mai întâi să recunoști care sunt lucrurile care-ți fură pacea. Satan folosește multe tactici, iar noi avem probleme diferite. De exemplu, poate pe cineva îl deranjează faptul că trebuie să facă două sau trei lucruri odată, în vreme ce altcineva s-ar putea să se simtă plin de energie când se implică în mai multe proiecte în același timp. Să nu uităm: suntem diferiți, și trebuie să învățăm să ne cunoaștem. Satan ne studiază cu atenție și… știe pe ce buton să apese! Un învățător biblic scria: „Sunt mai îndurător atunci când nu sunt obosit… așa că Satan așteaptă să mă atace când sunt la capătul puterilor. Când am căutat pacea, am aflat ce știa deja Satan despre mine; acum încerc să nu devin excesiv de obosit, pentru că știu că-i deschid o ușă atunci când sunt istovit. Va fi de fapt imposibil să te bucuri de o viață de pace dacă nu te studiezi și dacă nu știi cine sunt „hoții” păcii tale. Fă o listă cu lucrurile care te fac să te superi. Întreabă-te care este cauza problemei și scrie-o pe o hârtie. Fii sincer cu tine însuți, căci altfel nu te vei elibera niciodată!” În mijlocul furtunilor vieții, îți poți găsi ancora în pacea lui Dumnezeu. Însă aceasta nu va apărea din senin; și tu ai ceva de făcut. Trebuie să cauți pacea și să alergi după ea! Așadar, dacă ți-ai pierdut pacea – caut-o și adu-o înapoi… astăzi!


SCRIPTURILE ÎN FIECARE ZI

Volumul V de Jean Koechlin

Proverbe 18:1-24

A ne izola (sau a ne ţine deoparte), trăind pentru noi înşine, înseamnă a da dovadă de egoism şi adesea de mândrie. Romani 15:1-3, citând exemplul Domnului Isus, ne îndeamnă să nu căutăm ceea ce ne place nouă înşine (comp. cu v. 1), ci ceea ce place aproapelui nostru, spre bine, pentru zidire. Iar mijlocul de a comunica cu aproapele, spre binele sau spre răul acestuia, este limba. Gura poate fi izvorul înţelepciunii (v. 4), însă tot ea poate face să ţâşnească şi dispute (v. 6), informaţii neîntemeiate (v. 8), lăudăroşii (v. 12; Iacov 3:5), răspunsuri pripite (v. 13), cuvinte aspre (v. 23)

Aceste triste roade ale cărnii vor fi însă
m
âncate de însuşi cel care le-a produs (v. 20, 21; Luca 6:38b). Ele vor atrage asupra lui lovituri (v. 6), distrugere, cursă pentru suflet (v. 7), ruşine (v. 13), moarte (v. 21). Ce otravă, ce gust amar lasă în urmă aceste bunătăţi (v. 8)!

Versetele 11 şi 12 ne prezintă un alt gen de nebunie: cea a omului arogant, care-şi pune încrederea în bogăţiile nesigure şi care se crede protejat de ele (citiţi Marcu 10:24). Cât despre cel drept, el nu are alt adăpost decât Numele Domnului, cu mult mai puternic decât orice turn întărit (v. 10; comp. cu Psalmul 91:2).


Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: